Mától úsznak, sajnos a bajban is

Ma a válogatott keret tagjai újra úszhatnak a Duna Arénában és a fűzfői uszodában. Más kérdés, hogy a koronavírus okozta csapások érzékenyen érintik a magyar úszósportot; a szövetség elnöke szerint nagyon észnél kell lenni, ha visszafordíthatatlan veszteségek nélkül akarják megúszni a nehéz időket.

Ch. Gáll András
2020. 04. 27. 7:18
null
Már Hosszú Katinkának is nagyon hiányozhatott a klóros víz Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke egy minapi rádiónyilatkozatában kétségbeejtő képet festett a sportágat idehaza fenyegető veszélyekről. Úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány és következményei évekkel visszavethetik itthon az úszósportot.

– Valóban ezt mondtam, tényleg reá­lis a veszély – mondta a Magyar Nemzetnek a sportvezető. – Az uszodák zárva, forráselvonás történt, nem tudni, hogyan tarthatjuk a rendszerben az ötezer igazolt gyereket. Az edzőbizottságot megkértem, hogy dolgozzon ki egy tematikát az otthoni edzések megoldására, a régióvezetők is ezen munkálkodnak. Hetente kétszer-háromszor tartanak videóedzéseket, de szárazon nem az igazi.

Az elnök szerint nehéz zárt uszodák mellett fenntartani a motivációs szintet, főleg a gyerekeknél, az utánpótláskorú úszóknál.

– Ha még két-három hónapig elhúzódik a jelenlegi helyzet, azzal számolok, hogy az ötezer igazolt fiatalból legalább ezerötszázan lemorzsolódnak. Olyan visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be – orvosi szakszóval irreverzibilis változások –, például a motivációvesztés, amelyek tényleg évekre visszavethetik hazánkban a sportágat. A nemzetközi versenynaptár is kiüresedik erre az évre, legutóbb a LEN videókonferenciáján a vezetőség, Barelli elnök a budapesti Európa-bajnokság novemberi megrendezését vizionálta, de én attól tartok, hogy ez egy túlságosan optimista forgatókönyv, ebben az évben ennek már nem igazán látom a realitását. Úgy vélem, 2021. április-május az a dátum, amikorra eloszlanak a sötét fellegek, visszaáll az élet a rendes, békebeli kerékvágásba, és megrendezhetjük az Európa-bajnokságot. A 2021-es fukuokai világbajnokság lebonyolítása is bizonytalan, hiszen a vb időben összecsúszna a jövő évre elhalasztott tokiói olimpiával. A japánok nem akarják megrendezni, Doha átvenné, megy a variálás.

Már Hosszú Katinkának is nagyon hiányozhatott a klóros víz
Fotó: Mirkó István

Wladár fegyelmezetten vette tudomásul a kétségkívül fájdalmas központi forráselvonást.

– Nincs ezzel semmi baj, egyetértek azzal, hogyha a gazdasági élet valamennyi szektora megszenvedi a járványt, akkor miért pont a sport húzná ki magát a közteherviselés alól? Még azt is elfogadom, hogy ebben a helyzetben vannak a mindennapi életnek a sportnál fontosabb szegmensei is. Ugyanakkor nekünk az a dolgunk, arra kell törekednünk, hogy igyekezzünk minél kisebb károkkal átvészelni ezt a sanyarú időszakot. El kell döntenünk, hogy most az élsportot vagy az utánpótlást preferáljuk. Nehéz kérdések ezek. A különböző szerződéseket is el kell bírálnunk, át kell értékelnünk, hogy a MÚSZ munkatársainak, továbbá az edzőknek, a masszőröknek, az informatikusoknak a béréből mennyit kell levennünk. Háromszáz emberről van szó. Eszméletlen nagyságú adminisztrációs feladat ez.

A gondok mellett azonban akad egy biztató változás is: ha minden jól megy, mától két helyszínen újra megkezdődnek a medencés edzések.

– Megvan az engedélyünk, a Duna Arénában és a fűzfői uszodában a terveink szerint újból megkezdődnek a vízi edzések a válogatott keret tagjainak. Velük aláíratunk egy papírt, hogy vállalják, természetesen negatív vírustesztek birtokában. Már elkészítettük a pályabeosztást, minden készen áll az újrakezdésre.

Mondjuk helyi szinten semmi nem tiltja hétfőtől az úszást, így például a győriek – Szabó Szebasztián és a többi válogatott versenyző – is vízbe ugranak az ottani uszodában. A versenyzőkön tehát nem fog múlni, bárkivel beszéltünk, az illető minden pénzt megadna azért, hogy újra vízbe vethesse magát. Hol vannak már azok az idők, amikor hajnalonként erőnek erejével kellett beletuszkolni az úszókat a medence 26 fokos, jéghidegnek tűnő vizébe!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.