A bronzmeccsen is kikapott Tóth Krisztián, ötödik lett a hazai vb-n

Dzsúdósunk öt nyert meccs után kétszer vereséget szenvedett. „A közönség szeretetét szerettem volna meghálálni.”

Radványi Benedek
2017. 09. 01. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Krisztián már a legelsők között szerepelt, mivel a sorsolás miatt neki a legjobb hatvannégy közé kerülésért is meccselnie kellett. A dominikai Robert Florentinóval nem annyira gyűlt meg a baja, sokkal inkább a szeméből kieső kontaktlencsével. Ellenfelét kétszer is megintették már, és tizenöt másodperccel a vége előtt elért egy vazarit Tóth, amivel meglett a győzelem. A következő körben egy addig pihenő tádzsikisztáni versenyző vár rá.

A 78 kilós nők alapból harminckettes tábláról indultak, az elsőként tatamira lépő Salánki Evelin azonban ott is ragadt, a kanadai Ana Laura Portuondo Isasi egy vazari után két és fél percet követően egy ippont is elért ellene, ami győzelmet ért. Aztán jött Erdélyi-Joó Abigél, aki biztosan verte portugál ellenfelét, már vezetett egy vazarival, s a végén le is léptették Yahima Ramirezt. Kétszeres Európa-bajnokunk elmondta, általában mindig intésekkel nyer a portugál ellen, de örül, hogy most a dobás is sikerült. Nehéz kubai ellenfél vár rá a legjobb nyolcba kerülésért.

A női 70 kilogrammos súlycsoport versenyeit is ma bonyolítják le a Papp László Budapest Sportarénában, itt Gercsák Szabina volt az érdekeltünk. A 21 éves dzsúdós ellenállást nem tűrően küzdött a kazah Zere Bektaszkizi ellen, öt vazarit érő dobást is bemutatott, ebből ugyan egyet elvettek a bírák, 4-0-s győzelme az első körben így is tekintélyt parancsol. Lapunknak győzelme után elmondta, nagyon izgul, mert mégiscsak hazai vb-n szerepel.

Mielőtt Vér Gábor is bemutatkozott volna, jött újra Tóth Krisztián egy tádzsikisztáni dzsúdós ellen a harminckét közé kerülésért. Komronsoh Usztopirijonnal aranypontra menő küzdelmet vívott, de hamar meglett egy vazari. „Ki-ki meccs volt, nagyon sokat adott a hazai közönség ahhoz, hogy a golden score-ban meg tudtam csinálni egy fordított válldobást” – mondta Tóth. Elárulta, volt egy nagyon rövid agyrázkódása is, „egy pillanatra elment a kép”.

Fél tizenkettő is elmúlt már, mire Vér Gábor meccse következett, egy kubai ellen aranypontig ment a küzdelem, még intés sem született addig, ott viszont hamar elért egy vazarit Iván Felipe Silva Morales, s ezzel a Honvéd 25 éves dzsúdósa helyzetlenül, a legjobb hatvannégy között zárt.

„Sokkal több volt ebben a meccsben és bennem is. Nem éreztem jogosnak annyira ezt a döntést.

Sajnos belekontrázott a dobásomba, bár szerintem már a földön voltunk” – nyilatkozta az M4-nek.

Gercsák Szabina egy hozzá hasonlóan fiatal tehetség, a francia Marie-Eve Gahié ellen ment a legjobb tizenhat közé jutásért, de ez nem sikerült. Sokkal aktívabb volt ellenfele, végül leszorítás után, ipponnal győzött. Az interjúzónában kiderült, a miskolci dzsúdós annyira izgult, hogy csaknem elhányta magát a meccsét megelőzően.

Kevéssel egy óra előtt gyors egymásutánban jött a két állva maradt magyar, Tóth Krisztián leszorításából kétszer is kijött az amerikai Matthew Koch, akit kétszer is megintettek, s honfitársunk fél perccel a vége előtt elért vazarival nyert, amivel bejutott a legjobb tizenhat közé.

Erdélyi-Joó Abigél már a nyolcba kerülésért ment egy világbajnoki ötödik kubai ellen, negyven másodperc után már kétszer is megintették Kaliema Antomarchit. A kubai nagyon harcos volt, két perc után dobott egy vazarit Abigél, ám ezt hamar kiegyenlítette ellenfele. A négy helyett csaknem kilenc percig küzdöttek, a rendkívül izgalmas párharc végére nagyon elfáradt a KSI dzsudokája, a kubai ippont érően eldobta, amivel Erdélyi-Joó kiesett. „Hiába próbálkoztam, az összes energiámat felhasználtam, de nem ment. Olyan meccsen kaptam ki, amelyen mindent megtettem, elég erős ez a lány, nem hiszem, hogy annyira szégyenkeznem kell.”

