A zárt kapus futballmeccset nézze a 12. emeletről! + videó

Csütörtökön Kisinyovban 0-0-ra végződött a Moldova–Oroszország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzés, amit a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendeztek. Ám Moldova fővárosában a szurkolók mégis élőben, szinte VIP-páholyból nézhetik a Zimbru Stadionban zajló meccseket, köszönhetően a létesítmény mellett álló 15 emeletes lakóházaknak. Ebből az itteni lakók is profitálnak, mert ők jutnak „jegybevételhez”.

2020. 11. 14. 17:00
A Zimbru Stadion "szurkolói" Fotó: YUGIN_KLEIN Forrás: Facebook/Moldovan Football Federation
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisinyovban (Chişinău) a Zimbru Stadion 10 500 fő befogására alkalmas, 2006-ban átadott létesítmény. Itt játssza hazai mérkőzéseit a város két csapata, a Zimbru és a Dacia, de a moldovai válogatott is itt fogadja az ellenfeleit. A stadion minden nemzetközi előírásnak megfelel.

A csütörtöki Moldova–Oroszország barátságos mérkőzést eredetileg március 31-én játszották volna, és a Moldovai Labdarúgó-szövetség (FMF) nagyon készült, az alkalomra még egyedi sálat is készíttetett a drukkereknek. Ám a Sport24 orosz portál riportjában az FMF szurkolói boltjában az egyik eladó, Viktorija elmondja, ezek most már csak a molylepkéknek kellenek, senki sem viszi őket. No persze nem ez az igazi veszteség a helyi labdarúgó-szövetségnek, mert a járvány előtt még úgy számolt, hogy telt ház lesz, és átlagban tízdolláros belépőkkel 105 ezer dollárt kasszírozhat a jegybevételből. Ehelyett a járvány miatt szeptemberben hozott rendelkezést is törölték, miszerint a stadionban 30 százalékos kihasználtsággal fogadhatnak szurkolókat; a hatóságok itt is bekeményítettek, és a találkozót zárt kapuk mögött kellett megrendezni.

Ám Kisinyovban ez nem azt jelenti, hogy egyetlen szurkoló sem láthatja élőben a Zimbru Stadionban zajló meccseket. A létesítmény ugyanis 15 emeletes (az orosz nyelvben: 16 szintes) lakóházak árnyékában fekszik, és bizonyos szinteken az erkélyeken úgy érezhetjük magunkat, mintha VIP-páholyban lennénk. S bevett gyakorlat, hogy az itt lakók a nagyobb érdeklődést kiváltó meccsekre kiadják az erkélyüket a szurkolóknak, kisebb baráti társaságoknak, akik jó néhány üveg sörrel érkeznek. Fel lehet menni a tetőre is, a „gondnokok” némi pénzért innen is lehetővé teszik a meccsnézését. Mindenki jól jár, mert ha európai topcsapat érkezik Kisinyovba – ilyen volt a franciák, az angolok vagy a hollandok vendégjátéka –, három óra alatt elkapkodják a stadionba szóló jegyeket, utána pedig már csak ötszörös, hatszoros áron lehet hozzájutni a jegyüzérektől.

Az orosz válogatott fellépése is különleges esemény Moldovában, erre már egy helyi szurkoló, Alekszandr mutat rá még a meccs előtt: „Az orosz válogatott legutóbb 2015-ben játszott nálunk. Emlékszem, két órával a nyitás előtt ott voltam jegypénztárnál, de már legalább ötvenen álltak a sorban, és olyan is volt, aki hajnali ötkor ott volt.”

Csütörtökön a mérkőzés előtt a Sport24 riportere az egyik házba bejutva azt konstatálhatta, hogy a tetőn már telt ház van, le is zárták az odavezető utat. De a meccset a 14. emeletről is lehet nézni, és ehhez nem is kell feltétlenül bejutni egy lakásba, a lépcsőházban a közös erkélyek is jó választásnak bizonyulhatnak. Az oroszoknak szurkoló két fiatal lány, Krisztina és Dása egyetértve mondja, hogy itt még jobb is, mint a stadionban, mindent tökéletesen látnak, amiatt viszont szomorúak, hogy Artyom Dzjuba nincs ott az orosz válogatottban.

A kollégával szemben azonban sokan bizalmatlanok a házban, amikor látják, hogy felvételeket készít, attól tartanak, hogy fel akarja őket jelenteni, mert megsértik a karanténszabályt… Van, ahonnan nem olyan jó a kilátás, máshol a piszkos falak csökkentik a komfortérzetet. Ám mint a riportból kiderül, a 12. emeletről nézni a meccset maga a tökély, itt felújítás is volt, s a riporter bánja, hogy nem hozott magával széket, mert ez tényleg olyan, mintha a VIP-páholyból nézné a találkozót.

Itt amúgy a moldovai válogatott fiatal szurkolói jöttek össze. Az egyik fiú kiböki, hogy innen sokkal jobb nézni a meccset, mint otthon a televízió előtt. De a lányokkal ellentétben azt mondja, hogy a stadionban a lelátóról azért még jobb lenne. Az idillnek egy dühös lakó vet véget, aki szerint a fiúk teleszemetelik a folyosót, és az illető a Sport24 tudósítójának is nekitámad. A társaság egy emelettel lejjebb költözik, onnan is látják a találkozót. Gólról pedig nem maradnak le, mert 0-0 a vége.

A találkozóval kapcsolatban azt még említsük meg, hogy a Moldovai Labdarúgó-szövetség kezdeményezésére a szurkolók plüssállatokat ajánlhattak fel, amelyeket a székekre helyeztek, s majd árvaházak kapják meg azokat.

A Zimbru Stadion „szurkolói”
Fotó: Facebook/Moldovan Football Federation

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.