Egy 13 éves kislány megcsinálta a jégen, amit még senki más + videó

Egy mindössze 13 éves orosz műkorcsolyázó, Szofija Akatyjeva csütörtökön olyasmit vitt véghez az Orosz Kupán, amit még senki a női mezőnyben: egy programon belül két négyfordulatos ugrást és egy tripla axelt is hibátlanul kivitelezett.

2020. 11. 12. 19:10
null
Szofija Akatyeva Forrás: Intsagram/akatyevasofya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orosz Kupa negyedik állomásán, Kazanyban Szofija Akatyjeva a szabadprogramjában Vanessa-Mae lírai zenéjére korcsolyázva rögtön egy négyfordulatos toe-looppal nyitott, mégpedig kombinációban egy kétfordulatossal, utána jött a négyfordulatos önmagában, majd a tripla axel, a nők számára ez is nagy kihívás. Az pedig, hogy valaki egy programon belül két négyfordulatossal és a tripla axellel is kirukkoljon, még senkinek sem jött össze. A jelenleg 15 éves amerikai Alysa Liu tavaly a Lake Placid-i junior Grand Prix-n egy programon belül ugrott négyfordulatos lutzot és tripla axelt dupla toe-looppal, az is nagy szenzáció volt, de Akatyjeva produkciója még nagyobb.

Bár ez egy szeptemberi kép Szofija Akatyjeváról, azóta nem sokat változott, és a kabalamaci is megvan
Fotó: Intsagram/Akatyevasofya

A történethez hozzátartozik, hogy a 13 éves moszkvai kislány a programja második felében már halványabb volt, többször hibázott, esett is, de így is nagyon magas pontszámot kapott; és ha a felnőttek között indul, ott ezüstérmes lett volna. A „nagyok” között a 16 esztendős Alekszandra Truszova győzött, aki a szabadprogramjában három négyfordulatossal is próbálkozott, de az egyikben elesett.

– Nagyon örülök, hogy a programom első részében minden ultra dolog összejött, sok munkám volt benne a jégen. Utána azonban kicsit kiengedtem, sajnos már nem koncentráltam eléggé, a második rész ezért nem sikerült. Erővel bírtam, azzal nem volt gond – nyilatkozta Szofija Akatyjeva, aki elárulta, hogy a négyfordulatos flippet és a lutzot is tanulja; utóbbi az orosz élversenyzők között Anna Scserbakova védjegyének számít.

Érdekesség, hogy az említett Alysa Liu már indulhat a 2022-es pekingi téli olimpián. Akatyjeva azonban, aki idén július 7-én ünnepelte a 13. születésnapját, a Nemzetközi Korcsolyázószövetség életkori megkötései miatt a két év múlva esedékes ötkarikás játékokról kénytelen lemondani, mert még akkor is túlságosan fiatal lesz. Azon nem kell meglepődnünk, hogy a példaképe honfitársa, Alina Zagitova, a 2018-as phjongcshangi olimpia aranyérmese.

S íme Szofija Akatyjeva történelmi szabadprogramja:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.