„Szégyenletes lett volna egy óra alatt veszteni”

A japán Oszaka Naomi lett az amerikai nyílt teniszbajnokság női bajnoka, miután három szettben, 1:6, 6:3, 6:3 arányban legyőzte a fehérorosz Viktorija Azarenkát. A 22 éves teniszező 2018 után másodszor nyert New Yorkban, pályafutása harmadik Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 13. 1:04
USA TENNIS US OPEN 2020
epa08665468 Naomi Osaka of Japan celebrates with the Championship Trophy after defeating Victoria Azarenka to win the Women's Final match on the thirteenth day of the US Open Tennis Championships the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 12 September 2020. Due to the coronavirus pandemic, the US Open is being played without fans and runs from 31 August through 13 September. EPA/JASON SZENES Fotó: EPA/JASON SZENES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torna meglepetésembere, a 31 éves Viktorija Fjodaravna Azarenka kétszeres (2012, 2013) Australian Open-bajnokként érkezett New Yorkba, ahol 2012-ben és 2013-ban is kikapott a döntőben. Az elmúlt hét évben még csak elődöntőbe sem került Grand Slam-tornán; 2016-ban fiúgyermeknek adott életet, a gyermekelhelyezési pereskedés miatt jó ideg elvétve versenyzett, és az Egyesült Államokat sem hagyta el.

Annál látványosabban alakult a koronavírus-járvány okozta leállást követő szereplése: megnyerte a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett felvezető versenyt, 11 meccs óta nem kapott ki, és kiemelés nélkül menetelt el a US Open fináléjéba, a négy között a 23-szoros GS-bajnok Serena Williamset búcsúztatva. Érdekes, hogy vegyes párosban két Grand Slam-serleggel büszkélkedhet, az egyiket 2007-ben éppen New Yorkban szerezte.

A 22 éves Oszaka Naomi már egyesben is megtapasztalta a diadal ízét a – jelenleg üresen tátongó – Arthur Ashe stadionban, 2018-ban emlékezetes döntőben verte meg Serena Williamset. Azóta a melbourne-i GS-viadalon is elhódította a trófeát, az idei US Openen pedig negyedikként emelték ki. Edzője, a belga Wim Fissette előzőleg többek között Azarenka felkészülését is irányította.

A két exvilágelső előzőleg négyszer került szembe egymással 2016 óta, kétszer Oszaka, kétszer pedig Azarenka örülhetett, igaz, legutóbbi meccsüket játék nélkül nyerte a fehérorosz sportoló. Két hete a „cincinnati” döntőre – amelyet ugyancsak a világ legnagyobb, New York-i teniszarénájában vívtak volna – japán ellenfele térdsérülés miatt nem tudott kiállni.

Furcsa döntő utáni furcsa ünneplés
Fotó: EPA/Justin Lane

A Kaliforniában élő kétszeres GS-bajnokok szombati csatáját Azarenka kezdte jobban, aki az első négy gémben mindössze egy rontott ütést mutatott be. Oszakai születésű riválisa nem tudta érvényesíteni szélvészgyors teniszét, jobbára csak a labda után loholt, és 1:4-nél az ütőjét is földhöz vágta mérgében. Az első szervák 94 (!) százalékát beütő minszki teniszező 27 perc elteltével már szettelőnyben volt, majd labdája volt a 6:1, 3:0-hoz, ám ekkor váratlanul megtorpant.

Kilenc évvel fiatalabb ellenfele magára talált, visszabrékelt, átvette az irányítást, és kisvártatva már ő vezetett 5:3-ra. Oszaka fogadóként hozta a játszmát, így a harmadik szettre maradt a döntés. A nagy fordulatot jelzi, hogy Azarenka 8:1-es sorozatára Oszaka 7:1-gyel tudott válaszolni.

Az utolsó felvonásban a japánt vitte tovább a lendület, és hihetetlen sebességű tenyeresekkel 4:1-re elhúzott. Azarenka utolsó erejével ledolgozta brékhátrányát, de 4:4-re már nem tudott feljönni, Oszaka ismét elvette az adogatását, és 1 óra 53 perc elteltével kiszerválta a meccset.

A japán teniszező szokatlan módon ünnepelte a győzelmét, bár ez az üres Arthur Ashe stadionban várható is volt. Egyszerűen lefeküdt a földre, majd az eget kémlelte. Később elmondta, hogy szégyenletesnek tartotta volna, ha egy óra alatt veszíti el a döntőt – úgyhogy inkább megnyerte.

Oszaka másodszor nyert New Yorkban
Fotó: EPA/Jason Szenes

A fiatal játékos immár háromszoros Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, és pályafutása 6. trófeája mellé hárommillió dollárt (900 millió forint) kapott. Hétfőtől a harmadik helyre lép előre a női világranglistán.

Eredmény: női egyes, döntő:

Oszaka Naomi (japán, 4.)–Viktorija Azarenka (fehérorosz) 1:6, 6:3, 6:3

Véget ér egy korszak

A férfiak fináléja magyar idő szerint vasárnap 22 órakor kezdődik. Új Grand Slam-bajnokot avatnak, Alexander Zverev és Dominic Thiem sem hódította el még soha a tenisz legrangosabb trófeáját, Zverev ráadásul döntőbe sem jutott eddig. Thiemnek ez lesz a negyedik Grand Slam-fináléja, kétszer Rafael Nadaltól kapott ki a Roland Garroson, egyszer pedig Novak Djokovicstól az Australian Openen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.