Péni megnyerte, Eb-győztesként megy az olimpiára

A wroclawi, 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon szombaton Péni István nyerte meg a férfilégpuska döntőjét, ami igencsak jó előjel a tokiói olimpia előtt.

2020. 02. 29. 20:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A wroclawi, 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon szombaton Péni István nyerte meg a férfilégpuska döntőjét, ami igencsak jó előjel a tokiói olimpia előtt. Az már a selejtező után eldőlt, hogy Sidi Péter – aki végül hetedik lett az Eb-n – kvótát szerzett az ötkarikás játékokra.

Válogatottunkból korábban Péni István és az ugyancsak puskás Mészáros Eszter, valamint a pisztolyos Major Veronika szerzett kvótát, és a lengyel városban Sidi Péter is csatlakozott hozzájuk azzal, hogy bejutott a légpuskások döntőjébe. Mégpedig az első helyen, de a fináléban már nem tudott ugyanígy koncentrálni. Becsúszott neki egy 9,4 körös lövés is, ami megpecsételte a sorsát, a nyolcas döntőben ő lett a második kieső, vagyis a hetedik helyen zárta a kontinensbajnokságot.

Az ugyancsak finalista Péni tíz lövés után holtversenyben a második-harmadik helyen állt, ám amikor a döntő abba a szakaszba érkezett, hogy már csak hárman folytathatják, úgy nézett ki, ő búcsúzik. Ám ekkor 10,9-es és 10,8-as lövésekkel rukkolt ki, ezekkel a negyedik helyről egyenesen az elsőre ugrott. A legvégén is kiválóan célzott, jött egy újabb 10,8-as, majd az utolsó, huszonnegyedik lövése 10,6-os lett, és már örülhetett; az ukrán Oleh Carkovnak a 10,0-as eredménye után hiába volt még hátra egy lövése, már nem előzhette meg. A 23 éves, vb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Péni István első Eb-aranyát nyerte, és a tokiói ötkarikás játékokon kétségkívül az egyik aranyesélyesünk lesz.

Női légpuskában élete második felnőtt Európa-bajnokságán Dénes Eszter az első öt lövés után még a harmadik helyen állt, végül a hatodik helyen zárt. Az olimpiai kvótához neki érmet kellett volna nyernie.

Péni István: Életem eddigi legnagyobb sikerét értem el

Ez most az én napom volt, az alapversenyben és a döntőben is csak tízest lőttem. Alacsonyan tudtam tartani végig a pulzusomat, koncentrált, összeszedett, magabiztos versenyzést mutattam be, minden összeállt. A döntőben először az érem megszerzése volt a célom, aztán amikor az már sikerült, akkor az aranyat vettem célba. Volt egy nehezebb része a finálénak, de mindig tudtam váltani, kijöttem ezekből a kisebb hullámvölgyekből. Eddig is az ötkarikás esélyesek között tartottak számon, de ezzel nem foglalkozom. Már tizenegy éve úgy készülök, hogy egyszer majd minél jobban szerepeljek egy olimpián. Ugyanazt a munkát fogjuk folytatni edzőmmel, Oroszi Edittel Tokióig, amit eddig is, és meglátjuk, hogy mire lesz elég.

Sidi Péter a következőket nyilatkozta: ha valaki kidolgozza a belét az alapversenyben, az általában nem egy jó taktika, de más választásom nem volt, mert az olimpiai kvóta volt a fő cél. Az új szabályok büntetik azokat, akik jól lőnek az alapversenyben. A döntőben hamar kiestem, de most az volt a lényeg, hogy megszerezzem a tokiói ötkarikás indulás jogát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.