Kidobott ötvenmillió dollárt

A szombat éjszakai Andy Ruiz Jr.–Anthony Joshua profi nehézsúlyú ökölvívó címmérkőzésen Ruiz által elért hihetetlen bravúr fejtetőre állította a súlycsoport erőviszonyait.

Ch. Gáll András
2019. 06. 04. 12:46
Anthony Joshua v Andy Ruiz Jr - WBA Super, IBF, WBO & IBO World Heavyweight Titles
Ruiz bravúrja fejtetőre állította a súlycsoport erőviszonyait Fotó: Andrew Couldridge Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oly kevés idő telt el a szombat éjszakai Andy Ruiz Jr.–Anthony Joshua profi nehézsúlyú ökölvívó címmérkőzés óta, hogy még mindig nem tudjuk felmérni, mekkora a jelentősége a mexikói felmenőkkel rendelkező köpcös amerikai bunyós győzelmének. Ruiz hihetetlen bravúrja ugyanis fejtetőre állította a súlycsoport erőviszonyait.

Eddig olybá tűnt, hogy a Joshua, Deon­tay Wilder, Tyson Fury triumvirátus uralja a királykategóriát, ha hármuk közül ketten bármilyen párosításban összecsapnak, ott irdatlan összegek forognak majd kockán.

A szombat esti, New York-i „totógyilkos” meccsig arról szólt a fáma, hogy jövőre összehozzák a WBC trónján ülő Wilder és a másik három rangos szövetség (WBO, WBA, IBF) övét birtokló Joshua csúcstalálkozóját, fejenként ötvenmillió dolláros gázsiért.

Nos, a „szombat esti láz” megtorpedózta a meccset, amely immár nem aktuális.

„Jókora meglepetés, ugye? – kérdezte a sajtóértekezleten a még mindig kissé zavarodott Joshua. – A bukmékereknél én voltam a favorit. Csakhogy kaptam egyet a fültövemre, amitől megszédültem. Nincs mese, az győzött, aki ezen az estén jobb volt. Le a kalappal Andy előtt. Tovább kell lépnem.”

Sportszerű nyilatkozat, mondhatni, úriemberhez méltó. Mert Joshua a profiboksz gentlemanje. Nem handabandázik, nem szégyeníti meg ellenfeleit, a sportág (h)őskorát próbálja visszahozni.

Ruiz bravúrja fejtetőre állította a súlycsoport erőviszonyait
Fotó: Reuters

Meglehet, a londoni olimpia bajnoka gentleman, de az edzője, Rob McCracken hatalmasat hibázott. Már közvetlenül a meccs után, a videófelvétel elemzésekor feltűnt, hogy valami nincs rendjén Joshua bunyójával.

– Nem volt haditerve. Csak bement a szorítóba, és úgy gondolta, valahogy majd csak megveri az egy fejjel alacsonyabb, túlsúlyos Ruizt – mondta lapunknak Szántó Imre mesteredző.

– Legalábbis ez jött le nekem a meccset többször is megnézve. Távol álljon tőlem, hogy osztani akarnám az észt, de rossz volt nézni, ahogy ez a remek technikájú, kiváló ökölvívó, Joshua, hátrafelé bokszolt. Ez nem az ő stílusa. Bele is bukott. Amúgy Ruizt hiba volt lebecsülni, remek bunyós ő, gyors a keze, kihozta a maximumot ebből a meccsből, az egyetlen győztes taktikát választotta. Mindenki Buster Douglas meglepetésszerű győzelmét emlegeti Mike Tyson ellen, de nekem Max Schmeling 1936-os szenzációs sikere jut eszembe Joe Louis kárára.

Hogyan tovább? Anthony Joshua szerződésé­ben van egy záradék a visszavágóra, és ezt a brit érvényesíteni is akarja. Andy Ruiz nem fél. „Felkészülök, addigra úgy fogok kinézni, mint egy mexikói Joshua!”

Ahogy elnéztük Joshua mostani formáját, nem biztos, hogy ez jó ötlet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.