időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Ob I-es marad a patinás klub, látszik a fény az alagút végén

Ch. Gáll András
2020.05.13. 19:04
Ob I-es marad a patinás klub, látszik a fény az alagút végén

Így lenne öttalálatosa e sorok írójának. Kedden, amikor telefonon beszélgetett a fizetésképtelenné vált Egri Vízilabda Klub és az azt működtető kft. ügyvezetőjével, azzal biztatta a már-már depressziós hangulatba süllyedt sportembert, hogy ne keseredjen el, valami azt súgja, hamarosan érkezik a mentőöv, és minden jóra fordul. És csak egyet kellett aludni, mert szerda délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumából jött is a segítség. Röviden: megmarad a klub, és továbbra is ob I-es lesz a férfi és a női csapat is.

Hétfőn robbant a pólóbomba: Szécsi Zoltán az Egri Vízilabda Klub háromszoros olimpiai bajnok elnöke közleményben tudatta, hogy fizetésképtelen a klubot működtető kft., a játékosok mehetnek, amerre látnak, ettől a pillanattól kezdve alkalmazottait sem tudja fizetni a cég, a vezetők a továbbiakban társadalmi munkában végzik a munkájukat. A férfi és a női csapat valószínűleg nem tud indulni az ob I-ben, egészen pontosan Szécsinek fogalma sincs arról, mit hoz a jövő, de pillanatnyilag kilátástalan a helyzet.

Amikor mindez napvilágra került, a szerződtetni kívánt korábbi egri sikeredzővel, a csapatot három bajnoki címre vezető Gerendás Györggyel is közölték, hogy nincs fedezet az ő javadalmazására, így az olimpiai bajnok legenda Egerbe érkezésre is lekerült a napirendről.

Ebben a helyzetben érkezett kedd este egy telefon az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sport Szakállamtitkárságából, invitálva Szécsiéket egy szerda délelőtti találkozóra Szabó Tünde sportért felelős államtitkár irodájába. A megbeszélés eredménye a tegnapi közlemény a klub honlapján, amelynek lényege: nem kell lehúzni a rolót Egerben, nem dől össze a magyar póló egyik legpatinásabb, 110 éves fellegvára, mind a férfi, mind a női csapat továbbra is az ob I-ben folytathatja.

A segítség feltétele a teljes nyíltság a klub részéről, a fizetésképtelenség okainak feltárása. Hogy milyen csapattal indulhat harcba az új bajnokságban az Eger, az most még megjósolhatatlan, de elkezdődtek a tárgyalások a játékosokkal, akik már nem számítanak szélnek eresztettnek. Még az sem kizárt, hogy a légiósok közül a szerb Strahinja Rašović, esetleg a montenegrói Nikola Murišić is marad.

Beszéltünk Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, aki úgy fogalmazott, hogy a szakállamtitkárságnak is célja a patinás – három magyar bajnoki címmel és két magyar Kupa-győzelemmel büszkélkedő – egri vízilabdaklub megmentése, a további működés biztosítása. Ennek feltétele a teljes őszinteség a klub részéről, az államtitkárságnak természetesen tudomása van a folyamatban lévő NAV-vizsgálatról, amelynek mennie kell a maga útján. A szakállamtitkárság ettől függetlenül megteremti a lehetőséget a klub fennmaradásához.

Summa summarum: tovább él az egri póló, amit negyvennyolc órája vizionáltunk – Eger eleste 468 évvel a török visszaverése után –, az valószínűleg csak rémálom volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.