Nem bír a lángokkal a tűzoltó

Vészhelyzet az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A 23-szoros bajnok MTK tizenkét tavaszi mérkőzéséből kilencet elveszített, s a paksi vereség után már a kiesés is fenyegető közelségbe került. Lucsánszky Tamás vezetőedző egyelőre nem találja az ellenszert imádott csapata nyavalyáira.

Ch. Gáll András
2019. 05. 02. 13:54
null
A vezetőedzőt sokkolta, hogy nem tud segíteni Fotó: MTI/Nemzeti Sport/Meder István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor vészhelyzetbe kerül egy csapat, bevált recept a bajok orvoslására egy olyan edző szerződtetése, aki ezer szállal kötődik a klubhoz. Így próbálták megállítani a szabadesést a Manchester Unitednél Ole Gunnar ­Solskjaer, illetve a Real Madridnál Zinedine Zidane „hazacsábításával”. A csodaszer egy darabig működött, de aztán folytatódott a vesszőfutás.

Az MTK-nál is hasonló módszerrel próbálkoztak március 10-én, amikor a Ferencvárostól elszenvedett ­3-1-es vereség után menesztették Feczkó Tamást, és az „MTK-s DNS-sel” rendelkező Lucsánszky Tamást szerződtették vezetőedzőnek. Az 52 éves szakember nem is titkolta, húsz éve várt a hívó szóra, és óriási elánnal vetette magát a munkába az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Csakhogy csodát ő sem tudott tenni, eddig vele öt vereség és csak egy győzelem a kék-fehérek mérlege, a szombaton a Pakstól elszenvedett kudarcot követően már csupán három pont választja el Kanta Józseféket a 11., kieső helyen tanyázó Diósgyőrtől.

– Meg fogjuk oldani a bennmaradást, nem tudom elképzelni, hogy ne oldanánk meg, mert különben belehalok – indított magyar NB I-es futballedzőtől szokatlan hévvel és érzelmesen Lucsánszky, aki a ferencvárosi utánpótlásnál betöltött állását adta fel az MTK vezérkarának hívó szavára. – De nem lesz egyszerű. Egyesek szerint az a szerencsénk, hogy vannak még gyengébb csapatok is az MTK-nál, de pillanatnyilag a számok nem ezt mutatják: tavasszal messze leszakadva mi vagyunk az utolsók, az összesítésben tizenkettedik Haladás például 19 pontot gyűjtött, mi pedig csak hetet, két győzelemmel, egy döntetlennel és kilenc vereséggel. Ez egy olyan folyamat, amit nekem sem sikerült megállítanom, de az utolsó három fordulóban meg kell kapaszkodnunk!

Márpedig három olyan csapat lesz az ellenfél, a Mezőkövesd, a Vidi és a Honvéd, amelyek bőven megelőzik a kék-fehéreket. Lucsánszkyt imádták a Ferencvárosnál, kiváló munkát végzett a Népligetben, most azonban mintha átok sújtaná az MTK-t.

– Bár nem számítottam ilyen vereségsorozatra, de azt tudtam, hogy a csapat nincs jó állapotban és sorozatban. Az viszont engem is sokkolt, hogy egyelőre képtelen vagyok segíteni. Nem arról van szó, mintha nem tudnék hatni a játékosokra, az élet dob olyan körülményeket, amelyekkel nem tudok mit kezdeni. Rengeteg a sérültünk, bizonyos posztokon már nem a B, hanem a C variáns játszik. Vékony a keret, játékvezetői tévedések is sújtanak bennünket, de nem akarok magyarázkodni. Schäfer Andrással is tudnánk mit kezdeni, aki már a Genoa játékosa, ő például tud futni, de Andris elszerződése nem magyarázat a szereplésünkre. Mindenki azt hitte, úgysem lesz probléma, majd csak megnyerjük azt az egy meccset, amivel biztosíthatjuk a bennmaradást. Hát egyelőre nem nyertük meg…

A vezetőedzőt sokkolta, hogy nem tud segíteni
Fotó: MTI/Nemzeti Sport/Meder István

Ahogy ilyenkor lenni szokott, minél közelebb sodródott a csapat a kiesőzónához, úgy lettek egyre idegesebbek a játékosok, most meg be is görcsöltek rendesen. A legfrissebb fejlemény Vass Ádám eltanácsolása a csapattól, és Ulysse Diallo is kikerült a keretből. – Nem azonos a két eset, Diallónak nem volt jó az erőnléti állapota, őt azért fogtuk különmunkára. Vass Ádámnak megpróbáltam átállítani a gondolkodását, de mivel nem kínáltunk neki új szerződést, ez nem sikerült, elváltak az útjaink. Sajnos, nem csak Vass Ádámmal vannak gondok, az egész csapat kicsit kényelmes, a letámadás, a labda visszaszerzése nem igazán működik. Meg kell mondanom, nekem már szurkolóként is rossz érzésem volt az MTK játékát látva, amikor még jöttek az eredmények, akkor is. Sokáig ment a szekér kényelmes futballal, és ebbe valahogy beleragadt a társaság. Aztán hirtelen elmaradtak az eredmények, viszont a kényelmi szintről borzasztó nehéz elmozdulni. Főleg úgy, hogy a vereségsorozat ellenére sokáig a hetedik helyen álltunk, csak éppen az nem tűnt fel, hogy mögöttünk nyertek a kiesőjelöltek, és összetömörült a mezőny. És amikor a kialakult helyzetben hirtelen elő kellett volna kapni valamit, nem tudtunk. A Paks elleni mérkőzés második félidejében viszont már olyan hozzáállással játszottunk, amire lehet építeni.

A korábbi években a Sándor Károly Akadémia ontotta a tehetségeket, de most valahogy nem olyan erős az eresztés. – Vannak ügyes gyerekek most is, csak ebben a vészhelyzetben, három fordulóval a befejezés előtt nem lehet kísérletezni. Rossz formában vagyunk, ezt nem lehet vitatni, de legalább nyolcvan százalék esélyt adok arra, hogy a Mezőkövesd, a Vidi és a Honvéd ellen megszerezzük a bennmaradáshoz szükséges pontokat. Aztán jöhet a nyár, a csapatépítés, a posztokra igazolás. Mert vannak lyukas posztjaink, de ezen most nem rágódhatunk, mert ég a ház.

Márpedig Lucsánszky Tamást tűzoltónak szerződtették…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.