Az életben maradásért harcol a Lipcse Törökországban

Az E csoportban már minden lényegi kérdés eldőlt, az F és H jelű négyesekben viszont még az összes továbbjutást érő hely kiadó a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulója előtt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 02. 10:48
RB Leipzig
Willi Orbán (fehérben) sokat tehet a Leipzig sikeréért Fotó: REUTERS/Annegret Hilse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a csoportkör után már biztosan búcsút mond a Bajnokok Ligájának, a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Salzburg keddi moszkvai győzelmével még kivívhatja a továbbjutást az utolsó fordulóban. És ugyanúgy megvan az esélye a tavaszi folytatásra a német Lipcsének is.

és együttese jelenleg hat ponttal a H csoport harmadik helyezettje, isztambuli túrájáról három ponttal kell hazatérnie, hogy tartani tudja a lépést a kilencpontos Manchester United és a hatpontos Paris Saint-Germain­ duóval. Németországban 2-0-ra diadalmaskodott a Başakşehir ellen a Bundesliga második helyén álló német alakulat, Törökországban is az esélyes, de meggyűlhet a baja a törökökkel, akik hazai pályán a Manchester United orra alá is borsot törtek. Julian Nagelsmann együttese hullámzó teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, a legutóbbi hét tétmérkőzéséből csak hármat tudott megnyerni, a lipcsei csapat szerencséjére viszont a Başakşehir még nála is rosszabb formában van, immár négy meccs óta nyeretlen.

A Lipcse Isztambul után szombaton a Bundesligában a Bayern Münchennél vendégeskedik, majd kedden a Manchester Unitedet fogadja hazai pályán. A németek vezetőedzője minden mérkőzést ugyanolyan fontosnak tart, azzal viszont tisztában van, hogy csapata a Bajnokok Ligájában már nem hibázhat.

– Három izgalmas meccsünk lesz egy hét leforgása alatt. Az utolsó sajtótájékoztatómon elmondtam, hogy azt szeretném, ha játékosaim a pillanatnak élnének – ezt várom el az edzői stábtól is. Ezért nem lehet egyik mérkőzésünket sem fontosabbnak nevezni a másiknál, mindegyiket meg akarjuk nyerni – magyarázta Nagelsmann. – Ha nem verjük meg a Bayernt szombaton, a Bundesligában még lesz lehetőségünk elérni a céljainkat. Természetesen nem úgy megyünk Münchenbe, hogy nem akarunk nyerni, de mivel rengeteg mérkőzés vár még ránk a jövőben, ezért belefér egy-két hiba is. A Bajnokok Ligájára ez nem igaz, ott már kétszer veszítettünk, többször ezt nem tehetjük meg.

Willi Orbán (fehérben) sokat tehet a Leipzig sikeréért
Fotó: Reuters/Annegret Hilse

A négyes másik találkozóján a Manchester Unitednek áll a zászló. Az éllovas angolok legutóbbi két fellépésükön nyerni tudtak a PSG ellen, és ha ez ismét sikerül nekik, akkor ott lesznek Európa tizenhat legjobb futballklubja között, de a döntetlen is elég lehet nekik, amennyiben Gulácsiék nem járnak sikerrel Törökországban. Ha viszont mindkét szerdai mérkőzésen vendéggyőzelem születne, az izgalmas végjátékot eredményezne, hiszen a zárófordulónak mindhárom sztárcsapat kilenc ponttal vágna neki, ahol majd Paris Saint-Germain–Başakşehir és RB Leipzig–Manchester United találkozókat rendeznek.

Az F jelű kvartettben egymással csap össze a nyolcaddöntő küszöbén álló két együttes, a Borussia Dortmund és a Lazio. A német klubnak elég a döntetlen a sikerhez, sőt akár a vereség is, amennyiben a hazai pályán játszó Club Brugge nem veri meg a sereghajtó Zenitet. A Lazio akkor juthat tovább már szerda este, ha több pontot szerez a játéknapon, mint belga ellenfele.

Az E csoportban a Sevilla és a Chelsea már biztosan részt vesz a kieséses szakaszban, a két csapat a csoportelsőségért száll harcba Spanyolországban. Az 1-1 ponttal rendelkező Krasznodar és a Rennes pedig a harmadik helyért és az azzal járó Európa-ligás szereplésért küzd meg egymással.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, szerdai program:

E csoport: Krasznodar–Rennes 18.55 (tv: Spíler1), Sevilla–Chelsea 21.00.

Az állás: 1. Chelsea 10 pont (9-1) – már továbbjutott, 2. Sevilla 10 (6-3) – már továbbjutott, 3. Krasznodar 1 (4-10), 4. Rennes 1 (2-7).

F csoport: Borussia Dortmund–Lazio 21.00, Brugge–Zenit 21.00.

Az állás: 1. Borussia Dortmund 9 pont, 2. Lazio 8, 3. Brugge 4, 4. Zenit 1.

G csoport: Ferencváros–Barcelona 21.00 (tv: M4 Sport), Juventus–Dinamo Kijev 21.00 (tv: Spíler1).

Az állás: 1. Barcelona 12 pont – már továbbjutott, 2. Juventus 9 – már továbbjutott, 3. Dinamo Kijev 1 (3-10), 4. Ferencváros 1 (5-13).

H csoport: Başakşehir–RB Leipzig 18.55 (tv: Spíler2), Manchester United–Paris Saint-Germain 21.00 (tv: Spíler2).

Az állás: 1. Manchester United 9 pont, 2. Paris Saint-Germain 6 (5-4), 3. RB Leipzig 6 (4-7), 4. Başakşehir 3.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.