Súlyos alku

Aján Tamás zseniális sportdiplomata. Hazudik, aki kétségbe vonja. Más kérdés, hogy milyen érdeket képvisel. De ilyen vizsgálat még nem indult, s nem is fog soha.

2020. 01. 24. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából erre lehetett számítani. Aján Tamást úgy állítják félre, hogy majd megdicsőülve térhessen vissza. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) csütörtöki elnökségi ülésén a szervezet magyar elnökét kilencven napra felfüggesztették. Nem alaptalan a feltételezés, hogy a veterán magyar sportdiplomata önszántából lépett átmenetileg hátra addig, amíg elcsendesedik az ARD tévécsatorna január 5-én bemutatott dokumentumfilmje által gerjesztett vihar.

Lapunk részletesen foglalkozott az anno az orosz doppingbotrányt is feltáró német közszolgálati adó műsorával, amelyben azzal vádolták meg az IWF magyar elnökét, hogy egyrészt korrupt módon, tisztátalanul kezeli a szervezet pénzügyeit, másrészt segédkezik a doppingügyek eltussolásában. Az eset heves reakciókat váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség részéről is. Utóbbinak az egyik befolyásos tagszervezete, a Német Antidopping Ügynökség elnöke egyenesen azt nyilatkozta, immár valószínű, hogy a súlyemelés lekerül a nyári játékok műsoráról.

Az IWF és maga Aján Tamás sem nézhette tétlenül, hogy a rengések maguk alá temessék a sportágat. Mint ahogy az is tévedett, aki január elején bukott embernek tekintette az elnököt. Úgy általában nagy hibát követ el, aki lebecsüli őt. Először is tételesen igyekezett cáfolni minden vádpontot, de persze önmagában ez kevés lett volna. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöksége szerdán egész nap ülésezett, s már az éjszakai órákban (lapzártánk után) megszületett a döntés, amelyet talán helyesebb alkunak nevezni. Ajánt kilencven napra felmentették, átmenetileg egyik bizalmi embere, az amerikai Ursula Papandrea vezeti a szervezetet. Az ő feladata lesz az átvilágítás, a belső vizsgálat levezénylése, amely kisebb problémákat biztosan feltár majd; hangzatosan elítéli a szigorú belső szabályok dacára doppinggal visszaélőket, de a lényeget tekintve a karaván haladhat tovább. A súlyemelést nem zárják ki az olimpiai programból, Aján Tamás szokásos dicsfényében ragyoghat majd a tokiói olimpián, majd ötven év után megkoszorúzva, lelép imádott sportága színpadáról. Mert valószínűleg az is az alku eleme, hogy a következő tisztújításon már nem jelölteti magát. Nyolcvanegy évesen miért is tenné.

Aján Tamás zseniális sportdiplomata. Hazudik, aki kétségbe vonja. Más kérdés, hogy milyen érdeket képvisel. De ilyen vizsgálat még nem indult, s nem is fog soha.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.