A Malmö lesgóllal is, de megérdemelten lépett túl a Honvédon

A svéd Malmö 2-0-ra nyert a Bp. Honvéd ellen az Új Hidegkuti Stadionban az Európa-liga selejtezőinek a 2. fordulójában. Ola Toivonen lesről talált a hálóba az első félidő hajrájában, ám ezzel együtt az utolsó percekben is betaláló vendégek végig kézben tartották a mérkőzést, és megérdemelten nyertek, a Bp. Honvéd pedig búcsúzott a nemzetközi porondtól.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 22:57
null
El-selejtező - Budapest Honvéd-Malmö Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Malmö a harmadik svéd csapat a BL és az El idei selejtezőiben, amely magyar csapat útjába került. A Ferencváros a Bajnokok Ligájában elbúcsúztatta a Djurgardent, az Európa-ligában a Puskás Akadémia viszont nem bírt a Hammary együttesével az első körben. A Bp. Honvéd most kemény ellenfelet kapott az Európa-liga selejtezőinek a 2. fordulójában, a Malmö ugyanis rendszeres tagja a sorozat csoportmeccseinek. A svéd listavezető olyan futballistákat is bevethet, mint például Ola Toivonen, aki egykor Dzsudzsák Balázzsal együtt alkotott remek támadó szekciót a holland PSV Eindhovenben.

– Idegenben kell játszanunk, bár szurkolók nem lesznek – mondta a találkozó előtt Toivonen. – Függetleníteni kell magunkat ettől, és csak az eredményes játékra koncentrálni. Sok veszélyes játékosa van a Honvédnak, például Gazdag kiváló labdarúgó, remek rúgótechnikával, de az egész csapat veszélyes, Hidit említhetném még.

A svédek egyébként az utolsó pillanatban változtatni kényszerültek az összeállításon, mert az eredetileg a kezdőbe jelölt Dahlin kapus a bemelegítésnél megsérült, és a helyére ezért Marko Johansson ugrott be. Kispesti oldalon Bódog Tamás nem rukkolt elő semmilyen meglepetéssel, ugyanazt a csapatot küldte pályára, amely szombaton 3-1-re győzni tudott Diósgyőrött. A Malmö edzője, az egykori BL-győztes dán klasszis, Jon Dahl Tomasson szintén Gazdagot és Hidit emelte ki a Bp. Honvéd játékosai közül.

 

Az első húsz percben nem történt semmi érdemleges. Mindkét csapat roppant óvatosan futballozott, szemlátomást egyikük sem akart kockáztatni. A labda a két tizenhatos között járt lábról lábra, hol magyar, hol svéd lábakon. A 21. percben aztán helyzetbe került a Malmö, Toivonen lövésébe azonban Baráth bele tudott vetődni, és a labda róla az üresen maradt jobb alsó sarok mellett kocogott ki az alapvonalon túlra. Rieks is jó helyzetből próbálkozhatott a 31. percben, az ő lövését Tujvel védte. A Bp. Honvéd nem tudta megtartani a labdát, legkésőbb a második passz rendre ellenfélhez került, és így a svédek nagy mezőnyfölényben játszottak, a kapujuk nem is került veszélybe.

A 42. percben ez a fölény gólt is eredményezett: Berget lövését Tujvel kivédte, de a labda visszapattant Berget elé, aki egyből középre adta, az éppen, hogy lesen álló Toivonen pedig két méterről az üres kapuba helyzete a labdát a térdével – 0-1.

 

Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

A szünetet követően bátrabban és valamivel pontosabban játszott a Honvéd – utóbbi nem volt nehéz –, de a svédek szinte hiba nélkül védekeztek, és a magyar együttes helyzetig sem jutott el. A Malmö taktikusan, vigyázva az eredményre, szervezetten futballozott, a kispestiek pedig nem tudtak mit kezdeni vele. A felállt védelem feltörésére nemigen nyílt az esély, a ritka kontrák pedig egy-egy rossz passz miatt mindig zátonyra futottak. Sőt, a 82. percben ismét Tujvelnek kellett nagyot védenie, amikor egy gyors svéd ellentámadás végén Nalic megcélozta a jobb felső sarkot. Három perccel később viszont már a kapus sem tudott segíteni: Berget passzát Arnór Ingvi Traustason jobbal a bal felsőbe vágja az ötös jobb sarka elől, 11 méterről – 0-2!

Így a Ferencváros szerdai bravúrja, a Mol Fehérvár csütörtöki nyögvenyelős máltai sikere után a Bp. Honvédnak nem sikerült túljutnia a harmadik körön, így két magyar csapat maradt a nemzetközi kupákban.

Európa-liga selejtező, 2. forduló: Bp. Honvéd–Malmö (svéd) 0-2 (0-1), Új Hidegkuti Stadion, nézők nélkül, jv.: Anasztasziosz Papapetru (görög). Gólszerzők: Toivonen (42.), Traustason (85.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.