Dujsebajev és a magyarok szerencsétlensége

Nagyon keskeny a palló, de szövetségi kapitányunk kivezetné rajta válogatottunkat a riói olimpiára.

Ch. Gáll András
2014. 10. 16. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talant Dujsebajev, a magyar férfikézilabda első külföldi szövetségi kapitánya október 8-án, egy szerdai napon ellátogatott hozzánk, sajtótájékoztató keretében bemutatkozott, majd visszatért klubjához, a lengyel Kielcéhez, amely a Bajnokok Ligájában egyelőre százszázalékosan teljesít. Mi természetesen ugyanezt reméljük nemzeti együttesünktől is a 2016-os Eb-részvételért zajló selejtezőkön, legalábbis az első két, idei felvonáson: október 29-én, Miskolcon Portugália, majd november 2-án, Kijevben Ukrajna ellen. Az olimpiai kvalifikáció egyetlen útja ugyanis számunkra mostantól a 2016-os kontinensviadalon keresztül vezet, és a kirgiz származású, spanyol nemzetiségű mester az Eurohandball.com honlapnak nyilatkozva roppant eltökélten állítja: nagyon nehéz a küldetés, de ő áll elébe.

„Mindig is vágytam rá, hogy a klubmunka mellett szövetségi kapitány is lehessek. Az Atlético Madridnál erre még nem volt esélyem, a Kielcénél lett. A csapat tizenöt játékosa tagja a különféle nemzeti válogatottaknak, így az Eb-selejtezők időszakában úgyse maradna senki Kielcében, akit edzhetnék. Ráadásul két fiam közül az egyik spanyol felnőtt-, a másik junior válogatott, így még csak azt se érezhetem, hogy a családom elől venném el az időt, úgyis megy mindenki a maga dolgára” – állítja szemernyi kétség és szívfájdalom nélkül Dujsebajev. Sőt a nagyobbik fiú, Alex jövő januárban a spanyol–magyar tesztmeccsen ellenfele is lesz, és mivel a srác a Vardar Szkopje játékosa, ez a BL-ben, élesebb helyzetben is előfordulhat. Arra felelve, vajon akkor kiért szorít majd a családanya, Talant ugyancsak határozott és kategorikus: „Nagyon egyszerű a válasz. Alexnak megvan a maga külön bankszámlája Szkopjéban, mi a feleségemmel közös kasszán vagyunk. Ezért természetesen nekem szurkol majd, mert én hozom neki a pénzt.”

Dujsebajev nem komplikálja túl a magyar válogatott előtt álló feladatokat sem: „A magyarok nem jutottak ki a 2015-ös vb-re, de az ő szerencsétlenségük az én szerencsém. A decemberi és januári válogatott időszakokban így ugyanis nagyon sokat dolgozhatunk majd együtt. Játékosaim 70-80 százalékát két honfitársam irányítja Veszprémben és Szegeden, a minden más országétól eltérő spanyol kézilabda-filozófiát ők ültetik át a magyarba. Számomra ennél kedvezőbb helyzet nem is létezhetne! De szükségünk is lesz a szerencsére, mert az olimpiára már csak a 2016-os Eb-ről juthatunk ki, egy régi orosz mondás szerint nincs más lehetőségünk, mint felkapaszkodni a vonat utolsó kocsijába.”

Napjainkban – részben bizonyára az anyagi szükségből eredő megfontolásokból – gyakorlattá vált, hogy klubedzők gardíroznak válogatottakat, így Manuel Cadenas a Wisla Plock/Spanyolország, Aron Kristjansson a Kolding/Izland, Dagur Sigurdsson a Füchse Berlin/Németország kettősségben éli az életét, de Dujsebajev nem érezte szükségét, hogy bármelyikükkel is konzultáljon a rá váró megpróbáltatásokról: „Csak Juan Carlos Pastorral, a Szeged edzőjével beszéltem. Ő 2005-ben a Valladolid edzőjeként nyert világbajnoki címet a spanyol válogatottal. Ennyi pont elég. Ha valaki úgy szereti a kézilabdát, mint én, és annyira tisztában van a küldetésével, annak nincs szüksége más támogatására. Százszázalékos energiával és koncentrációval fogom ellátni mindkét feladatomat, ez abszolút megoldható. Nyáron is tíz nap szabadságra mentem, de a nyolcadik, kilencedik napon már hiányzott a kézilabda. Nem tudok meglenni nélküle.”

Reméljük, rövid időn belül mi is azt érezhetjük majd: meg sem tudnánk lenni Dujsebajev nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.