Elhunyt Göröcs János, a Titi

Elment egy újabb óriás, az utolsók egyike. Nyolcvan éves korában elhunyt Göröcs János, a Titi.

2020. 02. 24. 10:46
GRCS Jnos
Budapest, 2019. november 13. A magyar sport kategriban Prima Primissima Djra jellt Grcs Jnos korbbi vlogatott labdarg, edz Budapesten 2019. november 13-n. MTI/Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz a korosztályhoz tartozott, amelynek a pályafutása szinte összeért Puskásékéval, s még inkább ahhoz, amelynek tagjai még a világ legjobbjai szintjén futballoztak, s mégis átlagemberekként éltek közöttünk. Titit egyszerűen nem lehetett úgy megszólítani, felhívni, találkozóra invitálni, hogy ne mondott volna igent, ne teljesítette volna a kérést.

Mindenki szerette, még az ellenfelei is, talán egyetlen embert, Baróti Lajost leszámítva. Persze, így, pőrén ez sem igaz, de Göröcs élete végéig fájlalta, hogy kimaradt az 1966-os világbajnoki csapatból. Baróti mindenáron jobbszélsőt akart belőle faragni, ami neki sehogy sem volt ínyére. Később az agg mester beismerte, hibázott, hogy nem tudta megtalálni a csapatban egyszerre Farkas, Bene és Göröcs helyét. Valószínűleg tényleg hibázott, utólag persze mindig okos az ember, de utoljára 1966-ban volt esélyünk arra, hogy pótoljuk 1954 és 1962 mulasztását, s megnyerjük a világbajnoki címet.

De ne keseregjünk, Göröcs pályafutása így is tündökletes. Tagja volt a magyar labdarúgó-történelem második legtöbbet emlegetett csatársorának. Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi… Világbajnoki ötödik helyezett (1962), olimpiai bronzérmes (1960), az Újpesttel ötszörös bajnok, s VVK-ezüstérmes (1969).

Mindenki szerette, írtuk, s mindenki elismerte. Idős labdarúgókkal beszélgetve az a szófordulat, hogy „Göröcsnél jobb játékost nem ismertem”, gyakorta elhangzott. Az ő múltjával, hírnevével nyugodtan élhetett volna hivalkodóan, ám ő mindvégig megmaradt Titinek. Nem múlhatott el nap, hogy ne fordult volna meg a törzshelyén, az Ipoly borozóban, legfeljebb csak az fájt neki, amikor egyszer a Megyeri úton nem ismerték fel, s nem engedték be a meccsre. Akkor sem csinált műsort – ha nem, hát nem, elódalgott.

Az elmúlt években olykor panaszkodott a megromlott egészségére, de ezt igazából senki sem vette komolyan. Magától értetődőnek, egyben megnyugtatónak tűnt, hogy Titi itt van közöttünk. S amíg itt van, labdarúgásunk daliás sikerei nem a múlthoz, hanem a velünk élő történelemhez tartoznak.

De ő is elment. S a múlt vele együtt egyre távolodik. Isten nyugosztaljon, Titi!

Göröcs már 20 évesen kétszer beköszönt a vb ezüstérmes svédeknek. Ez volt Titi 8. válogatottsága és első duplája címeres mezben.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2020/02/19590628MLSZTVArchiv.mp4"][/video]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.