Kobe Bryant gimnazistaként dobta élete legszebb kosarát, amit nem adtak meg

A mai napig nem tudni, miért érvénytelenítették a zseniális kosarat.

Ch. Gáll András
2020. 05. 23. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január 26-án tragikus helikopterbalesetben elhunyt Kobe Bryantre mindenki a Los Angeles Lakers kosaras sztárjaként emlékszik, csakhogy a sportág történetének egyik legjobbja már előzőleg, a Lower Merion High School színeiben is elkápráztatta – ha nem is a világot, de az Egyesült Államok szakértő kosárrajongóit.

Kobe 1992 és 1996 között járt a Philadelphia egyik elegáns kertvárosában, Ardmore-ban lévő gimnáziumba (Amerikában a high school nem fő-, hanem középiskolát jelent), és sikert sikerre halmozott csapatával. Illetve, kezdetben pocsék volt a csapat, amikor a kis Kobe 14 évesen a suliba került, az első idényben csak 4 győzelemre futotta az együttesnek 20 vereség mellett. Aztán viszont beindult a henger, és az utolsó három évben 77:13-as összesített mérleget produkáltak az Ászok (Aces volt a becenevük) az időközben 198 centisre cseperedett Kobe vezérletével. Juniorként – harmadikban – fantasztikus egyéni statisztikát hozott össze Bryant, idényátlaga 31,1 pont, 10,4 lepattanó és 5,2 gólpassz volt, és elnyerte Pennsylvania állam legjobb középiskolás kosarasa díját. Ebben az évben történt, hogy Kevin Garnett egyből a gimnáziumból jelentkezett az NBA draftra, és magasan el is kelt, úgyhogy Kobe eldöntötte, a következő évben ő is profinak áll.

Fotó: AP Photo/Rusty Kennedy

Utolsó középiskolás idényében egészen káprázatos statisztikát hozott össze: 30,8 pont, 12 lepattanó, 6,5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3,8 blokk. Az Ászok első négy meccsükből hármat elveszítettek, de aztán harmincas nyerőszériát rittyentettek, és 31/3-as mutatóval fejezték be a szezont! A csapat megnyerte Pennsylvania állam bajnokságát, Bryantet pedig az egész ország legjobb középiskolás kosarasának választották! Az NBA drafton 13. helyen kelt el, a Charlotte Hornets választotta ki, de azonnal továbbadta a Lakersnek cserébe Vlade Divacért.

A többi már történelem.

Amiért pedig ez a cikk íródott, az Kobe Bryant karrierjének alighanem legfantasztikusabb, a fizika törvényszerűségeit meghazudtoló kosara. Negyedikes gimnazista korában szerezte, és annyira szürreális volt, hogy a bíró sem hitte el, érvénytelenítette a kosarat.

Pedig teljesen szabályos volt...

A videó IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.