Ez a női kajak: negyven kiló kétezerszer!

Janics üzent Mexikóból.

2015. 01. 15. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emelkedett pillanatok mindig alkalmat kínálnak önértékelésre, egyfajta összegzésre. Tegnap Csipes Tamara is élt ezzel a lehetőséggel: „Lehet, hogy követtem el hibát, ma már nem biztos, hogy így döntenék, de most már ez nem fontos, előre kell nézni, új célokat kitűzni.”

Aki ismeri az életútját, tudja, mire gondol. Nehezen dolgozta fel, hogy lemaradt a 2012. évi londoni játékokról, 2013-ban Ausztráliáig futott, akkor még azt gondolta, ott is fog letelepedni. Szerencsére meggondolta magát, egy éve hazatért, s egyből világbajnoki címet szerzett, méghozzá ötkarikás versenyszámban. Ez a siker egyúttal a sportág örökös bajnoka címhez is hozzásegítette, hiszen 2010-ben és 2011-ben (amikor Az év sportolójává választották) már nyert két-két vb-aranyat.

Lecsillapodtak körülötte a kedélyek, ő pedig felszabadultan, egyben roppant eltökélten végzi a munkáját. Csak rá kell nézni: kicsattan az erőtől, ami persze nem véletlen. „Negyven kilóval felváltva fekvenyomtunk és mellhez húztunk, bő másfél óra alatt ezer, illetve ezerkétszáz ismétlést végeztünk Kovács Katival. Az edzés harmadánál azt éreztem, hogy nem bírom tovább, akkor Kati biztatott, a végén viszont én mondtam neki, hogy tegyünk rá még néhány sorozatot” – avatott be a keddi erőfejlesztő edzésük részleteibe. Nem csak amatőrök számára döbbenetes mennyiség Csipes Tamara annyit elárul a formájáról, hogy most lényegesen erősebbnek érzi magát, mint egy éve ilyenkor.

Nem titkolózik, idén is elsősorban Szabó Gabival, kettesben vannak nagy tervei, de persze egyesben is fejlődni akar. „Kozák Danuta piszok jól megy, azt nem mondom, hogy lehetetlen megverni, de a páros azért elsőbbséget élvez” – jegyezte meg.

S hogy nyílt vizekre evezzünk, bizony nagyon úgy fest, a lapok mintha le lennének osztva a női szakágban. Ötszázon egyesben Kozáknak, kettesben Szabónak és Csipesnek áll a zászló, ők hárman a négyesbe is bekerülhetnek, ahol így egy helyért kellene megküzdenie a három visszatérő olimpiai bajnoknak, Kovács Katalinnak, Janics Natasának és Fazekas Krisztinának, valamint a már szinte felnőtt vb-aranyérmes Kárász Annának és Vad Ninettának.

S persze még kiadó a kétszáz egyes, amire Kozák, Janics, Vad és Kárász is bejelentkezhet. Ezt az okoskodást finomíthatja, ha a női szakában megcélozzuk a maximális hat kvótát – igaz, Londonban is öt női kajakosunk osztozott a négy számon.

Kovács Katalin visszatéréséről az ősszel magunk is beszámoltunk, Fazekas Krisztina is belevetette magát a munkába, Janics Natasáról kevesebbet tudunk. Augusztusban Mexikóba utazott, akkor azt üzente, decemberben hazatér, amit azóta módosított: majd csak áprilisban, a válogatók előtt.

Nem árulunk el vele titkot, az ősszel a sportág berkein belül sokan kétségüknek adtak hangot, hogy gerincműtétje után a háromszoros bajnoknő képes lesz-e a korábbi szintjén kajakozni. Ő maga a közösségi oldalán posztolt képekkel igyekszik bizonyítani az ellenkezőjét, sőt a Telekom Sporthír Szolgálatának a minap nyilatkozva ellentámadásba ment át: itthon nem támogatják, magára hagyják, sőt „kevernek” a kárára.

A tényeknél maradva, Janics a támogatás mértéke miatt egyszer már elhagyta Magyarországot, aztán ugyanezért visszatért. Értelmetlen üzengetésbe felesleges belefolyni, csupán azt sajnáljuk, hogy a kezdeti lelkesedés, sőt ígéretek dacára Győrben mégsem lett a szerveződő női csapat vezéregyénisége.
Válogatót, sőt világbajnokságot és olimpiát persze „utazó nagykövetként” is lehet nyerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.