Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Cimbi elköszönt

Ch. Gáll András
2019. 03. 05. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap óta szegényebb a magyar sportfotózás; életének 81. évében elhunyt Farkas József fotóriporter, a Képes Sport és a Nép-, majd a Nemzeti Sport egykori munkatársa, Sport World Press Photo-, Ezüstgerely-, MOB- és MSÚSZ-életműdíjas kollégánk.

Eltöprengtem, mivel ismertem a fotográfusszakma óriásait, Petrovits Lászlót, Németh Ferencet, Almási Lászlót. De felesleges tovább töprengeni: Farkas Jóska volt a valaha élt legnagyobb magyar sportfotós. Vagy Cimbi, mert mindannyian így hívtuk, hiszen kollégáit cimbikémnek szólította.

Jóska életműve több ezer fotó, döntő többségében a ma már elavult, filmes technikával. Amikor még nem lehetett ­géppuskaszerűen lövöldözni, mert drága volt az alapanyag. Az igazi művész azonban csúzlival is képes nagyvadat lőni: Albert Flóriánról az 1967-es magyar–jugoszláv meccsen készült képe minden idők legjobb sportfotója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.