Hosszú tarolt, Gyurta 1 századdal kikapott 200-on

Hosszú Katinka öt számban győzött.

Ch. Gáll András
2014. 09. 29. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiválóan sikerült a magyar úszók első napja a Világkupa-sorozat hongkongi nyitónapján: összesen 14 érmet szereztek. Természetesen Hosszú Katinka vitte a prímet, normál világcsúcsot nem döntött (országos rekordot azért igen, háromszor), viszont egy nap 5 aranyérmet nyerve beállította az eddigi abszolút Világkupa-rekordot. Morcos legfeljebb Gyurta Dániel lehet, mivel neki meggyűlt a baja a századmásodpercekkel.

Bár Hosszú Katinka saját bevallása szerint nem rekorddöntögető formában utazott Hongkongba az előző hetek keményebb edzései okán, azért a Világkupa-sorozat harmadik állomásának első napján is „elejtett” néhány országos csúcsot, plusz fel-, pontosabban beállított egy „egyedi” világcsúcsot: egy nap alatt sikerült öt aranyérmet nyernie, amire a Világkupa-históriában eddig csupán a szlovák Martina Moravcová volt képes még 2000-ben Sanghajban. És az összegyűjtött 8500 dollár sem mellékes, amely a Dohában és Dubajban összeúszott 125 000-rel immár 133 500-es bevételt jelent számára.

Katinka nyitányként besöpörte a 800 gyors elsőségét: ez is premier volt a maga nemében, hiszen az elmúlt két esztendőben ugyan halmozta az érmeket, leginkább az aranyakat – mint ismert, a tavalyi kollekció nettó 8,5 kilót nyomott –, ám ezen a távon nyernie még egyszer sem sikerült. Hongkongban viszont igen, gond nélkül előzte meg Mireia Belmontét, sőt, 8:09.36 perces idejével öt másodperccel megjavította Risztov Éva 12 éve fennálló országos csúcsát (csak az összehasonlítás végett: Katka Dohában 20 másodperccel úszott gyengébb időt – igaz, akkor ez a szám afféle bemelegítés volt).

Ezután 200 gyorson zsebelte be a győzelmet 1:51.44-gyel, pusztán három századdal maradva le a Dohában felállított országos rekordtól, viszont annál magabiztosabban nyerve meg a számot az orosz Popova előtt (csaknem négy teljes másodperc volt a differencia kettejük között). Katka fájdalmasan közel került Federica Pellegrini 2009-ben, Isztambulban felállított világrekordjához, amelyet az olasz lány még a csillogó dresszben úszott. 150 méternél Hosszú még 61 századdal jobb volt a világrekord-részidőnél, Pellegrini utolsó ötvene azonban most még más dimenzió

Ötven háton szintén simán győzött (26.24), 200 vegyesen pedig még annál is egyértelműbben, 7 másodpercet verve Belmontéra. Ötven méternél picit kerekedtek a szemek, hiszen Katinka pillangón jobbat jött, mint amikor világrekordot úszott egy hónapja, ám a folytatásban szép csendben „távolodott” a virtuális piros vonal, és végül 2:03.60 perc alatt teljesítette a távot (a dubaji rekordja 2:02.13). Azért ezzel a diadallal egy újabb speciális egyéni csúcsot is felállított: zsinórban 11. alkalommal nyert ezen a távon, amivel a 2012/13-as 200 pillangós szériáját múlta felül (akkor 10-szer nyert egymás után).

Ötven gyorson ugyan „csak” második lett (nahát ), a számot a „szerspecialista” holland Inge Dekker húzta be, Katinkát viszont feltétlenül vigasztalhatta, hogy a délelőtti előfutamok után a döntőben is megdöntötte az országos csúcsot (24.66, majd 24.58). Végül pedig jött a 200 hát, s vele az ötödik aranyérem, 2:03.01-es ideje az „évszaknak megfelelő”, mondjuk így, egyébként itt sem tudták megszorítani vetélytársai.

Feltétlenül szólni kell Verrasztó Evelyn helytállásáról is: bár Katinka „árnyékában” úszott valamelyest, ám így is dicséretes, hogy négy bronzérmet sikerült nyernie: 800 gyorson (8:41.82), 200 gyorson (1:58.95), 200 vegyesen (2:11.44) és 200 háton (2:08.33).

Az uraknál ezüstök és bronzok sorakoztak, miután Gyurta Dániel kevésbé kihegyezett „állapotban”, a világrekordjától két másodperccel elmaradva ezúttal második lett a német Marco Koch mögött 200 mellen – kettejük ádáz viadalát épp egy körömnyi döntötte el, Koch ugyanis egyetlen századdal előbb érte el a falat (2:02.50 és 2:02.51). Mondjuk úgy, inkább itt történjék ez meg, mint egy világbajnokságon, avagy emlékszünk még, hogy Dani épp egy ilyen, egyetlen századon múló sikerrel kezdte világhódítását 2009-ben Rómában. Érdekes egyébként, hogy száznál még Dani vezetett, de 150-nél már Koch, a végén azonban nagyon feljött az olimpiai bajnok, de egy körömhossz hiányzott a győzelemhez A részidőket alább olvashatják a szakbarbárok.

Az idősebbik Gyurtának egyébként hétfőn „egyszázados” napja volt, a rosszabbik fajtából, ugyanis 50 mellen úgy lett bronzérmes, hogy egy századdal (26.87) maradt el saját országos csúcsától.

Testvére, Gergely 400 gyorson szerzett bronzérmet (3:46.02), míg 400 vegyesen ötödikként zárt (4:12.00). Utóbbi távon Verrasztó Dávid szépen úszva, ám az összetett elsőségre pályázó ausztrál Thomas Fraser Holmes sikerét nem veszélyeztetve lett második (4:05.92). Dávid később 200 vegyesen ötödikként (1:56.63), 200 mellen pedig hatodikként (2:09.80) zárt.

A nap mindazonáltal így is igen sikeresnek nevezhető, hiszen az öt magyar versenyző összesen 14-szer (5 arany, 3 ezüst, 6 bronz) állhatott dobogóra. Folytatás kedden, magyar idő szerint 13 órától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.