Csapatsportjaink nagy éve lesz a jövő esztendő

Fél évszázados álom volt, hogy röplabdában és kosárlabdában is olyan fényesen szerepeljünk, mint most.

Arday Attila
2016. 11. 25. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokunk boldog gyerekkoráig, a nyolcvanas évek elejéig kell visszatérnünk, mert akkor láttunk legutóbb olyat, hogy ennyi csapatsportban tündökölt a magyar válogatott. Ma már (még?) elképzelhetetlen magasságokban jártunk: ví­zilabdázóink és kézilabdázónk mellett női röplabdázóink és női kosárlabdázóink is a legjobb négy között voltak az 1980-as moszkvai olimpián, labdarú­góink erős selejtezőcsoportból jutottak ki csoportgyőztesként az 1982-es és az 1986-os világbajnokságra (amelyen akkor még csak 24 csapat vehetett részt).

Jövőre páratlan év lesz, se olimpiát, se futball-vb-t nem rendeznek, mi viszont páratlan időket élünk azzal, hogy – labdarúgóink idei, több évtizede várt Eb-szereplése után – 2017-ben nemcsak kézi- és vízilabdázóink, hanem női röplabdázóink és (mint szerdán este bizonyossá vált) mindkét kosárlabda-válogatottunk részt vehet a kontinensviadalon.

A világ legnézettebb sportágai közé tartozó röplabdában és kosárlabdában 2017-ben kontinensbajnokságot tartanak, olyan pedig jó fél évszázada nem volt, hogy e két labdajátékban legalább három csapatunk egyszerre legyen ott az európai porondon (a hatvanas években még férfiröplabdában is a kontinens elitjéhez tartoztunk, olyannyira, hogy Eb-ezüstöt szereztünk).

Női röplabdázóink tavaly nyolcaddöntővel tértek vissza közel három évtized után az Európa-bajnokság mezőnyébe, másfél hónapja pedig rémisztő izgalmak közepette – és legjobb játékosunk, Sándor Renáta nélkül – sikerült megint a kijutás a kontinensviadalra.

Szintén a hatvanas években fordult elő legutóbb, hogy mindkét kosárlabda-válogatottunk ott lehetett az Európa-bajnokságon; negyvennyolc évet kellett várni az újabb kettős sikerhez.

Férfi kosarasaink 1999 óta nem jártak ilyen magaslatokban, nyári felkészülési vereségekkel vágtak neki a selejtezősorozatnak, de Stojan Ivkovic szövetségi kapitány vezetésével, fényes sikert arattak a tétmeccseken. A kapitány elképzelése ütős válasz lett a kritikákra, erős ellenfelekkel játszatta felkészülésként a csapatát, elviselte velük inkább az átmeneti sikertelenséget, a válogatásnál pedig az emberi tulajdonságokat vette elsősorban figyelembe. Stefan Svitek női kapitány a korábbi sikertelen időszak ellenére is élvezte a bizalmat, és ez megtérült. A 2013-as Európa-bajnokság előtt még csak közel járt a kijutáshoz, a szövetség vezetése utólag jött rá, kár, hogy nem tartottak ki mellette ezek után. Tavaly tavasszal vette át újra az irányítást, de a júniusi magyarországi Eb-n kiesett legjobbjainkkal a soproni csoportból. Svitek viszont maradt, ami bölcs döntésnek bizonyult, februárban Pécsett, két napja Pöstyénben verte meg a mieinkkel hazája válogatottját, Szlovákiát, így csoportelsőként szerzett jogot a jövő évi Európa-bajnokságra. A szakvezető tavaly teljesen szabad kezet kapott, fiatalokat épített a csapatba. A nyáron egy hónapig dolgozhatott együtt velük, majd novemberben újabb egy hétig. Tegyük hozzá, a frissen honosított amerikai Courtney Vandersloot szokatlanul kemény tempót diktált a társainak, akik igazi csapattá álltak össze. Legalább öt-hat játékos tudott kiemelkedőt nyújtani az utóbbi években magasabban jegyzett Szlovákia ellen.

Női kosarasaink Csehországban, a férfiak Kolozsváron játszanak a jövő évi Eb-n, nyár elején és végén érdemes lesz elkísérni őket a közelbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.