Új stadion, régi közeg

Vasárnap este nem csak ünnepelt a magyar labdarúgás, megmutatkozott a valódi arca is.

2014. 08. 11. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Függetlenül attól, hogy ki-ki emelkedetten, közömbösen, netán irigykedve tekintett az eseményre, vasárnap este ünnepet ült a magyar labdarúgás, hiszen Budapesten hosszú évtizedek után végre modern, a sportág elitjének elismerését és tetszését is kiváltó aréna épült.

Ám a ferencvárosi stadionavatással egy időben a magyar futball rögvalóságát is volt alkalmunk megtapasztalni. Az NB I vasárnap esti Diósgyőr–Haladás szereposztású mérkőzésén a hajrá percei peregtek, 2–0-ra vezetett a hazai csapat, már minden eldőlt. A DVTK közönsége kiszolgálása végett mégis igyekezett támadást vezetni, s a próbálkozást kis szerencsével siker koronázta. A bal oldali beadás után a labda az egyik vendéghátvéd lábán megpattanva gurult a hálóba. Öngól. A peches játékos úgy igyekezett enyhíteni a bánatán, hogy fölköpött a levegőbe, s talán volt annyi szerencséje, hogy ezt a „fölpasszt” nem kellett megszelídítenie. Alig egy perc múltán az egyik diósgyőri spíler két szombathelyi közül kibújva hozta el a labdát. Az még benne van a játékban, hogy buktatták. Ám ráadásként egy harmadik „vendégművész” sunyiban a földön fekvő sértett arcának pöckölte a „bőrt”, egy társa pedig amúgy Pepe módjára hevenyészett kísérletet tett arra, hogy meg is tapossa a játékost.

Tudom, tudom, a köpés a futball szerves része. Csak azt nem tudom, miért. Bizonyos szint alatt – vagy inkább fölött – ez az inger érthetetlenül nem jelentkezik. De kosár- és kézilabdázót sem láttam ekképpen enyhíteni a feszültségét, pedig eme sportágakban is fogy a levegő, szárad a száj. A csibészség minden csapatsportágban megkönnyíti az érvényesülést, az alattomosság azonban már visszatetsző.

Nehéz lenne pontosan meghatározni, az efféle magatartás miért általános a magyar labdarúgásban, az ehhez hasonló esetekre szokás azt mondani, ilyen a „közeg”. S ez az egész problémakör rákfenéje.

Hamarosan Diósgyőrön is új arénát húznak fel, ahová a családokat, az „igényes” szurkolókat is várják. Úgy általában az egész stadionépítési lázat úgy is érdemes diagnosztizálni, hogy a futball vezetői állami segítséggel ama bizonyos közeget igyekeznek megreformálni. Ha a mellékhelyiség tiszta és illatos, szégyen összevizelni, ha a lelátón jó a hangulat, nem csak a frusztrált tömegek szórakozása lesz a meccsre járás, s a lélekemelő atmoszféra talán a játékosokat is javuló teljesítményre sarkallja.

Kicsit Münchhausen bárót idéző kísérlet, de aligha van más út. Mégse kenjük szét a felelősséget, elsősorban a játékosok vállát nyomja a teher, hogy élvezhető-e a foci. Ha csak a tetoválások egy főre jutó négyzetméterében, a sztárfodrászokat dicsérő hajkoronák változatosságában, az y-generációs bermudaviseletben és a köpések hegyességében, úgy általában a külsőségekben vesszük fel a versenyt a legjobbakkal, akkor vereségre vagyunk ítélve. A futballstadion nem operaház, de a pályára lépésnek itt is vannak morális alapfeltételei.

Kis változással sokat lehet nyerni. Ám ha a közeg továbbra is lehúz, ahelyett, hogy felemelne, minden jó szándék hiábavaló. Modern arénáink könnyen kísértetkastélyokká válnak, ahová az egyszeri ember rettegve teszi be a lábát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.