Még aranyat érhet az ezüst

A düsseldorfi vívó Eb szombati zárónapján férfi kardozóink a csapatverseny eredményhirdetésénél már mosolyogni is tudtak, közvetlenül a németek elleni döntő után azonban nem volt könnyű megemészteniük a történteket. A kilenctusos előnyükből az utolsó asszóra hattusos hátrány lett, Szilágyi Áron innen 43-43-ra kiegyenlített, hogy a legvégén a zsűri erősen megkérdőjelezhető ítéletével elússzon az aranyunk.

2019. 06. 24. 10:42
DECSI Tamás; SZATMÁRI András; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron
A 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes lett a kardcsapat Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb utolsó napján női párbajtőrcsapatunk (Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga) a 16 között 45-38-ra legyőzte a svájciakat, ezután viszont bántóan simán kikapott a lengyelektől (29-40), a németektől (33-45) és az észtektől (33-45) is, így nyolcadik lett. Riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese gyermeket vár, nélküle csapatunk – amelyben Muhari csupán 16 éves – tulajdonképpen a „helyére” kerül, hiszen a nyolcadik helyen rangsorolták.

Férfi kardozóink ugyanakkor a világranglistán a koreaiak és az olaszok mögött a harmadikok, így együttesünket (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád) az Eb-n értelemszerűen a második helyen emelték ki. Nem mellékesen Szilágyiék címvédőként léptek pástra, tavaly Újvidéken őket koronázták meg. Szombaton a nyolc között 45-28-cal könnyedén átléptek a briteken, az elődöntőben pedig 45-40-re nyertek a románok ellen, akik megtették azt a szívességet, hogy kiejtették az oroszokat. S azt hittük, azzal is jól jártunk, hogy a másik elődöntőben a németek 45-42-re megverték az olaszokat. A döntő jobban nem is indulhatott volna számunkra, Szatmári és Szilágyi egyaránt 5-1-re, Gémesi 5-4-re hozta az első asszóját, vagyis 15-6-ra vezettünk.

Nem ért fülig a szájuk, pedig nincs okuk az elégedetlenségre
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A mintegy kétezer, hangos hazai szurkolótól támogatott németek azonban összekapták magukat, és a második kör végén a Szilágyi–Hartung pengeváltásban 27-27-nél kiegyenlítettek. Kétszeres olim­piai bajnokunk megvillant, így Gémesi ­30-28-as magyar vezetésnél jöhetett, ő viszont 7-1-re kikapott a magyar származású Szabó Mátyástól, majd Szatmári sem bírt Hartunggal (3-5). Így az utolsó párban Szilágyi szinte lehetetlen helyzetben, 34-40-nél kötött be Wagner ellen, de jó néhányszor láthattuk már, hogy számára a lehetetlen nem létezik, és 43-43-ra kiegyenlített. A pattanásig feszült helyzetben a német talált, majd csődöt mondott a technika, Szilágyinál vezetéket kellett cserélni, ezt egy együttes tus és Szilágyinál újabb szerelés követte. S amikor azt hittük, hogy ezután megint együttes találatot láttunk, a mérkőzésvezető némi videó­zás után erősen megkérdőjelezhetően Wagner javára ítélt, ezzel a németek győztek 45-43-ra.

– A szurkolótáboruk átlendítette őket a holtponton, ezt az Eb-t a hazai pályának köszönhetően nyerték meg – nyilatkozta – Az utolsó találat szerintem együttes volt, de nem fogom erre a vereséget, mert ennyi szubjektivitás benne lehet a bíráskodásban. Egyébként szeretek Wagnerrel vívni, most azonban túl nagy volt a hátrány.

Kisebbfajta csoda kellett volna a fordításhoz, és ez most nem jött össze. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha dobogóra állhatunk, és ez az érem most különösen értékes, hiszen az Eb eredménye beleszámít az olimpiai kvalifikációba. Az ezüst jó előjel a júliusi budapesti vb előtt is, de azért kell egy-két nap, hogy igazán örülni tudjunk neki.

Az eredményhirdetésnél úgy tűnt, nem is kell addig várni, bár fülig még nem is ért a mieink szája. Férfikardcsapatunk mellett előzőleg ezüstérmes lett a női is, férfi-párbajtőrcsapatunk – miként női kard egyéniben Márton Anna – bronzot szerzett; és ezek az érmek a tokiói kvótákért zajló nagy tusakodásban még aranyat érhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.