Későn érő salakspecialista

Tavaly télen, elhúzódó lágyéksérüléséből lábadozva talált új edzőt Balázs Attila. A közös munka eddigi legszebb eredménye a hét végén született meg: a harmincegy éves teniszező karrierje során először a döntőig menetelt egy ATP-tornán. Ma már a 141. helyen jegyzik a világranglistán, a következő hónapokban kedvére gyűjtögetheti a pontokat, és akár valóra válhat az álma, bejuthat a legjobb 100 közé.

2019. 07. 23. 14:42
A 141. helyre ugrott előre a világranglistán Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs Attila régi motoros, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is az év férfi játékosának választották Magyarországon. Az igazi áttörés többek között a rengeteg sérülés (ágyéksérv, lábsérülés, csuklópanaszok) miatt nem következett be, Balázs egy rövid időre abba is hagyta a teniszt. A visszatérése után is sérülések gyötörték, 2018 augusztusától idén áprilisig nem is játszott. Télen találta meg új edzőjét, azóta felfelé ível a pályája.

– Szendrei Dániel nemcsak az edzőm és a menedzserem, ő a legjobb barátom – mondta lapunknak az éppen a prágai challengerversenyre utazó Balázs. A harmincegy éves teniszező az elmúlt héten a horvátországi Umagban tündökölt. Karrierje során először játszott döntőt ATP-tornán. – Alakulhatott volna szebben is a történet, de nem vagyok csalódott. Az első fordulóban a horvát Viktor Galovic ellen életem meccsét játszottam, hét mérkőzéslabdáról fordítottam. Később két szettben legyőztem a zentai Györe Lacit, aki a 32. a világranglistán. A döntőben szoros meccset vívtam Dusan Lajoviccsal. Úgy számoltam, hogy még 200 pontot kell szereznem a következő időszakban, és akkor bekerülök az első 100 közé a világranglistán.

A 141. helyre ugrott előre a világranglistán
Fotó: Teknős Miklós

Balázs és edzője sem számított arra, hogy ilyen jól sikerül a salakpályás szezon. Adódik a kérdés, miért pont most jött ki a lépés? – Többször balszerencsés voltam, sok nyerhető meccset vesztettem el, hullámzott a játékom. Most közelítek ahhoz a szinthez, ahol szeretnék tartani. Balázs szerint tehát nincsen titok, ha egészséges és szerencsés, akkor előbb-utóbb jönnek az eredmények. Szeptemberben Davis-kupa-mérkőzésen számít rá a kapitány.

– Akkor is ott volt velünk, amikor sérüléssel bajlódott, például tavaly szeptemberben a csehek elleni párharc során. Sokat segített a jelenlétével, remélem, az ukránok elleni mérkőzésen már a pályán számíthatok rá. Valkusz Máté sérült, Piros Zsombor teljesítménye nem egyenletes, szükségünk van Atira! – indokolt Köves Gábor.

Fucsovics feltörölte a padlót Kohlschreiberrel

Magabiztos győzelemmel mutatkozott be Fucsovics Márton a hamburgi ATP-tornán. Az első számú magyar teniszező 6:4, 6:0-ra győzte le a német Philipp Kohlschreibert, aki hat ATP-tornát nyert korábban, 2012-ben pedig a 16. helyen jegyezték a rangsorban. A nyíregyházi versenyző legutóbb tavaly novemberben a bécsi tornán a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen nyert szettet játékveszteség nélkül. Érdekesség, hogy a fiatal kanadai idén májusban a miami versenyen visszaadta a kölcsönt: hibátlan szettet produkált Fucsovics ellen. A világranglista 50. helyén álló magyar a következő fordulóban a Dominic Thiem–Pablo Cuevas-összecsapás győztesével találkozik Hamburgban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.