Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Valter Attilát új csapatában rögtön befogadták a világsztárok

Bodrogi László 2007-es Vuelta-indulása után tizenhárom évvel újra volt magyar versenyző a nagy, háromhetes kerékpáros-körversenyek egyikén, és Valter Attila októberben remekül helytállt a Giro d’Italián: összetettben a 27. helyen végzett, az egyik legnehezebb hegyi szakaszon pedig kilencedik lett. A 22 éves versenyző a Girón még a lengyel CCC csapatot erősítette, a következő szezonban azonban már a francia Groupama–FDJ színeiben indul. A napokban részt vett új csapata első összetartásán is.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 10:30
103rd Giro d'Italia 2020 - Stage Twenty
SESTRIERE, ITALY - OCTOBER 24: Arrival / Attila Valter of Hungary and CCC Team / during the 103rd Giro d'Italia 2020, Stage 20 a 190km stage from Alba to Sestriere 2035m / @girodiitalia / #Giro / on October 24, 2020 in Sestriere, Italy. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images,) Fotó: Stuart Franklin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon profi a közeg, minden apróságra odafigyelnek. A három nap rettenetesen gyorsan eltelt, mégis olyan érzésem volt, mintha jóval több idő lett volna, annyi minden történt. Példának okán volt egy alkalmazott, aki ott helyben talpbetéteket gyártott, csak ez egy–másfél órát vett igénybe, aztán közel két órán át sürgött-forgott körülöttem újabb négy munkatárs, amíg beállítottuk a megfelelő üléspozíciót. Bármit kértem, azonnal megcsinálták, egy pillanatig sem volt probléma semmivel, egyértelműen azért dolgoztak, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen. Rengeteg orvosi tesztet végeztek, teljes teströntgen, másfél órás asztmateszt, pszichológiai vizsgálat, és még hosszasan sorolhatnám – mondta Valter Attila a velo.hu szakportálnak nyilatkozva.

A Groupama–FDJ csapatánál általában nem túl nagy a jövés-menés, de honfitársunkat az új csapattársai rögtön befogadták.

– Jó volt a hangulat, elég gyorsan beilleszkedtem. Mindenki rendes volt velem, a francia sztereotípiát, hogy fenn hordják az orrukat, egyáltalán nem éreztem. Sikerült megismerni a vezetőséget, az edzőket, a szerelőket, a masszőröket és természetesen a versenyzőket is. Ami számomra nagyon pozitív volt, hogy az egész csapat és a stáb együtt étkezett, nem volt semmilyen szeparáció, így lehetőségem volt szinte mindenkivel szót váltani. Főleg Jake Stewarttal lógtam sokat együtt, ő volt a szobatársam is. Matteo Badilattival is jó a kapcsolatom, vele amúgy is ismertük már egymást, hiszen ugyanaz a menedzserünk. De a francia srácok is közvetlenek voltak, igyekeztek beszélgetést kezdeményezni, még akkor is, ha nekik nem megy túl jól az angol, keresték a társaságunkat. Thibaut Pinot és David Gaudu is teljesen hétköznapi, egyszerű figurák.

a Girón még a CCC csapatot erősítette. Fotó: Getty Images/Stuart Franklin

Az még kérdéses, hogy Valter Attilának hogyan alakul a jövő évi versenyprogramja.

– Konkrétumokról nem igazán volt szó, hiszen a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem is tudható, mely versenyeket rendezik meg. A csapat három hónapos blokkokban dolgozik, mindig e szerint építik fel a tervet. Persze a nagyobb nevekkel, mint Arnaud Démare vagy Pinot, egyeztetik, hogy melyik nagyobb versenyeket célozzák meg. A francia év eleji viadalokat nagy valószínűséggel megtartják, ezeken kezdődhet számomra is az idény. Tervben van az olimpia is, de azért mondtam, hogy legalább egy háromhetest bevállalnék, ez mindenképpen kiemelt cél számomra. Legközelebb amúgy decemberben Dél-Franciaországban, Nizza környékén találkozunk, az időfutam-kerékpárok beállítására is akkor kerítenek sort – mondta Valter Attila, aki igazán remek társaságba került a CCC-hez hasonlóan ugyancsak legmagasabb, World Tour-besorolású Groupama–FDJ-nél. Mást ne mondjunk, Arnaud Démare az idei Girón megnyerte a pontversenyt, ő vihette haza a ciklámenszínű trikót, és négy szakaszon is győzött – az olasz körverseny egyik legnagyobb ásza volt. Thibaut Pinot pedig a Tour de France-on volt már harmadik, a Giro d’Italián negyedik, a Vueltán pedig hatodik az összetettben – tőle is sokat tanulhat majd Valter Attila, és nem kizárt, hogy jövőre valamelyik nagy körversenyen ő lesz majd a francia klasszis egyik hegyi segítője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.