Tóth Krisztiánnak végképp nem: a Budapesten tavaly Grand Prix versenyt nyert kiválóságunk a nyolcaddöntőben fél perc után egy gyönyörű vazarit dobott az üzbég Yakhyo Imamovon, nyert is 1-0-ra, amivel délutáni programban való szereplése biztossá vált. Egyedül amiatt izgulhattunk, hogy fájlalta az ujját, de lapunknak elárulta, hogy még korábban szakadt fel a körme, amit nem lehet úgy lekötni, hogy ne fájjon. „Azért kicsit jobban mutattam, mint amennyire fájt. Az üzbég ellenfelem hibázott egy óriásit, amit aztán megcsinált még egyszer, ezért két sidót kapott, úgyhogy én erre nagyon ráálltam.

Úgyhogy ha kicsit őszinte akarok lenni, akkor bevallhatom, egy kis színészkedést beletettem azért, hogy a bírók lássák, hogy szabálytalanul bont.

Ennek következtében nem is bontott egyáltalán.”

Elmondta azt is, hogy megkönnyebbült azzal, hogy bejutott a legjobb nyolcba, de nem telt el fél óra sem, mire újra mérkőznie kellett, immáron az elődöntőbe kerülésért. A nála nagyjából egy fejjel magasabb, azerbajdzsáni Mammadali Mehdiyev jött szembe, nem volt könnyű menet, megesett, hogy ki kellett térnie egy erősnek tűnő dobása elől, de aztán öt másodperccel a vége előtt parádés vazarit ért el Tóth.

„Elismerem, sokáig az ő kezében volt a mérkőzés. Lehet, hogy ez a dobás a végén, ha nincs a közönség, nem ment volna” — mondta, miután hosszan ünnepelte a publikum.

Az elődöntőt a szerb Nemanja Majdov ellen vívta negyed öt tájban. Óriási hangorkán fogadta őket, a tavalyi junior-Európa-bajnokkal aranypontig jutott a küzdelem, egy intés állt már ekkor a szerb neve mellett. Nem jött újabb, helyette vazarit érően eldobta Tóthot, s az ebből következő vereség azt jelenti, hogy a bronzéremért mehetett honfitársunk.

„Vártam, hogy megintsék, ami nem jött, talán ez vitte el a figyelmemet. Szerintem ha ekkor nem dob el, megintik, és azzal én jutok döntőbe. Szerintem a másik szerb elleni finálé könnyebb lett volna, mint a koreai elleni bronzmeccs lesz, ő az aktuális világbajnok. Igazság szerint nagyon fáradt vagyok, most már a közönség miatt küzdök. Van már világbajnokságról érmem, de ezt a bronzot azért szeretném megszerezni” – nyilatkozta.

A bronzmérkőzés fél hatkor kezdődött, s Tóth vereségével, mégis felemelően zárult, hiszen a közönség így is ütemes tapssal búcsúzott tőle. „Olimpiai bronzérmes, világbajnok versenyző, a papírforma nem mellettem volt. Próbáltam végig hajtani, az első intésemet nagyon furcsállottam, onnantól százhúsz százalékon pörögtem, vissza tudtam hozni az intéshátrányt” – mondta. Ezután dobott rajta egy vazarit Kvak Tonghan, aminek az eredménye az ötödik hely lett.

„Igazából azért vagyok csalódott, mert a közönség szeretetét szerettem volna meghálálni. Nem hiszem, hogy lesz még lehetőségem hazai vb-n szerepelni.”

Tóth Krisztián csalódott volt amiatt, hogy két vesztes mérkőzéssel zárta a világbajnokságot, ám azt is jelezte: ebben az évben sérülés után, tavasszal kezdett versenyezni, ami alapján nem rossz ez az eredmény. 

A magyarok vb-programja

Augusztus 28., hétfő: Csernoviczki Éva (48 kg), Szabó Csaba (60 kg)
Augusztus 29., kedd: Pupp Réka és Szabó Katinka (52 kg)
Augusztus 30., szerda:  Ungvári Miklós (73 kg), Karakas Hedvig (57 kg)
Augusztus 31., csütörtök: Ungvári Attila és Csoknyai László (81 kg)
Szeptember 1., péntek: Gercsák Szabina (70 kg), Erdélyi-Joó Abigél és Salánki Evelin (78 kg), Tóth Krisztián és Vér Gábor (90 kg)
Szeptember 2., szombat: Szigetvári Mercédesz és Kárpáti Emese (78+ kg), Cirjenics Miklós és Ohát Zalán (100 kg), Bor Barna (100+ kg)
Szeptember 3., vasárnap: csapatverseny

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.