Szombathelyen máris országos rekordra törnek

A koronavírus-járvány lecsengő szakaszában a hazai sportban is újraindult az élet, a magyar atlétika szombathelyi fellegvárában, a Dobó SE hét végi versenyén kalapácsvetésben pedig a vb-bronzérmes Halász Bence akár országos csúcsot is dönthet! Annus Adriánnak a 84,19 méteres, lassan tizenhét éves rekordja persze aligha lesz veszélyben, de a kétszer nagyobb tömegű nehézkalapáccsal tartott, 31,51 méteres csúcsa annál inkább.

2020. 05. 20. 11:42
null
...ki tudja, hol áll meg? Fotó: TEKNOS Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati szombathelyi viadal hivatalosan a Dobó SE – Németh Pál dobóakadémia téli versenysorozatának negyedik állomása, de ezen manapság nem akadunk fenn; a koronavírus átírta az évszakokat a versenynaptárban, kicsit későbbre csúszott az esemény. A Sugár úti atlétikai centrumban egyelőre még csak a Dobó SE reprezentánsai mérethetik meg magukat kalapács- és diszkoszvetésben több korosztályban, s a kiírásban piros betűvel szerepel, hogy a verseny zárt kapus, továbbá mindenki köteles ügyelni az 1,5 méteres távolság megtartására és a rendszeres kézfertőtlenítésre. Az elővigyázatosság persze nem lesz újdonság a Dobó SE versenyzőinek.

– Mi szerencsés helyzetben vagyunk azáltal, hogy javarészt szabadtéren edzünk – szögezi le elöljáróban Németh Zsolt, a Dobó SE vezetőedzője, az 1999-es sevillai világbajnokság kalapácsvető-versenyének ezüstérmese. – A korlátozó intézkedések bennünket kevésbé érintettek, s persze érintenek is, mint a teremsportágak képviselőit. Az is nagy előny, hogy saját pályánk van, ahova nem engedtünk be másokat. Persze nálunk is megvolt a szigorítás. Mindenki otthon öltözött és fürdött, kis csoportokban dolgoztunk és tartottuk a távolságot. A korlátozások könnyítése annyiban hozott változást, hogy már itt vannak azok a fiatalok is, akiket eddig a szüleik nem engedtek el az edzésekre, a sportiskolából pedig azok is, akik nem válogatott kerettagok, szóval újra teljes létszámban együtt vagyunk.

A legjobbaknak a márciusi, áprilisi napok tehát nem vesztek kárba, a koronavírus-járvány azonban alaposan felborította a versenynaptárt.

...ki tudja, hol áll meg?
Fotó: Teknős Miklós

– Amikor kiderült, hogy idén már nem lesz világverseny és az augusztusi, párizsi Eb-t is törölték, újra kellett gondolnunk a munkát, de addig fikarcnyit sem változott a tervezett edzésprogramunk. Az új helyzetben most kicsit elnyúlik a felkészülés, beletettem egy öthetes ciklust, amiben kicsit visszaveszünk a munkából, hogy aztán júniusban megint belevágjunk. Augusztus végén, szeptember elején lesz néhány komolyabb verseny, amelyeken elindulhatunk, aztán elmegyünk pihenőre, utána nekiállunk az olimpiai felkészülésnek – mondja Németh Zsolt.

A Dobó SE vezetőedzője szerint a tokiói olimpia jövő nyárra halasztásából még profitálhatnak is. – A nemzetközi szövetség döntése értelmében felfüggesztették a szintteljesítési időszakot, csak november 1-jétől folytatódik, de Halász Bencének és Gyurátz Rékának már megvan a kvótája. A nemzetközi rangsorban Pars Krisztián is kvótás helyen áll, így neki egyértelműen jól jött a halasztás, mert a térdműtétje után nem kell siettetnie a rehabilitációt. Krisztián a szombati versenyen még nem indul, ő majd csak június végén kezdi a versenyzést. Szólnom kell két fiatal kalapácsvetőnkről, Rába Daniról és Varga Balázsról is, akik sokat fejlődtek tavaly óta, és jövőre még jobbak lesznek, így nekik is van esélyük kijutni Tokióba. Az olimpiai szint nagyon erős, 77,50 méter. Szerintem a 32 fős mezőny fele nem tudja ezt teljesíteni, azonban a kvalifikációnál úgy számolhatunk, ha valaki öt versenyen 75 méter dob, akkor a rangsorból is kijuthat az olimpiára a jó átlagával.

Addig is jön a szombati verseny, amelyen a férfiak és a nők nehézkalapáccsal is megmérkőznek. Itt a szer tömege a duplája, a hossza fele a normál méretűnek (a férfiaknál: 14,5 kg/61 cm), és ezzel egyelőre Annus Adrián tartja a magyar csúcsot 31,51 méterrel. A hangsúly azonban Németh Zsolt szerint az „egyelőre” szón van. Halász Bence március végén cudar időjárási körülmények közepette 31,12 méterig jutott. Itthon Annuson kívül ennél nagyobbat csak Pars dobott (31,30 m), de ezzel Halász éppen Németh Zsoltot (31,03) szorította ki az örökranglistán az első háromból.

– Bencének idén a nyolcvan métert kell ostromolnia, mivel már most is jó formában van. Szombaton jó eséllyel megjavíthatja Adrián csúcsát nehézkalapáccsal – jósolja Németh Zsolt. A „megszokott” kalapáccsal 79,57 méteres egyéni csúccsal rendelkező 23 éves Halásztól most egy 31,60-as eredmény is nagy dobás lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.