Gera Zoltán Schlosser Imre örökébe lépett

Nem a 2–1-re győztes Chelsea, hanem a Ferencváros játékosa, Gera Zoltán lőtte a Groupama Aréna első gólját.

Ch. Gáll András
2014. 08. 10. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész délután végeláthatatlan sor kígyózott a Ferencváros új otthonának pénztáránál, és magyar futballmeccshez képest döbbenetes tömeg hömpölygött az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében. Bár a magyar futballmeccs kissé elnagyolt megfogalmazás, hisz egyrészt stadiont avattak, azaz avattunk, másrészt mégis a BL-győztes Chelsea volt a játszótárs.

Az első, vagy ha úgy tetszik, a nulladik félidő persze még a labda és gól nélküli ünneplésé volt. A Himnusz Rúzsa Magdi eszköztelenül is felemelő tolmácsolásában a szó szoros és átvitt értelmében is megadta az alaphangot, majd következtek az ünnepi beszédek. Fürjes Balázs, a stadion építéséért felelős kormánybiztos mintha csak az aréna mint nemzeti kincs felvetésünkre utalt volna, úgy fogalmazott: győztünk mi, magyarok, budapestiek, és győztünk mi, a Fradi. Kubatov Gábor, az FTC elnöke köszönetet mondott az építőknek, a Ferencváros bajnokainak és mindazoknak, akik a fradizmus érzését éltetik, táplálják. Orbán Viktor miniszterelnök négy alapmotívumra, a köszönetre, a tiszteletre, a nagyrabecsülésre és a hálára fűzte fel szavait, és kijelentette: akinek nem zöld-fehér vér folyik az ereiben, ezen a napon az is kalapot emel a Ferencváros nagysága előtt. A beszédek során szórványos füttyszó is hallatszott; napjaink magyar valóságában, minden közös érték relativizálásának, rosszabb esetben tagadásának időszakában nem is a füttyszó a meglepetés, inkább az, hogy végül mindegyik esetben győzött a taps és legalább a legkisebb közös többszörös – a legnagyobb közös osztó helyett.

A Fradi-utánpótlás élőképei, a kivetítőkön látott, hajdani, már-már mondabeli gólok és csatárok természetesen általános tetszést arattak, a légtérben elhúzó három Gripen viszont mindenkit visszarántott a jelenbe. Vadászgépek mellett galambokat is röptettek, méghozzá fehéreket, mert a zöld változatot még nem sikerült kinemesíteni.

Aztán, ha nem is szállni, de szállingózni kezdtek a játékosok is. A fradisták, remélhetőleg a „tegnap” betoppant légiósok is annak tudatában, hogy sporttörténelmi pillanat részesei lehetnek, a Chelsea menői pedig úgy sétálgattak, cicázgattak, mintha minden estéjüket stadionavatással töltenék.

Mindeközben egy 93 esztendős úriember már a kezdőrúgáshoz készülődött. Az FTC élő legendája, Rudas Ferenc indíthatta útjára a labdát; akármilyen hihetetlen, amikor Puskás Ferenc először beléphetett a válogatott öltözőjébe, tisztelettel illett köszöntenie az ott már régi bútordarabnak számító Rudast. Ahhoz képest, hogy őt 2014-ben is az Üllői úton láthattuk viszont, szinte elhanyagolható, hogy vasárnap mondjuk bizonyos Fernando Torres is ugyanazt a gyepet taposta.

A Groupama Aréna első gólját, a várakozásoknak megfelelően olyan labdarúgó lőtte, akinek a Premier League nagyon is ismerős játszótér. Csakhogy nem valamelyik londoni menő volt az illető, hanem a nyáron Angliából hazatért Gera Zoltán, aki a 17. percben közelről, ballal avatta fel Cech kapust és az új stadiont. Mivel hasonló alkalomkor, 1911-ben az Európa-szerte megsüvegelt Slózi, azaz Schlosser Imre talált be először az Üllői úton, az örökség még daliásabb. Szünetben 1–0-ra vezetett a Fradi, és valljuk meg, Drogbáék igazán tisztelettudó vendégek voltak. Szó se róla, nem lazsáltak, futottak, cseleztek, lőttek, ütköztek, ügyeltek a látszatra, de érződött, hogy a mérkőzés jóval nagyobb inger és kihívás a hazaiak számára. Ez persze így normális, így természetes, miképpen az is az, hogy a Chelsea Ramires (51. perc) és Fabregas (81.) révén fordított, és 2–1-re győzött.

A Fradi szempontjából azonban egyrészt ez is kedvezőbb végkifejlet, mint az 1974-es stadionavatón, a Vasassal szembeni 0–1 volt, másrészt ezúttal nem az eredmény a legfontosabb.

Inkább az, hogy vasárnap este az is kapott valamit, aki ezt semmiképpen sem hajlandó észrevenni.

„Úgy gondolom, a csapatom nevében is mondhatom, hogy csodaszép megnyitónak, élménynek a részesei lehettünk. Sok nagy stadionban játszottam, több nagy csapatnál dolgoztam, de ez a mostani különleges alkalom számomra is. Úgy gondolom, mindenki elégedetten mehet haza, még akkor is, ha a világ egyik legjobb csapatával szemben 2–1-re veszítettünk. Aminek nagyon örülök, hogy elég pimasz módon tudtunk focizni, a bajnokság szempontjából is nagyon fontos, hogy ezt továbbvigyük. Tíz perccel a vége előtt, amikor a Chelsea belőtte a második gólját, láttuk, hogy Mourinho azt mutatja a csapatának, álljon vissza, vegye komolyan a védekezést. Ez egyrészt azt jelentette, hogy meg akarják nyerni a mérkőzést, másrészt azt, hogy mi kellő tiszteletet vívtunk ki magunknak.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.