Merényletre készül a Milan Madridban

Az Atlético Madrid papíron ugyan jóval esélyesebb a Milannál, a BL-nyolcaddöntőt azonban gyepen vívják.

Ch. Gáll András
2014. 03. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roy Hodgson, az angol válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya tudatosan építgette edzői pályáját, míg 1995-ben felért a csúcsra, az Internazionaléhoz szerződött. Két évre rá azonban általános elképedésre bejelentette, hogy hazatér, a középszerű Blackburn együtteséhez, és amikor megkérdezték tőle, miért lép ekkorát vissza, korszakos igazságot fogalmazott meg: „Azért, mert ha Olaszországban azt mondják valakire, hogy ravasz, az dicséret, Angliában viszont ugyanez sértésnek számít.” Mindezt csak azért idézzük, mert a Serie A-ban az Internél egy ravaszabb csapatot mindenképpen ismerünk: a Milant. Amelynek holland trénere, a játékosként három klubbal négy BL-trófeát besöprő Clarence Seedorf sem a levegőbe beszélt, amikor így latolgatta az Atlético Madrid elleni, keddi, 1-0-s spanyol előnyből induló BL-nyolcaddöntő visszavágó esélyeit: „Elszántsággal, pozitív hozzáállással és egy kis szerencsével megfordíthatjuk a párharcot, ebben biztos vagyok.”

Mi sem hirdetnénk előre győztest, még akkor sem, ha látszólag minden a házigazda mellett szól. Az Atlético Diego Costa hajrában esett fejesének köszönhetően Olaszországban 1-0-s előnyre tett szert; a spanyolok a legutóbbi bajnoki fordulóban 2-0-ra győztek Vigóban, és a Real mögött, a Barcelona előtt másodikok, a Milan 1-0-ra kikapott Udinében, és a Serie A tabelláján tizedik; a BL-históriában mindössze kétszer fordult elő, hogy az egyenes kieséses szakaszban az otthon hátrányba került gárda lépett tovább; a madridiak legutóbbi 16 hazai kontinentális kupameccsükből 15-öt megnyertek, a milánóiak legutóbbi négy idegenbeli kupakudarcuk mindegyikét Spanyolországban szenvedték el, ráadásul a spanyolokkal vívott KO-párharcaik közelmúltbeli mérlege négyből semmi.

A futball dicsőséges kiszámíthatatlansága és a tradíció azonban az olaszok reményeit táplálja. Amikor 1998-ban Ruud Gullit a Newcastle-hoz szerződött menedzsernek, és megkérdezték tőle, mikor nyer nemzetközi kupát a gárda, azt felelte: soha, mert nincs benne a falakban. Nos, a Vicente Calderón stadion falaiban benne van, hiszen az Atlético 2010-ben és 2012-ben diadalmaskodott az Európa-ligában, majd az úgynevezett UEFA-szuperkupában, ráadásul idén is páros évet írunk, de nem véletlen, hogy a BL-ben legutóbb tizenhét esztendeje csusszant be a nyolc közé. (Mostani edzője, az argentin Diego Simeone akkor még javában a csapatban futballozott.) A hétszeres BL-első Milan bezzeg két éve is a negyeddöntőig hatolt, és egyetlen meccsen jelenlegi, roskatag állapotában is bármire képes.

Természetesen Seedorf szerint is, aki együttesével együtt merényletre készül a kissé naivnak tűnő házigazda ellen, és azt fejtegette: „Az 1-0 részeredmény, az Atlético szerencsés gólt szerzett, de szerencsére mindig szükség van a futballban. A csapatszellemünk és csapategységünk folyamatosan fejlődik, ez mindennek az alapja. A futball nem kosárlabda, itt adott esetben csak az számít, hogy ki találja meg azt az egyetlen, pici gólt.” Ami a Milannak már hosszabbítást érhetne, két pici gól pedig továbbjutást.

A másik keddi nyolcaddöntőben, csakúgy, mint tavaly, a BL hasonló fázisában, a Bayern München kétgólos előnyt szerzett az Emirates Stadionban, az Arsenal ellen. A 2013 tavaszi 3-1-et aztán majdnem sikerült otthon elszórakoznia – a lesajnált londoniak a hajrában 2-0-s vezetésre tettek szert –, de nem valószínű, hogy a történelem szóról szóra, gólról gólra ismételné önmagát. Már csak azért sem, mert a Bayern azóta BL-címvédő lett, húszpontos előnnyel, veretlenül vezeti a Bundesligát – igaz, a BL-ben egy másik angol gárda, a Manchester City három hónapja vendégként múlta felül 3-2-re –, az Arsenal pedig továbbra is megmaradt a múlt és a jövő csapatának, csak jelen időbe nem helyezi magát sosem.
A jelek szerint kedden este sem fogja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.