Eleonóra 2024. február 21.
logo

Durva magyarellenes rigmusok a román kupadöntő után + videó

Fábik Tibor
Forrás: erdelysport.ro
2020.07.23. 18:14
Durva magyarellenes rigmusok a román kupadöntő után + videó

Nem maradt magyarellenes felhangok nélkül a labdarúgó Román Kupa szerdai esti döntője, amelyben a bukaresti FCSB – korábbi nevén: Steaua Bucuresti – és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK találkozott. A mérkőzést a fővárosiak nyerték meg 1-0-ra, de a történetnek ezzel még nem volt vége.

Az erdelysport.ro portrál beszámolója szerint a koronavírus-járvány miatt a szurkolók nem léphettek be a döntőnek otthont adó ploiesti stadionba, ám a hazatérő bukaresti játékosokat a Berceni-ben található edzőközpont bejáratánál várták a szurkolóik. Akik az „ünneplés” során nem feledkeztek meg a magyarokról sem.

„Románia a mi hazánk, pisilünk a ti Magyarországotokra”, skandálták többek között. A gsp.ro által készített videófelvételek tanúsága szerint a férfi nemi szervet is kapcsolatba hozták a magyarsággal, amelyet szitokszóval, a bozgorral illettek, ez hazátlant jelent. A rigmusokat a szurkolók vezére, George Mustata diktálta, aki nemrég szabadult hatévnyi börtönbüntetéséből. A férfit többrendbeli erőszak, gyilkossági kísérlet és védelmi pénzek kierőszakolása miatt ítélték el. Az esetről készült videófelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások – írja az erdelysport.ro.

A Sepsi OSK a történtek után közleményt adott ki:

„A Sepsi OSK vezetősége mélységes csalódással vette tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a csapatunkat célzó idegengyűlölő, xenofób szurkolói megnyilvánulások. Lapértesülések szerint a Román Kupa döntőjét követően a győztes FCSB szurkolói magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni sikert, de az esetről készült videófelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások. A Sepsi OSK elítéli a szélsőséges megnyilvánulások jelenlétét a sport világában és arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket. A FCSB klubtól pedig elvárjuk, hogy nyilvánosan is határolódjon el az esettől. A Sepsi OSK reményét fejezi ki, hogy a jövőben a klubok olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek toleranciára és a különböző közösségek tiszteletben tartására ösztönzik a szurkolókat” – áll a Sepsi OSK közleményében.

A Sepsi-szurkolók közül ötszázan a sepsiszentgyörgyi stadionban kivetítők előtt nézték végig a találkozót, s ugyan a vereség miatt csalódottak, a döntőbe jutást is szép eredménynek tekintik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.