Ivkovics: Az egész ország büszke lehet erre a válogatottra

Nem ragyogó játékkal, de hatalmas szívvel játszva bravúrral kezdte meg a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőt a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Szombathelyen a címvédő, öt Európa-bajnokot is felvonultató Szlovéniát látta vendégül, és bár az ellenfél szinte végig vezetett, olykor tíz ponttal is, a drámai utolsó percben sikerült megfordítani az eredményt, és Magyarország 77-75-re győzött.

2020. 02. 20. 21:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hőse is volt ennek a mérkőzésnek. Volt közöttük olyan, aki az elején vitte a hátán a csapatot, ő volt Rosco Allen, aki a 16 pontjából 11-et az első félidőben ért el.

– Nagyon boldog vagyok, roppant nehéz mérkőzés volt – mondta a lefújás után. – Roppant szorosan alakult az eredmény, kicsit fárasztó volt mindig a szlovénok nyomába eredni, de egy percig sem adtuk fel. Tökéletes rajt volt, a folytatásra még jobbak lehetünk.

Akadt olyan játékos is, aki nagyon nehezen lendült bele. Vojvoda Dávid hagyományosan a csapat legjobb pontszerzője, most eggyel lemaradt Rosco Allan mögött, elsősorban azért, mert három negyeden keresztül alig sikerültek a dobásai. A negyedikben viszont szárnyalt, akkor az ő kosarai kellettek ahhoz, hogy a válogatott tartani tudja a lépést a vendégekkel.

– Fél éve Olaszországban más a szerepem, mint itthon volt, és most nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem. Eleinte bizonytalan voltam, de amikor feloldódtam, már minden rendben ment. Fizikálisan rendkívül erős a szlovén válogatott, meg kell küzdeni ellene minden egyes labdáért, többnyire vezetett is, de mi jól reagáltunk a mérkőzés minden változást hozó momentumára. Fontos ez a siker az önbizalmunknak, csapatként nyertünk.

A magyar együttes centere, Keller Ákos 11 pontig jutott, de ennél is fontosabb volt a sok sikeres párharca a lepattanókért a palánkok alatt.

– Verekedni kellett és sokat futni, ráadásul mindezt jó és képzett kosarasok ellen, ami rengeteg energiánkat felemésztette. A végére azért ők is elfáradtak, mi pedig mertünk bátran támadni az utolsó percben is. Szerencsére hiába vezettek néhány másodpercet leszámítva az utolsó percig, nem tudtak jelentősen elhúzni, és végül is csak az számít, hogy a lefújás pillanatában kinek van több pont a neve mellett…

Perl Zoltán, a szombathelyi szurkolók egyik legnagyobb kedvence sem kezdett jól, de a második félidőre feljavult, és a nyugalma nélkül nem nyert volna a válogatott. A magyar mezőnyben talán ő a legjobb büntetődobó, de az első félidőben kettőt is elhibázott. A vége előtt 4,5 másodperccel, egypontos szlovén vezetésnél ismét ő állhatott a büntetővonal mögé. Ha kihagyja, kikapunk, ha egyet süllyeszt el a gyűrűben, hosszabbítás jön, ha kettőt, akkor kezünkben a győzelem. Utóbbi jött be, mindkettőt értékesítette, és az már nem sokat számított, hogy az ellenfél eladta a labdát, majd személyi hibát követett el, és Benke Szilárd is bedobott egyet a két büntetőjéből.

– Régen, egy éve játszottunk együtt tétmeccset, ez az első félidőben érződött is – nyilatkozta. – A helyzeteink megvoltak, de kihagytuk a dobásokat, engem különösen az a két büntető bosszantott. A vége előtti két büntetőhöz viszont nyugodtan álltam oda, kicsit sem izgultam. Ez volt az első selejtezőnk a következő Eb-re, tehát sok van még hátra, de ez a két pont nagyon sokat ér majd a végelszámolásnál.

Végül következzen Ivkovics Sztoja, a felmondási idejét töltő szövetségi kapitány értékelése:

– Gratulálok a fiúknak, a szervezőknek és a szurkolóknak is, ez közös siker volt, erre a válogatottra az egész ország büszke lehet. Amikor a közönség egy része helyi kötődésű játékosok beállítását követelte, tudtam, nyerni fogunk, mert az ilyenből a csapat erőt tud meríteni. Az utolsó hét Eb-selejtezőnket mind megnyertük, most is fontos győzelmet arattunk. Mindkét oldalon sok volt a hiba, azzal szereztük meg mi a két pontot, hogy óriási szívvel játszottunk, több szerencsénk volt a hajrában, és jobban jöttünk ki az utolsó egy percből.

A csoport másik eredménye: Ausztria– Ukrajna 73-88. A magyar válogatott legközelebb február 23-án, vasárnap, magyar idő szerint 17 órakor játszik idegenben Ukrajnával.

A szív diadala – Magyarország legyőzte az Európa-bajnokot!

Megkezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek útjába nyitányként rögtön a címvédő Szlovéniát sodorta a sors. A remek szombathelyi közönség és a csapat is mindent megtett a bravúrért, és bár végig az ellenfél vezetett, az utolsó percben sikerült a fordítás, és a magyar csapat 77-75-re győzött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.