Afrika ezúttal is besegíthetne

Öt arany. Minden sportkedvelő fújja, ilyen egyszerű a magyar küldöttség éremben kifejezhető teljesítménye a Kvangdzsuban vasárnap véget ért vizes világbajnokságon. Másfelől 24 kvóta úszásban, ami persze inkább tájékoztató jellegű összegzés. Annak viszont van gyakorlati jelentősége, hogy vízilabdában így vonhatunk mérleget: se érem, se kvóta.

2019. 07. 31. 14:51
null
Női pólósainknak egy erős ellenfelet mindenképpen le kell gyűrniük az olimpiai részvételhez Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc férfi és három női úszónk javított az eddigi legjobb kvalifikációs eredményén a világbajnokságon, de a megszerzett kvóták számát nem ez befolyásolja. Az úgynevezett A szintek alapján eddig 18 úszókvótánk van, de ennél persze több versenyszámban lesz magyar résztvevő, hiszen például már négyben (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó, 200 m hát) is szerzett indulási jogot; arról már nem is beszélve, elképzelhető, hogy csak vegyesúszásban áll majd rajthoz.

Másfelől úgy is kalkulálhatunk, hogy 24 úszónk biztosan ott lehet Tokióban, hiszen négy váltónk is teljesítette a feltételt, s a két lehetséges cserével együtt adódik a 24 fő. Természetesen az egyéni és a váltószámok között is van átfedés, pontos létszámot ezért sem lehet megadni.

Nem úgy vízilabdában, ahol kétszer tizenegy főre számítunk, tehát arra, hogy mindkét együttesünk kijut az olimpiá­ra. Először a tizenegyes számot illik megindokolni. Mivel Tokióban a korábbi nyolccal szemben már tíz női csapat részvételével rendezik meg a tornát, a teljes létszámot viszont nem növeli a NOB, a férfiaknál és a nőknél is 13 helyett már csak 11 játékos alkothat egy-egy keretet. A kipontozódások miatt ez kínos helyzeteket is szülhet majd, de ebben most ne merüljünk el, fogadjuk el adottságként.

A világbajnokságon a férfiaknál a két döntős – Olaszország és Spanyolország –, a nőknél csak a győztes jutott ki máris az olimpiára; helyesebben a hölgyeknél az ezüstérmes Spanyolország, mert az aranyérmes Egyesült Államok – csakúgy, mint a férfiaknál Szerbia – már a világliga megnyerésével biztosította részvételét. Ahogy természetesen házigazdaként Japán is a mezőny tagja.

Női pólósainknak egy erős ellenfelet mindenképpen le kell gyűrniük az olimpiai részvételhez
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfiaknál további öt hely a kontinentális tornákon, köztük a januári, budapesti Európa-bajnokságon kel el, a maradék három pedig majd a tavaszi kvalifikációs tornán. Mivel az Európán kívüli nemzetek közül az Egyesült Államok és Ausztrália Amerikából, illetve Óceániából megszerzi a kvótát, a brazil póló pedig a riói olimpia után hanyatlásnak indult, úgy kalkulálhatunk, hogy a három maradék helyen európai csapatok osztoznak. Az Eb-vel együtt ez négy hely, amelyet gondolatban szét is oszthatunk Horvátország, Montenegró, Görögország és Magyarország között. Sőt, a helyzet ennél is kedvezőbb, hiszen – csakúgy, mint négy éve – Afrika bajnoka várhatóan ezúttal is lemond majd a részvételről. A magyar válogatott tehát szinte garantáltan olimpiai résztvevőnek tekinthető.

A hölgyek előtt már nagyobb hullámok tornyosulnak. Itt az Eb-vel együtt Olaszország, Hollandia, Oroszország, Görögország és Magyarország ácsingózik négy helyre, még akkor is, ha Afrika itt is lemond a kvótájáról. Egy erős csapat tehát mindenképpen kihullik. A magyar válogatott világbajnoki negyedik helyezése egyszerre lehet biztató és félrevezető.

Eddig huszonnyolc

Ha az egyszerűség végett úszásban a 18 olimpiai A szintessel számolunk, akkor az atlétikában (4), sportlövészetben (3) és vitorlázásban (3) megszerzettekkel együtt a magyar sportolók eddig 28 kvótát szereztek. A Magyar Olimpiai Bizottság múlt héten nyilvánosságra hozta tokiói prognózisát, a MOB eszerint 144–­179-re becsüli a részt vevő magyar sportolók számát, s 13 érem megszerzését tartja reálisnak. A legutóbbi nyári játékokra, Rióba 160 sportolónk jutott ki, s a magyar csapat 15 érmet (8 arany, 3 ezüst, 4, bronz) szerzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.