Balatonfüredi aranycsapat: Niki, Attila, Ádám

Nyolc másodperccel vertük az oroszokat a Balatonban.

Ch. Gáll András
2014. 09. 07. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amiben Gellért Gábort, a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya csak lelke legmélyén reménykedett, vasárnap délelőtt háromnegyed-tizenegy tájban valósággá vált: a magyar junior csapat világbajnok lett. Ezzel feltette a koronát a varázslatos három nap magyar szereplésére, amely ilyenformán három érem: két arany (Kiss Nikoletta és a junior csapat), egy bronz (Sibalin Flóra). A vasárnap délelőtt is úgy indult, mint a péntek és a szombat: hűvös, felhős idővel, hogy aztán a magyar sikerekkel párhuzamosan a nap is kisüssön. Továbbá jelentő eltérés volt a korábbi napokhoz képest, hogy e sorok írója reggeli futása során szembetalálkozott a derekas tempóban kocogó Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, a FINA alelnökével. Ebből rögvest egyértelművé vált, hogy Gyárfás véresen komolyan gondolja a 2021-es világbajnokság budapesti megrendezését, dacára annak, hogy hét év múlva már 72 éves lesz. 72 év ide vagy oda – illetve most még csak 65 –, remek kondícióban van, s feltett szándéka, hogy 2021-ben is abban legyen.

Nagy harcban az oroszokkal

A juniorok csapatversenye 3 km teljesítését kívánta meg a kellemes, csaknem húszfokos vizű Füredi-öbölben. 19 trió vetette magát a habokba, másfél percenként, nehogy agyonkönyököljék egymást a nagy nyüzsgésben. A magyar hármast az egyéni világbajnok Kiss Nikoletta, az egyéni hetedik helyezett Kiss Attila és Orosz Ádám alkotta. Két másfél kilométeres kört kellett megtenni a csapatoknak, és az első fordulónál hajszálra egyforma időt mutatott az óra a mieinknek és a remek erőket felvonultató oroszoknak – legnagyobb ellenfelünk a férfiverseny arany- és bronzérmesét, továbbá a hölgyek vetélkedésének ezüstérmesét vetette harcba, pontosabban vízbe. A magyar trió érkezett előbb célba – logikusan, hiszen előbb is indult, mint az orosz. Ideje 33:27 perc volt, és most már azért kellett szurkolni, hogy riválisaink ideje ennél rosszabb legyen.

Üdvrivalgás a füredi mólón: itt az aranycsapat

Ennyire nem vártak még oroszokat Magyarországon, mint most, de amikor Anasztaszija Azarova, az orosz trió hölgytagja 33:35 perces idővel megérintette a szenzoros panelt, kitört az üdvrivalgás a füredi kikötőben: Magyarország világbajnok! Kiss Niki, az immár kétszeres aranyérmes hős edzője, „Csutak”, azaz Kutasi Gergő nyakába borulva ismételgette, könnyeivel küszködve: „Ezt nem hiszem el!” Aztán kissé bőbeszédűbben nyilatkozott, miután kipihegte magát – érthetően jóval elcsigázottabb volt, mint Attila és Ádám, hiszen a fiúknak ez a tempó kevésbé megerőltető (a csapatversenyt úgy számolják, hogy az utolsó célba érkező, értelemszerűen a hölgy ideje a mérvadó).

Niki feláldozta a nyarát, de megérte

„Rettenetesen fáradt vagyok, az egész nyaramat rááldoztam erre a versenyre, de megérte. Bátran kijelenthetem, ezek életem legboldogabb napjai, álmomban sem gondoltam két aranyéremre, habár valamilyen színű medáliában reménykedtem. Fél éve álltam át a nyílt vízi úszásra, de azt kell mondanom, ez a váltás is megérte. Kemény sportág ez, nemcsak az úszástudás számít, de úgy érzem, a közelharcban is megállom a helyem, nem hagyom magam. Tudom, elhangzottak olyan vélemények, hogy jövőre a kazányi felnőtt világbajnokságon is érmes leszek, de én ezzel nem akarok foglalkozni, most csak örülök a két aranyérmemnek, és alig várom már a pihenést, mert az erőm végére értem.” Még szerencse, hogy csak akkor, amikor már kikászálódott a vízből

Gellért Gábor, a nyílt vízi válogatott szövetségi kapitánya alig bírt örömével:

„Nem mertem még tegnap este kimondani, amikor megkérdezett, de reménykedtem ebben az aranyéremben. A legolajozottabb csapatmunkát a mieink mutatták, ez annak köszönhető, hogy most már hetek óta itt gyakorolunk a Balatonon, több mint három hetet dolgozott együtt itt Orosz Ádám és Kiss Nikoletta, s az utolsó héten Kiss Attila is csatlakozott a csapathoz, s mindennap, éjjel-nappal gyakoroltuk a csapatban úszást. Meg aztán az Európa-bajnokság előtt is volt egy egyhetes közös gyakorlás, sőt tavasszal a Maty-éren is készültek együtt, szóval megdolgoztak ezért a sikerért. Igazi csapatsportág ez, nem csak annyiból áll, hogy bedobunk három egyéni úszót, aztán ahogy szól Ezek a gyerekek már specialisták, a fiúk már három éve csinálják ezt a szakágat, és Niki is most már május óta nyílt vízi úszó.”

Gyárfás: Mint a mesében

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a viadal lelke tömören nyilatkozott:

„Mint a mesében Az eredményünk minden várakozást felülmúlt. Mi csak a rendezésre összpontosítottunk, és lett belőle egy csodálatos közös siker. Azt mondják, már a nyílt vízi úszásban is nagyhatalom vagyunk. Én nem akarok vitatkozni ezzel a kijelentéssel.”

Az oroszok mögött a brazilok végeztek a harmadik helyen, akik szinte karneváli hangulatban tomboltak, annyira örültek a bronznak

Az ifjúsági csapatversenyt a kínaiak nyerték (azonos idővel, mint a juniorok), a Sztankovics Dóra, Miksi Richárd, Drigán Zoltán összetételű magyar trió a várakozást messze felülmúlva negyedik lett méltó csattanójaként a csodás füredi hétvégének.

Az eredményhirdetéseknél Kalló Zoltán Henrik és nemzeti cigányzenekara húzta a talp alá valót, ezzel különleges hangulatot kölcsönözve a világbajnokságnak.

Junior nyílt vízi úszó világbajnokság, Balatonfüred. Junior csapat.

1. Magyarország (Kiss Nikoletta, Kiss Attila, Orosz Ádám) 33:26.1 perc, 2. Oroszország (Anasztaszija Azarova, Anton Jevszjikov, Kirill Beljajev) 33:34.4, 3. Brazília Viviane Jongblut, Jagoh Watanabe, Marcus Silva) 34:26.4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.