Visszapörgették a naptárt a Chase Centerben

Karácsony első napján nincs versenytársa az NBA-nek. Szünetel a Premier League, nem repkednek a nyilak az Alexandra Palace-ban a darts világbajnokságon, sokunk kedvence, Miss Fallon Sherrock is csak pénteken lép a színpadra, idehaza a fű se nő, nincs más szórakozásunk, mint hajnalig nézni az NBA meccseit.

Ch. Gáll András
2019. 12. 26. 13:04
NBA: Houston Rockets at Golden State Warriors
December 25, 2019; San Francisco, California, USA; Golden State Warriors guard Damion Lee (1) shoots the basketball against the Houston Rockets during the third quarter at Chase Center. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports - 13837654 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán öt mérkőzést játszottak a tengerentúli profi kosárlabda-ligában, és az ötből négy eredmény meglepetés volt. Volt, amelyik kisebb, volt, amelyik földrengésszerű.

Kezdjük az utóbbival. A liga sereghajtója és az eddigiek alapján messze leggyengébb csapata, a Golden State Warriors 116-104-re, a második félidőben tulajdonképpen végig vezetve, legyőzte az NBA egyik élcsapatát, a négyes nyerő sorozattal érkező, és a majdnem negyven pontot átlagoló James Harden vezette Houston Rockets gárdáját.

Aki imádja a 2010-es évtized szupercsapatát, a Warriorst, annak mennyei élvezetet jelentett ez a hihetetlen mérkőzés a vadonatúj csarnokban, a Chase Centerben, ahová az idény előtt költözött a franchise Oaklandből, a jó öreg Oracle Arénából. Nincs már (Brooklyn Nets), nincs Steph Curry (kéztörés, lábadozás), nincs Klay Thompson (keresztszalag-szakadás, lábadozás), de van szív és egy jó edző, Steve Kerr, aki félelmetes taktikával bénította meg Hardent, Russell Westbrookot, az egész Rocketset. Olykor két, sőt, három védőt küldött a step-back triplákat eszement százalékkal értékesítő szakállasra, s az így óhatatlanul keletkező üres ellenfeleket rengeteg mozgással, átlag feletti lepattanózással (54:49 a Warriors javára), kiváló dobásblokkolással (8:3 „ide”) és a jószerencsében bízva kibekkelték.

- Hardent csak innovatív védekezéssel lehet úgy-ahogy semlegesíteni, egész szezonban figyelem, ki mit vet be ellene, ezekből próbáltam összegyúrni egy koktélt. Nem ízlett neki – mondta a meccs után a Warriorst az elmúlt öt évben öt bajnoki döntőbe és három aranygyűrűre vezénylő Kerr.

A találkozónak több hőse is volt. Az egyik nem más, mint Curry sógora – Steph húgának, Sydelnek a férje –, Damion Lee, aki 22 pontot, 15 lepattanót, 4 asszisztot, 3 labdaszerzést, 10/10-es büntetőzést és 2/2-es tripladobást tett le az asztalra. A 15 lepattanó karriercsúcs.

Damion Lee, a Golden State Warriors játékosa
Fotó: Reuters

A másik hős Draymond Green, a csapat lelke, aki eddig nem sok mindent csinált a szezonban, a korábbi All-Star-játékosról már olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy Curry, Thompson és Durant nélkül csak egy a sok átlagos vagy átlag alatti kosaras közül. Szerdán bebizonyította, hogy ennél azért több. Dobott 20 pontot, lekapott 11 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt és egy blokkot, a hajrában pedig bevert két triplát, amivel megpecsételte a Warriors győzelmét. D'Angelo Russell is szerzett 20 pontot, Glenn Robinson 18-at, és Greennel együtt fantasztikusan védekezett Hardenen és Westbrookon, akik ketten együtt ugyan dobtak 54 pontot, de a többiek szinte semmit sem csináltak.

- A stratégiánk mocskos jó volt, ennél jobbat ki sem lehetett volna találni – hangzott Green értékelése, csak nem pontosan ugyanezzel a jelzővel.

