A mag az Eb-csapat maradt

Nehéz és fontos napjai lesznek a jövő héten a női válogatottnak, november 14-én Amszterdamban a hollandokkal, majd 17-én Sopronban a szlovákokkal játszik Európa-bajnoki selejtezőt. A sikeres nyári Eb után először hirdetett keretet Székely Norbert szövetségi kapitány.

2019. 11. 06. 15:27
null
A 208 centis Határ Bernadett (44) már sokkal több, mint reményteljes tehetség Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keserédes emlék az Európa-bajnokság. Nyáron Szerbiában a női válogatott bravúrt hajtott végre azzal, hogy a csoportját megnyerve bejutott a kontinens legjobb nyolc csapata közé, ám ha arra gondolunk, milyen kevésen múlt az újabb győzelem a britek ellen, hogyan csúszott ki a kezünkből az elődöntő és vele a részvétel joga az olimpiai selejtezőn, utólag is lehet némi hiány­érzetünk.

Akkor Székely Norbert szövetségi kapitány többször is elmondta, egyszerre fontos a jó eredmény és az építkezés, azaz nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is gondolt a keret összeállításánál. Igaz, Nisben és Belgrádban a főszerepet a rutinosabbnak szá­mító kosarasok játszották, de sok fiatal is ott volt, akikre most, a következő kihívások előtt is számít a kapitány. A jövő heti két Európa-bajnoki selejtezőre péntektől Sopronban készülő játékosok listáján csak a sérült csapatkapitány, Raksányi Krisztina, a kizárólag a kontinenstornára visszatért Horti Dóra és a harmincéves Varga Zsófia nevét nem találjuk az Eb-keretből, és a kapitány a többiek mellé hívott meg néhány újabb fiatalt.

A 208 centis Határ Bernadett (44) már sokkal több, mint reményteljes tehetség
Fotó: Mirkó István

Nyilván közülük kerül majd ki az a négy játékos, aki nem fér be a tizenkettes meccskeretbe, de a meghívás ténye jelzi, szem előtt vannak. Ennél is fontosabb azonban, hogy ezek a fia­talok a klubjaikban már nincsenek epizódszerepre kárhoztatva, rendszeresen és megfelelő mennyiségű percet játszva edződnek a bajnokikon és a nemzetközi porondon is. A Sopron Basket kevesebb légióst alkalmazva valószínűleg ebben a kiírásban nem jut be az Euro­liga négyes döntőjébe, de eddig jól szerepel, itthon még veretlen, és nehéz lesz megszorítani is. Határ Bernadett, Dubei Debóra és Weninger Virág a korábbinál jóval több lehetőséget kap a kibontakozásra. Az Európa-kupában öt csapatunk, a Diósgyőr, a Szekszárd, a PEAC-Pécs, a Győr és a Cegléd szerepel, közülük csak az utóbbi nem ad játékost a keretbe. Éppen ezért találkozhat a társaság csak pénteken, hiszen ma és holnap forduló lesz mindkét nemzetközi kupában, a soproniak Lyonból, a győriek a portugáliai Coimbrából, a szekszárdiak a belga Sint-Katelijne-Waverből érkeznek majd az edzőtáborba, csak a pé­csiek és a diósgyőriek nem utaznak külföldre, ők egymás ellen játszanak az EK-ban Pécsett.

A legfiatalabb meghívott a mindössze 17 éves Dombai Réka, a nyáron Eb-ezüstérmet nyert U18-as válogatott egyik vezéregyénisége, az engedélyezett egy honosított játékos pedig a nyári kerettel megegyezően az amerikai–magyar Turner Yvonne lesz a selejtezőkön. A jelek szerint nem tér vissza a válogatottba a rutinos, 193 centi magas Krivacsevics Tíjana, aki egy éve még a nyári Eb selejtezőire sérültet jelentett, a klubjában viszont rendszeresen játszott, és mindezt nem tudta tisztázni a kapitánnyal. És sajnos – reméljük, csak egyelőre – nem lesz ott a 19 esztendős szekszárdi Gereben Lívia sem, akinél május 10-én diganosztizáltak leukémiát, és azóta élete harcát vívja a gyógyulásért.

A keret: Pusztai Petra (DVTK), Kiss Virág (Szekszárd), Dombai Réka (Győr), Dubei Debóra (Sopron), Studer Ágnes (Szekszárd), Török Ágnes (Győr), Szabó Fanni (PEAC-Pécs), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata), Turner Yvonne (Orenburg ), Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata), Weninger Virág (Sopron), Kiss Angelika (DVTK), Bálint Réka (Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron), Zele Dorina (DVTK), Barnai Judit (Győr).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.