Amikor Puskás Ferencék szenteste napján lettek bajnokok

Az első karácsonyi magyar bajnokira újrajátszás miatt került sor, de megesett, hogy Puskás Ferencék szenteste napján, huszonötezer ember előtt szerezték meg az aranyérmet, és később olyan is volt, hogy teljes NB I-es fordulót rendeztek az ünnepi napokban, több mint ötvenezer szurkoló örömére. Szerdán újra futballoztak az élvonalban, közvetlenül karácsony előtt, ezért felelevenítettük a „magyar Boxing Day” történeteit.

2020. 12. 24. 8:15
Puskás Ferenc
Budapest, 1955. január 9. Puskás Ferenc (k, Honvéd) gólt lő Fecske István hálójába a Budapesti Honvéd-Budapesti Vörös Lobogó labdarúgó-mérkőzésen az Üllői úton (9:7), az NB I. 26. fordulójában. MTI Fotó/Magyar Fotó: Szécsényi József Fotó: Szécsényi József Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angliában 160 éves hagyománya van a karácsonyi futballmeccseknek. A Boxing Day kifejezéssel illetik az ünnepi fordulót a Premier League-ben, amely nem mindig korlátozódott csupán december 26-ra, régebben 25-én is játszottak a csapatok. A legelső karácsonyi meccset 1860-ban a Sheffield 2:0-ra nyerte meg Hallam ellen. Azóta, lényegében a labdarúgás terjedésével párhuzamosan, egybeforrt a futball és a karácsony Nagy-Britanniában, ahol családi program lett ilyenkor mérkőzésre járni.

A Videoton csatára, Szabó József győztes gólt szerzett a „magyar Boxing Dayen” – Fotó: MTI/Németh Ferenc

Magyarországon nincsenek hasonló tradíciói a labdarúgásnak ezekben a meghitt napokban, de ez nem azt jelenti, hogy nem is volt példa ünnepi meccsekre. 1910. december 26-án játszották az első karácsonyi magyar bajnokit, amely Zsák Károly miatt történt, akit mindössze tizenöt éves korában állított a kapuba a 33 FC, ez pedig akkoriban szabálytalan volt. Emiatt a két érintett meccset megismételtette a Magyar Labdarúgó-szövetség, így került sor karácsony másnapján a Ferencváros–33 FC összecsapásra, amelyet a budai oldal legerősebb csapata ellen 7:0-ra nyert meg a későbbi aranyérmes FTC.

„Felkérem a játékosokat, hogy feltétlenül adjanak életjelt magukról. Most nem az a fontos, hogy ki játszik, csak tudjak tizenegy játékost összehozni vasárnapra” – mai szemmel hihetetlen, hogy Berkessy Elemér eképpen üzent a Ferencváros labdarúgóinak a Sporthírlap hasábjain 1944-ben. A vérzivataros II. világháborúban persze nem maradt más választása az edzőnek, aki egy héttel később, a december 25-én délelőtt fél tizenegyre kiírt, Újpest elleni mérkőzésre készítette volna fel a játékosait. Végül a többszörösen elhalasztott találkozót az utolsó pillanatban lefújták a hadiállapot miatt.

A leghíresebb karácsonyi meccset mindössze hat évvel később játszották, 1950. december 24-én. Abban az évben az MLSZ úgy döntött, hogy áttér a tavaszi–őszi rendszerre, amely miatt fél idényt rendeztek. Az aranyérem sorsa az utolsó, 15. fordulóban dőlt el az MTK–Honvéd bajnoki döntőn. Szenteste előtt néhány órával huszonötezer ember gyűlt össze a rangadóra, amelyen az MTK-nak (akkoriban Textilesnek) győznie kellett, mivel a Honvéd vezetett egy ponttal. 3:1-es előnyt harcolt ki a Textiles, de a Honvéd még az első félidőben egyenlített, majd végül 6:3-ra nyert, és megszerezte a bajnoki címet. A kispestiek góljain Puskás Ferenc és Kocsis Sándor osztozott, mindketten három-három találatot jegyeztek.

Puskás Ferenc és a 6:3 szenteste napján is sláger volt – Fotó: MTI/Szécsényi József

Olyanra is volt példa, hogy teljes fordulót rendeztek az NB I-ben karácsonykor. 1977. december 26-án mind a 18 élvonalbeli csapat pályára lépett. A feljegyzések szerint összesen 53 ezer szurkoló látogatott ki a stadionokba a „magyar Boxing Dayen”, a legkevesebben a Vasas–Dunaújváros találkozón voltak (2-2, kétezren), a legtöbben pedig a Ferencváros–Csepelen (5-2, tizenötezren).

– Én nőtlen voltam, így annyira nem zavart, hogy karácsonykor kellett játszani – emlékezett vissza Szabó József, az 1985-ben UEFA-kupa döntős Videoton gólvágója, a karácsonyi fordulóra, amelyen ő győztes gólt szerzett a székesfehérváriaknak a ZTE elleni 1-0-s meccsen. – Szentestén még Dorogon voltam a szüleimnél, másnap utaztam Fehérvárra, és onnan indultunk Zalaegerszegre.

A zalaiak a tegnapi – majdnem – karácsonyi meccsen is főszereplők voltak, a fejes gólok találkozóján 3-2-re kikaptak Újpesten, az ellenfél pedig a győzelem ellenére menesztette edzőjét. A leváltott Predrag Rogan így kissé keserűen kívánt boldog karácsonyt a mérkőzés utáni tévéinterjúban. Felkészül: Michael Oenning.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.