Mindegy is, a lényeg, hogy a Warriors először győzött le olyan csapatot ebben a bajnokságban, amelynek 50 százalékosnál jobb a mérlege, továbbá hármas nyerő szériánál tart a gárda, amelyre szintén nem volt még példa a 2019-2020-as idényben. Ja, és hogy honnan kellene felkapaszkodnia a csapatnak: még ezzel együtt is tökutolsó a nyugati főcsoportban 8/24-es mutatójával.

- Ez volt messze a legjobb meccsünk ebben a bajnokságban – mondta Kerr mester, majd a nem létező bajusza alatt somolyogva hozzátette: – Nem mintha olyan sok jó meccs közül válogathattam volna.

Clippers: kettőből kettő

A STAPLES Centerben a két bérlő, a két Los Angeles-i bajnokesélyes, a Lakers és a Clippers csapott össze. A liga tíz legjobb játékosa közül négyen ebben a két csapatban kosaraznak: LeBron James és Anthony Davis, illetve Kawhi Leonard és Paul George.

A szezon elején egyszer már találkozott a két óriás, akkor a Clippers győzött – és most is, pedig szinte végig a Lakers vezetett, volt, hogy 15 ponttal is a harmadik negyedben, aztán mégis kikapott, leginkább Leonard 35 pontja miatt. Az utolsó három másodpercben, hárompontos Clippers-vezetésnél volt egy ellentmondásos ítélet. James tartotta a kezében a labdát, hárompontos dobásra készülődött – amivel hosszabbításba küldte volna a meccset –, amikor Patrick Beverley kiütötte a kezéből az oldalvonalon túlra. Előbb Lakers-bedobást ítéltek a bírók, aztán a videózás után megfordították a döntést, és ezzel eldőlt a meccs, 111-106-ra nyert a Clippers, amely most 23/10-zel áll, a sorozatban negyedik vereségét elszenvedő Lakers pedig még mindig 24/7-tel, és vezeti a nyugati főcsoportot.

A Lakersből Kyle Kuzma 25, James 24, Davis 23 pontot dobott, de LeBron dobószázaléka pocsék volt, 9/24, triplából 2/12. Mondjuk volt rá magyarázat, az első negyedben ütközött Beverley-vel, aki véletlenül beletérdelt az ágyékába, és ettől kiújult a 35. születésnapját vasárnap ünneplő James sérülése, akinek most valószínűleg ki kell hagynia néhány mérkőzést.

Szóval, egyelőre a Clippers a STAPLES Center ura, kétszer játszott a Lakersszel, és mindkétszer legyőzte.

„Már elfelejtettétek, hogy én is vagyok”

Az eddig várakozás alatt szereplő Philadelphia 76ers a ligaelső Milwaukee Bucks csapatát fogadta a Testvéri Szeretet Városában. A média természetesen a Jannisz Antetokounmpo-Joel Embiid párharcra építette fel a meccset, és ennek megfelelő is volt a tudósítások rezüméje: a kameruni óriás, a 213 centis Embiid lejátszotta a parkettról az uralkodó MVP-t, a Görög Szörnyet. Embiid statisztikája: 31 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 11/21 a mezőnyből, Janniszé 18 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz 1-1 labdalopás és blokk, 8/27 mezőnyből.

A végeredmény 121-109, de úgy, hogy a negyedik negyed kezdetén már 27 ponttal vezetett a 76ers.

Embiidnek nem nagyon ment eddig a szezonban, minden Antetokounmpóról szólt, talán ezért szúrt oda a kameruni a meccs után a riportereknek: – Ugye, már azt is elfelejtettétek, hogy létezem?!

A Bucks most 27/5-ös mérleggel áll, a 76ersé 23/10.

Az este negyedik meglepetése a Denver Nuggets 112-100-as veresége volt otthon, a mérföld magasságú coloradói városban, a Sziklás-hegység oxigénszegény levegőjében a Golden State-tel holtversenyben sereghajtó New Orleans Palicanstól. Brandon Ingram 31, Jrue Holiday 20 pontot szerzett a Pelikánoktól, a Nuggetsből egyedül a szerb Nikola Jokić került 20 pont fölé, 23-at dobott.

Végül a nap egyetlen papírforma-eredménye: Toronto Raptors-Boston Celtics 102-118. Fred Van Vleet 27, Chris Boucher 24 pontot dobott, a Bostonból Jaylen Brown 30-at, Kemba Walker 22-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.