Mindig ragyogó égszínkék csillagok

A Puskás Aréna pénteki nyitómérkőzésén a magyar válogatott ellenfele, a kétszeres világbajnok Uruguay nem a múlt sikereivel takarózik, a jelene is kiemelkedő, Luis Suárez személyében például Bajnokok Ligája-győztes labdarúgóval büszkélkedik. A jövőjét több olyan aranyfedezet biztosítja, mint a huszonegy éves Federico Valverde, aki egyebek mellett arról híres, hogy kiszorította a Real Madrid kezdőcsapatából az aranylabdás Luka Modrićot. Ha lehet párhuzamot vonni a jelenlegi uruguayi és magyar válogatott között, akkor az a szövetségi kapitány érinthetetlensége: Óscar Tabárez és Marco Rossi ténykedését is általános konszenzus övezi.

2019. 11. 13. 15:42
Copa America Brazil 2019 - Group C - Chile v Uruguay
Federico Valverde (15) berobbant a legjobbak közé Fotó: REUTERS/Ricardo Moraes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évtizede, Lothar Matthäus regnálása idején történt: a magyar válogatott a világsztárokkal teletűzdelt Brazília ellen játszott a Népstadionban. A gálamérkőzésen 4-1-re nyertek a dél-amerikaiak (Kaká és Ronaldinho egy-egy, Luís Fabiano két gólt szerzett), a magyarok elveszítették a veretlenségüket a futballnagyhatalommal szemben. Adja a Jóisten, hogy Uruguay pénteken ne vessen véget a magyarokkal szembeni negatív szériájának (1 vereség, 2 döntetlen). A jelenlegi keretet és Uruguay világranglistán elfoglalt helyét elnézve kemény menet vár csapatára.

A kék-fehér csíkos uruguayi zászló ihlette a válogatott becenevét; az Égszínkékek (La Celeste) jelenleg az ötödik helyen állnak a nemzetek rangsorában (a magyarok az ötvenediken). Hosszú évtizedek óta minőségi játékosokkal árasztják el Európát, főleg két topbajnokság, az olasz és a spanyol hemzseg uruguayi labdarúgóktól.

Az első számú klasszis a Barcelona kiöregedőfélben levő befejezőcsatára, Luis Suárez köztudottan jó barátságban van Lionel Messivel, a feleségeik közös luxusüzletet működtetnek. Suárez 2014-ben az olaszok elleni vb-csoportmeccsen megharapta Giorgio Chiellinit, kilenc meccsre eltiltották. Rá egy évre Bajnokok Ligáját nyert a Barcával. A válogatott másik ékköve, Edinson Cavani a legszebb éveit a Napolinál töltötte, jelenleg a Paris SG-ben futballozik, de kezd kikopni a kezdő tizenegyből. A védelem oszlopa a világ egyik legjobb középhátvédjének tartott Diego Godín két – egyaránt vesztes – BL-döntőn szerepelt az Atlético Madriddal, nyáron klubot és országot váltott, a milánói Inter tagja lett.

Látványosan rúgta be az ajtót az uruguayi új hullám: Federico Valverde még csak huszonegy éves, de már tizennyolcszor volt válogatott. A szupertehetség Zinedine Zidane egyik kedvence, s ennek az aranylabdás Luka Modrić látja a kárát, aki szép lassan kiszorul a Real Madrid kezdőcsapatából. A Valverdénél egy évvel idősebb Rodrigo Bentancur a BL-en kívül mindent megnyert a Juventusszal, ő is alapember Óscar Tabárez válogatottjában.

Federico Valverde (15) berobbant a legjobbak közé
Fotó: REUTERS/Ricardo Moraes

A minőségi játékosállomány mellett a kapitány a sikerek legfőbb letéteményese: Tabárez 2006 óta vezeti az uruguayi válogatottat, irányításával az uruk 2010-ben vb-elődöntőt, 2014-ben nyolcad-, 2018-ban pedig negyeddöntőt játszottak. Tavalyelőtt Guillain–Barré-szindrómát diag­nosztizálták Tabáreznél, de felépült, sőt a 2022-es katari vb-ig meghosszabbította a szerződését. Mély tisztelet övezi a hetvenkét éves szakember tevékenységét, nincs nála megfelelőbb személy a válogatott vezetésére. Csányi Sándor MLSZ-elnök legutóbbi nyilatkozata alapján (és a közelmúlt felhozatalához képest) ez utóbbi érvényes Marco Rossira, a magyarok kapitányára is.

Más párhuzamot nehéz felfedezni a két ország válogatottja között, hacsak azt nem, hogy mindkét csapat kétszer jutott el világbajnoki döntőbe, Uruguay 1930-ban és 1950-ben győzött, Magyarország viszont 1938-ban és 1954-ben is alulmaradt.

Uruguay tündöklése folyamatos, az új hullám képviselőit is láthatjuk a Puskás Aréna nyitómérkőzésén.

nem játszhat Wales ellen

Willi Orbán, az RB Leipzig magyar válogatott labdarúgója sérülés miatt kihagyja a Wales elleni, továbbjutás szempontjából sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést jövő kedden.

A magyar szövetség (MLSZ) honlapján szerdán közölte, hogy a válogatott védelmének oszlopa meg sem érkezett Telkibe az együttes összetartására. Emlékeztettek: Orbán két héttel ezelőtt, a lipcseiek Német Kupa-mérkőzésén sérült meg. Kedden újabb vizsgálatoknak vetették alá, amelyeket követően eldőlt, hogy a 26 éves futballistának a válogatott két novemberi mérkőzését ki kell hagynia.

A magyar válogatott pénteken Uruguay csapatát fogadja a jövő évi Európa-bajnokságon három csoporttalálkozónak és egy nyolcaddöntőnek otthont adó Puskás Aréna avatásán, majd Cardiffban lép pályára az Eb-selejtező zárófordulójában, s ha nyer, biztosan kijut a kontinensviadalra. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.