Olaszországnak új nagy kedvence született: Filippo Ganna

A Giro d'Italia ötödik szakaszán öt napon belül második szakaszgyőzelmét aratta az olasz Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers), s amíg az első, a szombati egyéni időfutamban papírforma volt, a második szerdán egy 225 kilométeres szakaszon bombameglepetés. Valter Attila (CCC) ezen a napon is remekül tartotta magát, a 33. helyen ért célba, bő másfél perccel maradt el Gannától. Honfitársunk hét helyet előre lépve az összetettben is a 33. helyre került.

2020. 10. 07. 17:23
null
Filippo Ganna a célban, talán maga sem hiszi, hogy megnyerte a szakaszt Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d'Italia mezőnye elköszönt Szicíliától, kedden este kompra szállt, hogy az olasz csizma déli, majd keleti partján haladjon majd közel két héten keresztül. Szerdán Mileto és Camigliatello Silano között 225 kilométer volt a napi penzum, és több mint 4700 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni, dolgos nap várt a kerékpárosokra. De természetesen téma volt a keddi nap is: a befutó előtt egy helikoter okozott balesetet; a rotorja nagy légáramlatot kavart, ami a kordonokat két kerkpáros elé sodorta, s egyikük komoly sérüléseket szenvedett.

Szerdán a mezőny a Tirrén-, majd a Jón-tengert is érintette, Catanzaro belvárosában pedig a versenyzők a sétálóutcán is áttekertek. A nagy kihívás a szakasz vége felé volt, amikor Cosenza után 187 méteres tengerszint feletti magasságról fel kellett tekerni egy 1618 méter magas hegyre, a Valicio di Montescuróra. A 25 kilométeres emelkedő meredeksége átlagban 5,6 százalék volt, egy rövid részén 11,6, azon belül néhány méteren 18 százalék, ami kerékpáron bizony nem esik jól. A hegytetőről azonban már lefelé menet gyakorlatilag be lehetett esni tíz kilométeren a dallamos nevű Camigliatelli Silanóba.

Tizenhat kilométerre a céltól, vagyis még javában a hegyen a mezőny előtt nagyjából egy percre levő szökevény trióból meglepetésre kilőtt az időfutamban világbajnok olasz Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers) – aki múlt szombaton a Giro első szakaszán is megnyerte az időfutamversenyt –, faképnél hagyta a belga Thomas de Gendtet (Lotto–Soudal) és a kolumbiai Einer Rubiót (Movistar). A 24 éves Ganna most először teker a Girón, de úgy ért fel a Valicio di Montescuróra, hogy akkor már több mint egy perc volt az előnye a mezőny előtt, amely időközben utolérte de Gendtéket. Kilenc kilométerrel a vége előtt az olaszok legnagyobb ásza, a már 35 éves, négyszeres Grand Tour-győztes (Giro: 2, Tour de France és Vuelta 1-1) Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) vezette az üldözőbolyt nagy tempóban, miközben eleredt az eső. Gannát azonban nem tudták utolérni, aki így öt nap alatt már a második szakaszgyőzelmét aratta – Olaszországnak végérvényesen van egy új nagy kedvence. (CCC) ezen a napon is remekül tartotta magát, a 33. helyen ért célba, Gannától 1:37 perccel elmaradva. A portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) megtartott az összetettben élen állót megillető rózsaszín trikót, a második helyre a spanyol Pello Bilbao (Bahrain–McLaren), a harmadikra a holland Wilco Kelderman (Sunweb) lépett előre. S Valter Attila is javított a pozícióján, a szakasz előtt még a 40. volt, jelenleg viszont már a 33.

Filippo Ganna a célban, talán maga sem hiszi, hogy megnyerte a szakaszt
Fotó: Twitter/Giro d'Italia

Giro d'Italia, 5. szakasz, Mileto–Camigliatello Silano, 225 km:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos–Grenadiers) 5:59:17 óra

2. Patrick Konrad (osztrák, Bora–Hansgrohe) 34 másodperc hátrány

3. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) azonos idővel

...33. Valter Attila (CCC) 1:37 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 17:06:23 óra

2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 43 másodperc hátrány

3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 48 mp h.

...33. Valter 9:07 perc hátrány

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.