Nyitva hagyta a kaput Barcelonában

Minden hétfőn világranglista napot tartanak a teniszben, a hét első napján teszik közzé a legfrissebb rangsort. Magyar szempontból nem túlságosan örömteli ismerkedni az aktuális pillanatfelvétellel.

2019. 07. 30. 12:45
null
A 19 éves ígéret jelenleg a 366. a világranglistán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden hétfőn világranglista napot tartanak a teniszben, a hét első napján teszik közzé a legfrissebb rangsort. Magyar szempontból nem túlságosan örömteli ismerkedni az aktuális pillanatfelvétellel. Éljátékosunk, néhány hónapja még az első harmincba, sőt húszba vágyott, azóta nem az ő szája íze szerint alakulnak a dolgok. Legutóbb júniusban a stuttgarti ATP-versenyen nyert egymás után két mérkőzést, azóta döcög a pontszerzés, többek között ezért is csúszott vissza a rangsorban, jelenleg az 54. helyen jegyzik a világranglistán.

A párosspecialista, kétszeres Grand Slam-győztes egyesben három helyet rontva a 126. a WTA-rangsorban. Jelenleg a kaliforniai San Joséban versenyez, sikerült felkapaszkodnia a főtáblára, a japán Majo Hibi elleni mérkőzése lapzártánk után fejeződött be. A junior korúak között már bizonyított Stollár Fanny 18 pozíciót előrelépve jelenleg a 206., miután Palermóban szerencsés vesztesként a főtáblára jutott, ahol legyőzte a francia nyílt bajnokságon 2012-ben döntős olasz Sara Erranit.

Ha már a fiatalok és a tornagyőzelmek: nem mehetünk el Piros Zsombor sikere mellett. No nem mintha a meghívásos hamburgi U21-es tornán elért győzelem címlapért kiáltana. Piros korosztályának krémje, a legjobb 1998–1999-es születésűek közül kevesen vettek részt a versenyen. Így nehezen lehetne azt állítani, hogy a hamburgi trófea kitüntetett helyet foglal el a 2017-ben az Australian Open junior bajnokának karrierjében, de a lelkének biztosan jót tett a tornagyőzelem. „Jókor jött a siker, de Zsomi pályafutásában ez nem egy jelentős állomás” – mondta a játékos edző-édesapja, Piros Attila.

A 19 éves ígéret jelenleg a 366. a világranglistán
Fotó: Mirkó István

Az MTK versenyzője februártól edzőjének barcelonai akadémiáján, a BTT-n készült hónapokon keresztül, összesen két napot töltött itthon, június végén tért haza, de nem szakított végleg a barcelonai bentlakásos iskolával. „Rengeteget tanult, főleg erőnlétben fejlődött, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egy-két hét alapozásra visszatérhet a BTT-re. Lélektanilag nem bírta az állandó munkát, itthon a Feneketlen-tónál levő MTK-pályán készül a Davis-kupa-csapat tagjaival, Borsos Gáborral, Nagy Péterrel és Szintai Dáviddal” – tájékoztatott Piros Attila. A fia jelenleg a csehországi Liberecben versenyez, az első fordulóban a spanyol Mario Vilella Martinezzel játszik, aki egy hete Balázs Attilát győzte le Prágában.

Piros jelenleg a 366. helyen áll a világranglistán, édesapja nem hajszolja a gyors eredményeket: „Zsomi várhatóan 22-24 évesen éri utol a fizikai mutatókban a felnőtt mezőnyt, addig megizmosodik, és elérheti az ideális versenysúlyát. Türelmes vagyok vele, semmit sem siettetünk.” A még mindig tinédzserkorú teniszező – októberben ünnepli a huszadik születésnapját – tehát különösebb eredménykényszer nélkül versenyezhet. És zokszó nélkül segíti a nála tapasztaltabb játékosokat a szeptemberi magyar–ukrán Davis-kupa-párharc során. „Szívesen leül a kispadra, az is megtiszteltetés, hogy ott lehet a Davis-kupa-csapatban. Ez tényleg rengeteget jelent neki” – fogalmazott Piros Zsombor edző-édesapja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.