A Sopron és a Falco szerencsétlen választásra kényszerülhet

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség döntése nehéz helyzetbe hozta a nemzeti szövetségeket, a magyar szerint például lehetetlen egyszerre megrendezni a bajnokságot és a nemzetközi kupasorozatokat. A magyar bajnokság mindkét nemnél október 3-án kezdődne a tervek szerint.

2020. 09. 04. 8:20
© Unger Tamás
Váradi Benedek már kigyógyult a koronavírusból, Ljubljanában mégis pozitív lett a tesztje Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (sárga) - Casademont Zaragoza (piros) Bajnokok ligája férfi kosárlabda csoportmérkőzés A képen: Váradi Benedek (10 - sárga mez) Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a futballbajnokság, túl vannak a rajton a kézilabdázók és a vízilabdázók is, a kosarasok azonban még csak készülnek. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége a nyár elején úgy döntött, hogy október 3-án vagy október végén rendezi meg mindkét nemnél az első fordulót, de a jelenlegi állás szerint az előbbin kezdenek majd a csapatok.

A nemzetközi szövetség, a FIBA azonban szerdán úgy döntött, hogy a nőknél az Euroligát, a férfiaknál a Bajnokok Ligáját már október közepén elindítja, a két Európa Kupa-sorozat rajtját viszont január elejére halasztja. A határozat első fele több nemzeti szövetségnél kivágta a biztosítékot.

– Mi már elkészítettük a sűrű program sorsolását az alapszakaszra, a héten ki is akartuk küldeni a kluboknak, de a FIBA döntése miatt még várunk – mondta lapunknak Bodnár Péter, a magyar szövetség főtitkára. – Szerintünk lehetetlen ugyanis az Euroligával és a Bajnokok Ligájával párhuzamosan megrendezni a bajnokságot. Az előbbiben a Sopron Basket, az utóbbiban a Falco érdekelt, a nemzetközi szereplés a szigorítások miatt lehetetlen helyzetbe hozná őket és a így a hazai mezőnyt is. Sorra szűnnek meg a magyarországi repülőjáratok, drága lenne a szervezés és a folyamatos tesztelés. Egy külföldi meccset a leggyorsabb teszteléssel is öt nap karantén követne, ez pedig lehetetlenné tenné, hogy időben lejátsszák a bajnoki meccseiket is.

 

Határ Bernadett (balra) a Sopron centere
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A nemzeti szövetségek, köztük a magyar is, jelezték a FIBA-nak, hogy ez így nem fog működni, ezért a nemzetközi testület hétfőn minden érintett – klubok és szövetségek – részvételével videókonferenciát tart majd, és szinte biztos, hogy felülbírálja a döntését. Másként a Sopron és a Falco is választásra kényszerülne a magyar bajnokság és a nemzetközi szereplés között, ami enyhén szólva sem lenne szerencsés. Magyarán: az Euroligában és a Bajnokok Ligájában is januárra kellene kitolni a csoportmeccsek rajtját.

Természetesen szó esik majd a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkről is. Ezekből zömmel két fordulót rendeznének meg a nőknél és a férfiaknál is – a magyar női válogatott hármas csoportban szerepel, s csak egy meccset játszik –, ezért mintegy háromhetes bajnoki szünetet igényelnek majd a felkészülési időszakkal, az utazásokkal és a tesztelésekkel együtt, a hírek szerint ez minden érintettnél elsőbbséget is élvez.

Ahogy Bodnár Péter említette, a magyar bajnokság alapszakasza sűrű menetrenddel zajlana le, a hölgyeknél január elején, a férfiaknál pedig január végén már véget is érne. A folytatásról a szövetség elnöksége később dönt, és ha a járványhelyzet nem ad lehetőséget a rájátszásra, a férfiaknál a középszakaszra és a rájátszásra, még az is előfordulhat, hogy akkor már eredményt is hirdetne. Az MKOSZ ugyanazt tervezi, amit a labdarúgók szövetsége, az MLSZ már kimondott: a koronavírusra hivatkozva minden klub csak egyszer kaphat halasztást, másként a bajnokság káosz­ba fulladna.

– Rugalmas protokollt dolgozunk ki az edzésekre és a meccsekre is – mondta Bodnár Péter. – A rugalmasság azt jelenti, hogy folyamatosan tudjunk a kormány döntéseiről, mert a legfontosabb a játékosok, a stábtagok, valamint a nézők egészsége. Nyilván azt szeretnénk, hogy a csapatok nézők előtt játsszanak, és ha egy klub garantálni tudja, hogy a nézői lehetőséget kapnak a kézfertőtlenítésre, valamint betartják a kellő távolságot és végig viselik a maszkot, akkor nem is korlátozzuk ebben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.