Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Lipcse magyar bálványai

Jólesik leírni: a dobogóra is esélyes, jelenleg egyetlen pont hátránnyal a Bundesliga negyedik helyén tanyázó RB Leipzig szurkolói sztároknak kijáró rajongással viseltetnek a hétfői, Hoffenheim elleni rangadó két hőse, Gulácsi Péter és Willi Orbán iránt. Az 1-1-es döntetlennel végződött mérkőzést — amelyen a vendégeknél is pályára lépett egy magyar válogatott játékos: Szalai Ádám — Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen látta.

Ch. Gáll András
2019. 02. 27. 12:36
RB Leipzig vs TSG 1899 Hoffenheim
Szalai Ádám és Willi Orbán csatája. A döntetlennek egyik fél sem örült Fotó: MTI/EPA–Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen pillanatban (mivel a freiburgi most már idestova három hónapja sérült) az RB Leipzig és a Hoffenheim összecsapása az egyetlen olyan mérkőzés az európai ligákban, amelyen három magyar labdarúgó kerülhet szembe egymással. És került is, mivel a hétfő este és Orbán Willi a lipcseieknél végigjátszotta a meccset, s Szalai Ádámot is becserélte Belfodil helyére Julian Nagelsmann, a Hoffenheim – és nyártól már a Lipcse – edzője.

S ami külön öröm, mindhárman a rangadó hősei lettek.

Kezdődött azzal, hogy az első félidőben domináló vendégek a 22. percben – igaz, lesgóllal – vezetést szereztek. Gulácsi bravúrral kiütötte Joelinton közeli lövését, pechjére a lesen álló Kramaric elé, aki az ötösről bevágta. Az 54. percben szabadrúgás után Orbán Willi fejelt a jobb sarokra, Baumann szögletre tisztázott. Aztán a 69. percben beállt Szalai, és a lefújás előtt öt perccel majdnem megpecsételte a Leipzig sorsát, de gólt ígérő fejesét honfitársa, Gulácsi hatalmas bravúrral kiszedte a léc alól. A slussz­poén Orbáné volt: az utolsó percben felfutott a hazai támadással, s Halstenberg beadását bespárgázta.

A Leipziger Volkszeitung Gulácsinak és a csapatkapitány Orbánnak egyaránt 2-es osztályzatot adott – a németeknél az 1-es a legjobb kalkulus –, a kissé kritikusabb Kicker Gulácsi produkcióját 2,5-esre, Orbánét 3-asra értékelte.

és csatája. A döntetlennek egyik fél sem örült
Fotó: MTI/EPA–Filip Singer

„Ha az utolsó pillanatban egyenlítünk, először örül az ember, de aztán arra gondol, miért aludtuk át az első félidőt. Mert az a Hoffenheimé volt. Ezt a mérkőzést bizony ki kell elemeznünk!” – nyilatkozta Orbán a helyi lapnak. Gulácsi is kritikusan értékelt: „Nem az volt a gond az elején, ahogy a Hoffenheim játszott, hanem ahogy mi. Nem voltunk élesek. Szünet után viszont feljavultunk, és megérdemeltük a döntetlent.”

szövetségi kapitány ott volt a Red Bull Arenában, 33 569-edmagával. A szakember és segítői minden alkalmat megragadnak arra, hogy megtekintsék külföldön játszó jelöltjei­ket – Giovanni Costantino, Rossi segítője Cipruson „kémkedett” Balogh Norbert, az FC APOEL remek formába lendült csatára után –, de sajnos ritkán nyílik erre módjuk, mert sokan még a kispadra sem kerülnek oda.

– Szerencsére Gulácsival és Orbánnal nem ez a helyzet, mindketten kulcsemberek a világ egyik legerősebb bajnoksága élcsapatánál. Úgy látom, Willi újból megszilárdította helyét Ralf Rangnick edző együttesében. Péter hétfőn fantasztikusan védett, neki köszönheti az egy pontot a Lipcse, no meg az egyenlítő gól szerzőjének, Willinek. Szalai Ádám is jól kapcsolódott be a játékba, fejesét nem sok kapus védte volna, Gulácsi egyike a keveseknek. Személyesen tapasztalhattam, hogy Pétert bálványként tisztelik a lipcsei fanatikusok, és Willit is nagy becsben tartják – mondta lapunknak Rossi, aki a jövő hét közepén kijelöli bő, harmincas keretét a szlovákok elleni, már­cius 21-én esedékes nagyszombati Eb-selejtezőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.