Magyarokra vár a főszerep

Kecskeméten edzőtáborozik a férfiválogatott, amelyhez négyen is Szombathelyről érkeztek. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar bajnok Falco az itthon megszokotthoz képest új útra lépett, és a tegnap véglegesített keretével elsősorban nem légiósokra építi a csapatot.

2019. 08. 01. 13:48
null
Benke Szilárd (fehér mezben) is a szombathelyieket erősíti a következő szezonban Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap múlva kezdődik a bajnokság, és a szünet a vezetők idénye. A hírek többnyire arról szólnak, hogy kikkel töltik fel a légiósok keretét, azaz ki az az öt-öt játékos, aki külföldről érkezik többnyire egy esztendőre. Korábban három, később négy külföldi szerepelhetett egy csapatban, egy ideje ez a szám ötre nőtt, és a következő idényben is ennyi lehet egy klub keretében, ám ősztől egyszerre csak négy lehet a pályán.

Szombathely tizenegy év után ünnepelhetett bajnoki címet, és a klub úgy döntött, a korábbiaktól eltérő utat választ: inkább magyarokra, azon belül is a legjobb magyarokra építi a csapatát, és csupán három légióst szerződtet. A legjobb jelző természetesen válogatottakat jelent, és az elhatározást tettek követték. A 24 éves Perl Zoltán a télen tért vissza Spanyolországból, a vele egyidős csapatkapitánynak, Váradi Benedeknek viszont lejárt a szerződése, vele hosszabbítani kellett. Ez lezajlott házon belül, emellett a Falco Szolnokról és Székesfehérvárról is elcsábított egy-egy válogatott kosarast. Az előbbi az ugyancsak 24 esztendős Benke Szilárd, az utóbbi pedig az egy évvel fiatalabb Filipovity Márkó, és érkezett az utánpótlás-válogatott Krivacsevics Márkó is, aki az utóbbi években az Egyesült Államokban tanult ösztöndíjjal, és ott kosárlabdázott.

– A Falco már több alkalommal ajánlatot tett, hogy jöjjek, és játsszak Szombathelyen, most végre úgy alakult, hogy meg tudtunk állapodni – mondta Benke Szilárd a klub honlapjának, miután aláírta a szerződését.

– Természetesen azt várom, hogy ezzel a fiatal magyar kerettel megvédjük a bajnoki trófeát, és még a Magyar Kupát is elhódítsuk.

Az új szerződések zöme két évre szól, ami jelzi, hogy a Falco nem rövid távon gondolkodik ezekben a játékosokban. Filipovity és Krivacsevics a jövő emberei, Benke viszont már a jelené is: sérüléséig alapembere volt a Szolnoknak és a válogatottnak is. Az nyilvánvaló, hogy ilyen szintű játékosok jelentősebb részt hasítanak ki a bérkeretből, így kevesebb marad légiósok csalogatására, ám a szándék enyhén szólva is figyelemre méltó: inkább ígéretes fiatalok rendszeres szerepeltetésére menjen ez a pénz, mint örökösen vándorló légiósokra, ebből ráadásul a válogatott is többet profitál. Ennek köszönhető, hogy a jelenleg nemzetközi tornákra készülő nemzeti csapat keretébe négyen is – Perl, Váradi, Filipovity, Benke – Szombathelyről érkeztek a kecskeméti edzőtáborba.

Benke Szilárd (fehér mezben) is a szombathelyieket erősíti a következő szezonban
Fotó: Teknős Miklós

Aztán kiderült, mégsem minden az eredeti szándékok szerint sikerült, tegnap ugyanis a Falco bejelentette a 203 centi magas amerikai, DeVaughn Washington érkezését – ő a negyedik légiós… A bajnokcsapat külföldijei közül csak a center Juvonte Reddic maradt, majd érkezett az irányító Quinton Hooker, harmadiknak pedig olyan játékost kerestek, aki centerként és erőcsatárként is használható, ám ilyen most nem akadt a piacon. Ezért módosult a terv, Reddic helyettesének jött a 22 éves, 208 centis De’Quon Lake, az úgynevezett négyes posztra pedig a már említett Washingtont hozták a görög Kymistől.

A nyáron megtett lépésekhez a hátteret a tulajdonos szombathelyi önkormányzat biztosítja, és nyilván sokat segített az is, hogy a névadó szponzor Vulcano Energia egy évvel meghosszabbította a szerződését. Ami pedig a célokat illeti, Benke Szilárd szavaiból egy részük kiderült, ám ő nem említette a nemzetközi szereplést. A Falco megpróbálhat bejutni a Bajnokok Ligája főtáblájára, ami eddig csupán egyszer sikerült magyar csapatnak – Szolnok, 2016–2017 –, és a selejtezők első köré­ben a CSU Oradea ellen a továbbjutásra komoly az esély, a másodikban a lett Ventspilsszel szemben ez már bravúrnak számítana. Éppen ezért nem elvárás a csapattal szemben, de titkon azért sokan reménykednek benne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.