Balszerencsés Sepsi-vereség

Nem tudott túllépni saját árnyékán a Sepsi OSK. Fennállása első kupadöntőjét ugyan egy buta védelmi hiba nyomán, összességé­ben azonban megérdemelten veszítette el a FCSB ellen, ám szurkolóinak így is emlékezetessé tette a 2019–2020-s „vírusidényt”.

2020. 07. 22. 22:24
null
A fehér mezes fővárosiak megérdemelten hódították el a trófeát Forrás: Sepsi OSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy várakozásokat gerjesztő előrejelzések ellenére nem láthatták a magyarországi futballhívők a Románia-kupa tegnap esti döntőjét, amelyben Székelyföld emblematikus csapata, a Sepsi OSK a 23-szoros kupagyőztes – ha a nagy előd Steaua dicsőséglistáját is figyelembe vesszük – FCSB ellen készült kivívni a klub történetének legnagyobb sikerét. Nem sokkal a találkozó kezdete előtt ugyanis a román fél jelezte az M4 Sportnak: nem rendelkezik mérkőzés közvetítési jogával. Mindezt azt követően, hogy a két fél korábban megállapodott a közvetítésről. Ennek ellenére a műholdjelet kódolta a román fél, majd nem válaszolt a magyar megkeresésre.

Akinek viszont hozzáférése volt a három romániai sportcsatorna valamelyikéhez, egy félidőn át kiegyensúlyozott játékot láthatott különösebben nagy helyzetek nélkül, de lüktető irammal. És azt is láthatta, hogy nincs a Sepsi kezdő tizenegyében a Diósgyőrben is megfordult Fülöp István, a háromszékiek játékmestere. Ennek is különös története van: a futballista ugyanis a bajnokságban összegyűjtött sárga lapok miatt pihenőre kényszerült volna, ám a kupa másik rendezvény. Mivel volt már hasonló, vitát kiváltó eset, a biztonság kedvéért a Sepsi vezetői írásos állásfoglalást igényeltek a szövetségtől, ahonnan egészen elképesztő választ kaptak. Be kellett érniük azzal a szóbeli reakcióval, miszerint felőlük játszhat Fülöp, a szövetség nem fogja észrevételezni, ám a FCSB-re nem tudnak garanciát vállalni. Így aztán székelyföldi együttes a biztonsági megoldást választotta, Fülöp pedig a lelátóról nézhette élete első kupadöntőjét.

A fehér mezes fővárosiak megérdemelten hódították el a trófeát
Fotó: Sepsi OSK

A gól nélküli, de hat OSK-szögletet is hozó első félidő után a FCSB lépett fel kezdeményezőként, és az 54. percben Moruțan 20 méteres lövésénél nagyot kellett nyújtóznia Niczulynak. Innentől néhány percen át mindkét kapu előtt veszély adódott: előbb Safranko fejelt rosszul a FCSB kapujánál, majd Panțâru lőtt hatalmas kapufát a túloldalon, az ellentámadás végén pedig újra a Sepsi szlovák középcsatára maradt le centiméterekkel egy beadásról. A tűzijáték ellenére a szentgyörgyiek immár menetrendszerű védelmi hibája juttatta vezetéshez a bukaresti csapatot: a 65. percben egy beadásnál a jobbhátvéd Dimitrov rúgta el egyik lábával a másikat, a lecsorgó labdára pedig Man csapott le (1-0). Az egyre fáradó OSK sorsát Bouhenna kiállítása pecsételte meg, a csapatkapitány három perc alatt gyűjtötte be a pirosat érő két sárga lapot.

Alapjában véve a papírforma érvényesült a 82. Román Kupa-döntőben, amelynek végén nem bővült egy székelyföldivel is az eddig nyolc erdélyi és partiumi város tíz különböző csapatát felsorakoztató lista. Leon­tin Grozavu csapatának marad a bennmaradásért vívandó harc utolsó négy fordulója, és az európai kupaporondra való kilépés egyelőre beteljesületlen álma. Addig minden bizonnyal a háromszéki főváros Európa-kompatibilis arénája is elkészül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.