Esélyesként kezdenek

Ma megkezdi az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női válogatott, az ellenfél a nehéznek tartott Hollandia lesz, de Székely Norbert szövetségi kapitány szerint muszáj jó rajtot venni, és az ő csapata az esélyesebb. Nemcsak ezen a meccsen, hanem a csoport megnyerésére is.

Pajor-Gyulai László (Amszterdam)
2019. 11. 14. 7:46
Dubei Debóra; Friskovec, Zala
A fiatal Dubei Debóra lesz a csapatkapitány az amszterdami mérkőzésen Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dubei Debóra két hete meglepő telefonhívást kapott.

– Székely Norbert hívott, és elmondta, hogy szeretné, ha a sérült Raksányi Kriszta távollétében én lennék a csapatkapitány – mesélte a bécsi reptéren. – A meglepetéstől szóhoz sem jutottam, azt hittem, rosszul hallok. Hozzátette, hogy a pályán a korábbiaknál is több lehetőséget adna nekem, én pedig természetesen azt feleltem, hogyne, persze, köszönöm szépen.

A történet jól jellemzi a női válogatottat: egy 22 éves játékos itt már annyira „öregnek” számít, hogy kiérdemelheti a csapatkapitányi tisztséget is. Dubei Debóra egyébként valóban harcedzett kosaras, szerepelt a sikeres nyári Európa-bajnokságon, a Sopronnal évek óta átérzi az Euroliga miliőjét.

Fiatal csapat kezdi meg tehát ma az újabb Európa-bajnoki selejtezőket, ám ezeknek a fiataloknak a zömét már korábban is mély vízbe dobta Székely Norbert szövetségi kapitány, aki szerint a magyar női utánpótlásképzés Európában az egyik legjobb, így a fiatalok szerepeltetése kevés kockázatot rejt magában. Egyébként így van ezzel a mai ellenfél, Hollandia is, amit bizonyít az a tény, hogy 2015-ben és 2018-ban is bronzérmet nyert az U20-as Európa-bajnokságon, utóbbit éppen Sopronban zsebelte be, itt Laura Westerik, a német Herner TC játékosa a torna legjobb ötösébe is bekerült.

A hollandok egyébként a női kosárlabdában sajátos életet élnek. Nincs hozzánk hasonló klubrendszerük, de rengeteg elhivatott edző neveli a lányokat, akik – már aki nem morzsolódik le – felcseperedve a kontinens különböző országaiban légiósként derekasan megállják a helyüket. Westerik mellett a legnagyobb ászuk a 191 centi magas Emese Hof, aki Miamiban járt egyetemre, ott jól kosarazott, és Európába visszatérve a spanyol Salamanca szerződtette.

– A holland csapat elsősorban fizikálisan nagyon erős, de a tagjai kosárlabdázni is tudnak – mutatta be az ellenfelet Székely Norbert. – Nagyon nehéz dolgunk lesz ellenük, de szerintem jobbak vagyunk, és ennek ki kell jönnie a pályán idegenben is.

A szakmai stábnak nem volt könnyű dolga, amikor információt gyűjtött a hollandokról és a vasárnapi ellenfélről, a szlovákokról, mert egyikük sem szerepelt a nyári Európa-bajnokságon, és régen játszottak utoljára tétmeccset. A magyar válogatott viszont ott volt, ami nemcsak azt jelenti, hogy könnyebben feltérképezhető, hanem azt is, hogy előrébb rangsorolt együttes, mint a selejtezőcsoportban a két vetélytársa. Ezért Székely Norbert nem is fél kimondani: – Mi vagyunk az esélyesek a csoportgyőzelemre. Ugyanakkor nem szabad lebecsülnünk egyik ellenfelet sem, viszont el kell viselnünk az esélyesség terhét.

A fiatal Dubei Debóra lesz a csapatkapitány az amszterdami mérkőzésen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tegnap reggel Sopronból útra kelt csapatból hiányzik az egyik legnagyobb tehetségnek tartott fiatal, a még mind­össze 17 éves Dombai Réka. A hét végén megjelent az edzőtáborban, el is foglalta a szobáját, aztán kérte, hogy kihagyhassa ezt a két selejtezőt, majd elutazott. A nyáron két nagy utánpótlástornán is játszott, Győrbe, egy bajnokaspiránshoz szerződött, ezenkívül iskolát is váltott, nagyobb felelősséget kapott, és a jelek szerint kicsit besokallt, némi pihenésre van szüksége. Mindenki más rendben van, bár többen is küszködnek kisebb fájdalmakkal. A szezonnak ebben a szakaszában az lenne a furcsa, ha ez nem így lenne.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló: Hollandia–Magyarország, Amszterdam, 19.30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.