Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Djokovics egyedül maradt a nagy trióból

Nem indul a két címvédő, ­Rafael Nadal, illetve Bianca Andreescu, továbbá a férfiaknál Roger Federer sem, a hölgyeknél pedig a világranglista első tíz helyezettje közül hat is hiányzik majd. A koronavírus-járvány az amerikai nyílt teniszbajnokság forgatókönyvét is átírja; oly módon is, hogy a tornát – miként korábban több sporteseményt – nézők nélkül, zárt rendszerben, „buborékban” rendezik meg. Három magyar játékosért, Balázs Attiláért, Fucsovics Mártonért és Babos Tímeáért szoríthatunk. Az előbbi ma, az utóbbi kettő holnap kezdi meg szereplését a 140. US Openen.

Novák
2020. 08. 31. 7:15
Western and Southern Open
Mérgelődhet a világelső Fotó: Jason Szenes Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a kakukktojás, a svájci világsztár nem a járvány, hanem sérülése miatt hiányzik, valószínűleg az egész idényt kihagyja. Federer 2016-ban egyszer már hiányzott fél évet, utána káprázatosan sikerült a visszatérése, egyből megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot. Noha már 39 éves, visszavonulásra még most sem gondolt, jól sikerült a térdműtéte, már edzésbe is elkezdett, de nem erőlteti a versenyzést.

A hússzoros Grand Slam-győztes kiválóság rekordja egyelőre nem forog veszélyben, hiszen a már 19 sikernél tartó sem indul a US Openen.

Ott lesz viszont a 17 győzelemmel az örökrangsor harmadik helyén álló Novak Djokovics, sőt a szerb világelső talán sohasem indult olyan egyértelmű favoritként valamelyik nagy tornán, mint most. Jó formában van, amelyet a US Open felvezető tornája, a Cincinattiből New Yorkba áthelyezett ATP „ezres” viadal megnyerésével igazolt.

Novak Djokovics a Cincinatti-torna megnyerésével hangolt a US Openre
Fotó: Jason Szenes / EPA

A feltörekvő nemzedék három legjobbja, a görög Sztefanosz Cicipasz (a 2019-es ATP-világbajnokság győztese, a világranglista hatodik helyezettje), valamint a rangsorban harmadik, illetve ötödik osztrák Dominic Thiem és orosz Danyil Medvegyev lehet rá a legveszélyesebb. Az ismert játékosok közül Nadal és Federer mellett hiányzik a svájci Stan Wawrinka, az ausztrál Nick Kyrgios és a japán Nisikori Kei is.

A női mezőny még inkább foghíjas. A rangsor első tíz helyezettje közül hat – a világelső Ashleigh Barty, a második Simona Halep, a címvédő Bianca Andreescu, továbbá Elina Szvitolina, Kiki Bertens és Belinda Bencic – sem indul. Venus Williams előtt itt a nagy esély, hogy végre valóra váltsa nagy álmát, s a Grand Slam-győzelmek száma alapján befogja az egy sikerrel előtte járó, 24-szeres bajnok Margaret ­Courtot. Bár a 38 éves amerikai állócsillag főpróbája nem sikerült jól, a cincinatti torna nyolcaddöntőjében kikapott a görög Maria Szakaritól.

Az esélyeket idén jelentősen befolyásolhatja, ki hogyan képes alkalmazkodni a körülményekhez. A US Opent ugyanis a labdarúgó Bajnokok Ligája rájátszásához és az NBA-hez hasonlóan zárt kapuk mögött, buborékban rendezik meg. Igaz, legalább megrendezik – Wimbledon idén elmaradt, a Roland Garrost pedig szeptember végére halasztották.

A versenyzők kizárólag a hivatalos szálloda és a pályák között mozoghatnak New Yorkban, rendszeresen átesnek koronavírusteszten, és legfeljebb három stábtaggal utazhattak az Egyesült Államokba, közülük csak egyvalaki léphet be a sportolóval a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontba. Sokan eme szigorú feltételek miatt léptek vissza. Ezt a döntést fontolgatta is, végül mégis elrepült New Yorkba. A magyar éljátékos elmondta, a szálloda és a teniszközpont közötti, gyakran több mint egyórás utazás fárasztó, egyébként jól megszervezték az eseményt. A szállodában több kikapcsolódási lehetőség van – ­például számos pingpongasztalt állítottak

fel –, minden szolgáltatás QR-kódokkal működik, az ételt is kiviszik oda, ahonnan rendelték.

Babos párosban, mondhatni, már szokás szerint az első kiemelt lesz a francia Kristina Mladenoviccsal, egyesben pedig alaposan belehúzott, a hetedik kiemelt amerikai Madison Keys ellen kezd a centerpályán, de persze nézők nélkül, amely inkább neki kedvez.

(84. a világranglistán) és Balázs Attila (76.) verhető, helyesebben nem verhetetlen ellenfelet kapott az első fordulóban, előbbi a bolíviai Hugo Delliennel (93.), utóbbi a kazah Mihail Kukuskinnal (90.) kezd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.