Kifogytak a mintákból, jön az egyforma mezek korszaka

Arcpirítóan nagy összegek fordulnak meg a futballban, és ezekből egy jókora szelet a mezgyártók zsebébe kerül. Jobbnál jobb ajánlatokkal édesgetik magukhoz a közkedvelt klubok vezetőit, hogy aztán megvicceljék őket egy olyan dizájnnal, amelyet már láttunk valahol. Akár többször is.

2020. 09. 13. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év végén az Angol Legfelsőbb Bíróság elé került a Liverpool és akkori mezgyártója, a New Balance ügye. A sportszergyártó álláspontja szerint a klub megsértette együttműködésük egyes pontjait azzal, hogy nem ment bele a 2019/20-as idény végén lejáró szerződésük meghosszabbításába, hanem új tervezőbrigád után nézett. A pert végül a Liverpool nyerte, meg is egyeztek gyorsan a Nike-val, így a szombaton induló Premier League kiírásban már „pipás” öltözékben fogjuk látni Jürgen Klopp fiait.

A bejelentést követően a vállalat nemzetközi kommunikációért felelős igazgatója arról biztosította az angol bajnok aggodalmaskodó szurkolóit, hogy a márka felhagy a tőle megszokott sémákkal, és minden csapatnak egyedi külsőt biztosít.

Mint kiderült, ezek csak szép szavak voltak. Ugyanis a Nike öltözteti az angol nemzeti tizenegyet is, és a szigetországiak kapusmeze feltűnően emlékeztet valaki máséra. A Liverpool hálóőre – a címer kivételével – pont ugyanilyet hord. Ennyi erővel is beállhatna Anglia kapujába, talán észre sem vennék a cserét…

Dibusz Dénesnek a Ferencváros–Paks bajnoki mérkőzésen viselt szerelése sem sokban különbözött a fentiektől. Visszaköszönő minta, a szín „legalább” új.

Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Néhány éve még az amerikai vállalat maga is elismerte, hogy kifogyott az ötletekből, és az általa gyártott 2016-os dresszeket nemes egyszerűséggel lusta kollekciónak nevezte.

De ne gondoljuk, hogy ez a probléma csak a Nike sajátja, többször koppintották egymást vagy akár saját magukat is a gyártók.

Az egy kaptafára gyártott mezek helyett inkább körülnézhetnének a tervezők a világhálón, mert a szurkolók gyakran szemet gyönyörködtető saját kreációkkal állnak elő, amelyeket szívesen látnánk viszont a pályán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.