Egyesélyes választás a béke jegyében

Rendkívüli közgyűlést tart hétfő délután a Magyar Teniszszövetség a Nemzeti Edzésközpontban.

2020. 07. 27. 10:02
null
Lázár János mielőbb lezárna a múltat Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli közgyűlést tart hétfő délután a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) a Nemzeti Edzésközpontban. A tagság összehívására azért kerül sor, mert május 13-án öt elnökségi tag – Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba – lemondott tisztségéről, így a testület határozatképtelenné vált.

Eredetileg június 12-én került volna sor a tisztújításra, de akkor a járványügyi korlátozások miatt a választást el kellett halasztani. Mára minden akadály elhárult, a tagság szavazhat az elnök személyéről – az eddigi elnök, Szűcs Lajos nem jelölteti magát –, az elnökségi tagokról, valamint az ellenőrző testület tagjairól. Információink szerint több mint kétszáz tagszervezet képviselteti magát a közgyűlésen.

A szövetség vezetésére elsőként – még júniusban – a korábbi Davis-kupa-játékos, Bardóczky Kornél jelezte az igényét, ám a vasárnap délutáni határidőig csak egy elnökjelölt nevét regisztrálták. Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, korábbi kancelláriaminiszter a Nemzeti Sportnak megerősítette ebbéli szándékát, hozzátéve, nem politikusként, inkább tapasztalt konfliktuskezelőként irányítaná az MTSZ-t. Lázár kijelentette: nincsenek hosszú távú sportvezetői ambíciói, első lépésként egy évre vállalja a szövetség vezetését.

Segítene lezárni a múltat
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Elsődleges szerepének tekinti, hogy segítsen lezárni a múltat, illetve konszolidálja a szövetséget anyagi és szakmai értelemben egyaránt. (Az áprilisban elkészült pénzügyi átvilágítás következményeként az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz.)

A korábbi játékosok közül többek között korábbi edzője, a legutóbb a Budai Teniszcentrumban dolgozó Sávolt Attila, valamint az egykor a világranglista 13. helyén álló Szávay Ágnes véleményére is kíváncsi a szövetség leendő vezetője.

Lázár János vasárnap a saját Facebook-oldalán közzétette az elnökségi tagokra vonatkozó személyi javaslatait. A 16 elnökségi tagjelöltből hat üzletember, Lantos Csaba, Nagy Zoltán, Nagy Zsolt, Noszek Péter, Vágó László és Zwack Sándor nevét emelte ki – közülük többen sikeres teniszezők voltak –, továbbá Debrecen és Zalaegerszeg polgármesterét, Papp Lászlót, illetve Balaicz Zoltánt, valamint a korábbi korosztályos világbajnoki ezüstérmes teniszezőt, Schmitt Grétát ajánlotta a tagok figyelmébe.

Alelnökként az egyetlen jelölt, az egykori Davis-kupa-válogatott, a Vasas SC elnöke, a korábbi vezetéssel elégedetlen „ellenzéki” csoportosulás, a Tiszta Tenisz képviselője, Markovits László lehet a befutó. A jelenlegi főtitkár, a szakmai ügyekben és a tagság megszólításában egyaránt kompetens Juhász Gábor élvezi Lázár János bizalmát.

A háromfős ellenőrző testület vezetésére Homonnay Gézát kérte fel az elnökjelölt, itt kilenc jelentkezőből további két tagot kell megválasztania a tagságnak.

A délutáni közgyűlés után kezdődik majd az érdemi munka. Ráfér a sportágra a nyugalom és a felek közötti kiegyezés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.