Varázslatos éjszaka volt Valenciában

Az ugandai Joshua Cheptegei és az etióp Letesenbet Gidey kéz a kézben, fejükön csillogó koronával feszítenek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség honlapján a nyitó oldalon, mint király és királynő; a szerdai valenciai éjszaka történései alapján ez a körítés a legkevesebb, ami kijár nekik. A spanyolok nagyon ráéreztek, hogy mi fog történni, mert a versenyt a világcsúcsok éjszakája névvel hirdették meg, csupán két számot rendeztek, de a kettőből mind a kettő hozta a várakozásokat.

2020. 10. 08. 13:07
Gidey és Cheptegei, ahogy illik, megkoronázva Fotó: Jose Jordan Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország harmadik legnagyobb városában atlétikában pályán még soha nem javítottak világcsúcsot, most pedig ötven perc leforgása alatt kettőt is. S már az első szenzációval szolgáló 22 éves Letesenbet Gidey női ötezer méteren sem csak néhány század- vagy tizedmásodpercet csípett le honfitársa, Tirunesh Dibaba 2008 óta élő 14:11,15-ös rekordjából, hiszen az új csúcs immár 14:06,62 perc. Azaz Gidey több mint négy másodpercet javított a régin, és ő lett a harmadik etióp atlétanő Meseret Defar és Dibaba után, aki ötezer méteren a táv világrekorderének vallhatja magát.

Gidey és Cheptegei, ahogy illik, megkoronázva
Fotó: Jose Jordan / AFP

– Hat éve álmodok arról, hogy egyszer majd én leszek a világcsúcstartó – vallotta be a tízezer méteren vb-ezüstérmes Gidey. Majd jött Joshua Cheptegei, aki még az ő teljesítményét is felül tudta szárnyalni férfi tízezer méteren, a 25. kör végén 26:11,00 percnél állította meg az órát. A 24 esztendős ugandai hosszútávfutó az etióp Kenenisa Bekele 2005-ben felállított 26:17,53-as rekordját adta át a múltnak, ő majdnem hét másodpercet tüntetett el! S tette mindezt 54 nappal azután, hogy augusztus 14-én a monacói Gyémánt Liga-versenyen Bekele ötezer méteres világcsúcsát javította meg: az etióp azt 2004 óta tartotta 12:37,35-tel, Cheptegei pedig 12:35,36-os időt futott a nagyhercegségben. Azt ugandai Monacóban előre bejelentette a világcsúcs-kísérletet, ami nem kis önbizalomra vallott, mert az addigi legjobbja éppen húsz másodperccel volt rosszabb Bekele csúcsánál, az volt az idei első pályaversenye, és a koronavírus-járvány közepette csak három nap alatt jutott el hazájából Monacóba. Mégis megcsinálta!

No persze Cheptegei már nem egy a sok afrikai futó közül. 2014-ben junior világbajnok volt tízezer méteren, a riói olimpián ugyanezen a távon hatodik, ötezer méteren nyolcadik lett. A 2017-es londoni vb-n a tízezer méter döntője után az ő nyakába került az ezüst – az arany a brit Mo Farahé lett –, tavaly a dohai vb-n pedig már ő nyerte meg a tízezret. Monacót pedig azért is szeretheti, mert idén februárban itt lett az övé az ötkilométeres utcai futás világcsúcsa (15:51 perc). Utána hazatért Ugandába, hat hetet készült Kapchorwában, és vasárnap úgy érkezett meg Valenciába, hogy az érkezéskor kijelentette, csúcsformában van. Nos, megint állta a szavát!

A kenyai Nicolas Kimeli személyében tökéletes „nyulat” kapott, aki bő fél távig diktálta neki az iramot, Kimeli amúgy – aki a verseny előtt a világ idei legjobb eredményével rendelkezett (26:58,97) – végig is futotta a távot. Cheptegei az utolsó tizenkét körre egyedül maradt az élen, bár egy fényjelzés mutatta előtte, hogy hol tart a világcsúcshoz képest. Ez új keletű dolog, de nem kizáró ok a világcsúcsjavításhoz. Cheptegei túllendült egy holtponton, majd a Turia Stadion csekély számú közönségétől – hát igen, ez a járvány velejárója... – biztatva hatalmas világcsúccsal ért célba.

– Megpróbáltam átírni a történelmet, meg akartam felelni az elvárásoknak, boldog vagyok, hogy ez sikerült. Ebben a nehéz helyzetben remélem, hogy az ilyen dolgok még mindig örömet és némi reményt nyújthatnak nekünk a holnapra – nyilatkozta Joshua Cheptegei, aki a sporttörténelemben a tizedik atléta lett, aki egyidejűleg tartja a férfi ötezer és a tízezer méter világcsúcsát. Idén csak három versenyen indult, de mindhármon világrekordot javított, és most marad Spanyolországban, hogy itt készüljön a jövő szombati lengyelországi, gdyniai félmaratoni világbajnokságra. Ezen a távon először indul először, de most ki merni ellene fogadni?!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.