Két soproni csapat is készül a Final Fourra

Két hét múlva kezdődik az év eddigi legrangosabb, itthon zajló nemzetközi eseménye, a női kosárlabda Euroliga négyes döntője. A házigazda Sopron Basket együttese és a szervezők is javában készülnek, erről adunk fontos információ­kat is tartalmazó helyzetjelentést.

2019. 03. 29. 16:39
Turner, Yvonne; Filip, Ana Maria
Yvonne Turner (22) a hátán viheti a zöld-sárgákat Fotó: MTI/Nyikos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készül a csapat. Sőt, két csapat: az egyik az, amely tavalyhoz hasonlóan az idén is kivívta a tagságot az elitben, azaz bejutott a kontinens legjelentősebb kupája, az Euroliga négyes döntőjébe; a másik pedig az, amely ugyancsak tavaly a FIBA szerint tökéletesen megrendezte Sopronban a Final Fourt. Mindkettő sikeres volt, hiszen a Sopron Basket a pályán második lett a világ legjobbjának tartott Jekatyerinburg mögött, a szervező csapat munkájának köszönhetően pedig a FIBA az idén jelezte is a soproniaknak, hogy ha meg tudják teremteni az anyagi feltételeket, akkor szívesen adná ismét nekik a jogot és a lehetőséget. Ez megtörtént, a kormány garanciát vállalt a mintegy egymillió euróra rúgó költségekre, így aztán nemcsak a játékosok, hanem a tavalyi stáb is készülhet az újabb Final Fourra.

A különbség annyi, hogy az április 12–14-én sorra kerülő négyes döntőig a játékosokra más kihívások is várnak. Kedden idegenben bepótolták az éppen az Euroliga-kötelezettségek miatt elmaradt PEAC-Pécs elleni bajnoki meccsüket – az, hogy ezt 75-55-re megnyerték, szinte természetes, hiszen ebben az idényben magyar ellenféltől még nem kaptak ki –, vasárnap pedig a Zalaegerszeg ellen otthon zárják az alapszakaszt. Azt viszont, hogy ennél is messzebb tekintenek, bizonyítják Roberto Iníguez vezetőedző szavai: „Pécsen az első félidőben nem ránk jellemzően játszottunk, pedig csak a saját játékunkkal, kellő energiával tudunk eredményesek lenni. Ugyanakkor kemény hétfői edzések és hosszú utazás állt mögöttünk, viszont ha letérünk az útról, akkor odavész minden.”

A spanyol vezetőedző szerint nagyon jól jött, hogy a múlt héten nem kellett meccset játszani, minden nap tudott edzést tartani, ami jót tett a munka minőségének. A kellő összpontosításra törekedve egy szót sem szeretne nyilatkozni a Final Fourról, ami érthető, hiszen a jövő szerdán és szombaton a rájátszás első körét is le kell játszani. Várhatóan ez valóban belefér a jövő hétbe, hiszen nehéz elképzelni, hogy a Sopron Basket a nyolcadik helyezett elleni két megnyert mérkőzésig zajló párharcban veszítse el a bajnoki veretlenségét, az utolsó forduló eredményeitől függően a Cegléd vagy a Vasas Akadémia lesz az ellenfél. Így aztán április 6-án estétől már tényleg csak a Final Fourra kell készülni – kimondva is.

Yvonne Turner (22) a hátán viheti a zöld-sárgákat
Fotó: MTI/Nyikos Péter

A színfalak mögött pedig a szervezők tüsténkednek már napok óta. A munkát megkönnyíti, hogy a stáb tagjai tavaly szereztek némi rutint, de egy ilyen esemény megrendezése számtalan feladattal és buktatóval jár. Arról már beszámoltunk, hogy a Novomatic Arénában a főpálya és az akadémiai oktatóközpont terme közötti mobil falat elbontják, és mobil lelátót alakítanak ki a helyén, amivel a csarnok befogadóképessége háromezerre bővül.

Azt már tudni, hogy Jekatyerinburgból mintegy 260 szurkoló érkezik, Prágából eddig 100 jegyet kértek, a kurszkiak pedig nagyjából ötvenen jönnek. Mindenesetre a bérleteseknek és a soproni lakcímkártyával rendelkezőknek már ma megkezdődik a jegyek árusítása, vasárnap déltől pedig bárki vehet belépőt online vagy a klub irodájában. Eldőlt a mérkőzések kezdési időpontja, ezek szerint április 12-én, pénteken 17 órakor játszik az első elődöntőben a cseh USK Praha az orosz Kurszkkal, és utána 20 órakor lép pályára a Sopron az orosz Jekatyerinburg ellen. Két nappal később, vasárnap 17.30-kor kezdődik a bronzmeccs, a döntő pedig 20.30-kor lesz.

Az eseményre egyszeri belépésre jogosító, helyre szóló napijegyeket lehet venni tízezer forintért, és a kilátogatókat tavalyhoz hasonlóan minden korosztály számára több szórakozási lehetőséget nyújtó szurkolói zóna, valamint gasztronómiai élményekkel szolgáló sörsátor is várja a csarnok mellett, ezért mindkét meccsnapon már 15 órakor kinyitják a kapukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.