Könnyedén túltették magukat az olimpia elhalasztásán

Kovács Sarolta és Tótka Sándor is hamar átállította a fókuszt a tokiói nyári játékok elhalasztása után.

2020. 05. 19. 8:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Sarolta rutinos versenyző, az Alba Volán öttusázója London és Rió után a harmadik olimpiájára készült, amikor bejelentették a tokiói nyári játékok elhalasztását. A székesfehérvári sportoló tavaly az angliai Bathben rendezett Európa-bajnokságon már kiharcolta az olimpiai kvótát, ennek ellenére viszonylag hamar túltette magát a fejleményeken. – Nagyon fontos a motiváció fenntartása, szerintem ebből a mindenki számára nehezen kezelhető, új helyzetből csak az tud kijönni a legjobban, aki fizikálisan és mentálisan is felkészült és összeszedett. Én is próbáltam megkeresni a pozitívumot – mondta lapunknak a 29 éves öttusázó.

A világbajnok versenyzőnek hosszú évek óta Lénárt Ágota sportpszichológus segíti a mentális felkészítését. A Lénárt Ágotával készült interjút itt olvashatják. Régi, bejáratott, bizalmi kapcsolat az övék. Nem véletlen, hogy Kovács Sarolta pár nap után új célt talált, és meglátta a karantén előnyeit. – Hidegzuhanyként ért, amikor kimondták a tokiói olimpia elhalasztását. Nem gondoltam, hogy ez velünk, sportolókkal is megtörténhet. Másnap reggel hívott Ágota, egy-két nap ugyan kellett a döntés leülepedéséhez, de utána könnyen visszataláltam a munkába. Jó volt, hogy bele tudtam kapaszkodni egy célba, nekem ez volt a futás. Fáradásos törés volt a sípcsontomban a télen, a kényszerszünetet többek között arra is használtam, hogy tökéletesítsem a futásomat. A motivációt kellett megtalálnom, és sikerült. Szerencsére a mentáltréningre is több idő jutott – mesélte Kovács.

Az öttusaelit tagja kiemelte, hasznos volt a karanténban eltöltött idő, hiszen volt lehetősége átértékelni néhány dolgot. Hozzá kellett szoknia, hogy nem láthatja a szeretteit, s amilyen természetesnek tűnt régen a kapcsolattartás, éppen annyira felértékelődött a másokhoz való odafordulás, érdeklődés. A mentális felkészülés továbbra is kiemelt helyen szerepel a sportoló terveiben, ebben is számít a sportpszichológusa segítségére. – Az Alba Volánban edzek, Ágota a fiatalabb gyerekeknek hetente kétszer tart online mentális edzéseket. A vívást és a lövészetet elemzik. Régóta ismerem őt, tudom, hogy a fiataloknak sokat tud segíteni.

A kajakos az év elejétől készült Lénárt Ágota segítségével. Gyümölcsöző munkakapcsolatukat rövid időre zárójelbe tette az olimpia elhalasztása. – Megvannak azok a praktikák, amelyeket szerettem volna kipróbálni éles versenyen. Sajnos erre még várni kell – tájékoztatott a 26 éves versenyző, aki a tokiói játékok lemondása után az edzőjével, Hűvös Viktorral és Lénárt Ágotával egyeztetve úgy döntött, leköltözik a feleségével Gyomaendrődre, ott bérel házat. A döntés praktikus, a kert végénél a partnál teszi vízre a hajóját, és már edzhet is. – A koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításaimat, pedig három éve készülök az olimpiára. Ágota segítségével könnyedén túllendültem ezen az időszakon – mesélte a kajakos.

Tótka reményeit táplálja a saját életkora: még csak 26 éves, az ő pályafutásában nem okoz törést a tokiói játékok egyéves halasztása. A mentál-, és az autogén tréning segítségével könnyebben tud fókuszálni az előtte álló feladatokra. Nyilván nem lenne hátrány, ha mielőbb élesben is tesztelhetné a tanultakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.