Barcelonában vesz lendületet a magyar ígéret

A juniormezőnyben többek között két Grand Slam-tornát nyert Piros Zsombor a barcelonai Total Tennis Akadémián tölti a tavaszt. A játékos édesapja, egyben edzője bizakodó, 19 éves fiának májusig minden adva van a fejlődéshez. Ez a döntése régóta érlelődött, a Philipp Kohlschreiber ellen komoly előnyről elveszített Davis-kupa-mérkőzés adta meg a végső lökést Piros Zsombor Barcelonába költözéséhez.

2019. 02. 27. 7:53
PIROS Zsombor
Idén szeretne az első 150-be kerülni Fotó: MTI/EPA/Hasan Bratic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvízkérdésnek is elmenne: ki az a két magyar férfi teniszező, aki junior Grand Slam-versenyt nyert, és kipróbálta magát egy elitakadémián? neve kapásból beugrik, Piros Zsomborét még ízlelgetnünk kell. A 19 éves játékos február eleje óta a barcelonai Total Tennis Akadémián (BTT) készül a tavaszi szezonra, miután edzője, édesapja, Piros Attila három hónapos próbaidőszakra kötött megállapodást. A 2017-es Australian Open junior győztese kétségkívül tehetséges, de a felnőttek mezőnyében még kevésbé meggyőző, különösen ahhoz képest, hogy az év végéig szeretné beverekedni magát a világranglistán az első 150-be. Ezen kíván változtatni az édesapa, hosszas gondolkodás után ezért fogadta el a barcelonai akadémia ajánlatát.

„Ahogy eddig, ezek után is hozunk anyagi áldozatot Zsomi (így becézi apa a fiát – a szerző) fejlődése érdekében. A tenisz nem olcsó sport, anyagilag megterhelő, de ezt eddig is tudtuk” – közölte Piros Attila. Az édesapát és gyermekét többször bombázták jobbnál jobb ajánlatokkal az európai elitakadémiák, ám a család mindannyiszor nemet mondott – egészen február elejéig. Piros Zsombor Frankfurtban a németek elleni Davis-kupa-mérkőzésen játszott a korábbi top 20-as Philipp Kohlschreiberrel, és remekül állta a sarat. „Az első szett megnyerése után Zsominak két labdája volt a 4:1-hez, de nem használta ki az esélyét, összeroppant, a döntő szettben már nem volt esélye. Ezután egyértelmű lett számunkra, hogy változtatni kell” – elevenítette fel a történteket a játékos édesapja.

Idén szeretne az első 150-be kerülni
Fotó: MTI/EPA/Hasan Bratic

A világranglista 365. helyén álló Piros az MTK játékosa, eddig a Budai Tenisz Clubban és a Nemzeti Edzésközpontban készült. Az itthoni merítés szűkössége, a megfelelő mennyiségű és felkészültségű ellenfelek hiányában nem volt lehetősége igazán komoly játékosok ellen gyakorolni, ez mindenképpen változik Barcelonában, ahol február és május között hemzsegnek a top 100-as és top 200-as teniszezők. A BTT szakmai igazgatója, Francisco Roig, a korábbi párosspecialista a kapocs akadémiája és a BTT között. Roig tagja Nadal edzői teamjének, rengeteg játékost mentorált az utóbbi években, például Fernando Verdascót, Tommy Robredót és Anasztaszija Pavljucsenkovát.

Az édesapa sokat vár a barcelonai három hónaptól. „Nem megsértve a hazai edzéslehetőségeket, de Barcelonában minden adott lesz, hogy Zsomi profi környezetben készülhessen tovább, és mentálisan is előrelépjen. Innentől kezdve rajta múlik, hogy él-e az eséllyel” – jelentette ki.

Piros Zsombor elvileg május végén tér haza Barcelonából, addig is folyamatosan tartja a kapcsolatot Köves Gábor Davis-kupa-kapitánnyal, aki támogatta a család döntését. Ritka a teljes konszenzus a magyar férfiteniszben. Piros esete ilyen, várjuk az eredményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.