Kilépett az árnyékból, klublegenda lett Madridban

Karim Benzema az Atlético ellen 528. tétmeccsét játszotta a Real Madridban, ezzel a királyi klub történetében immár övé az idegenlégiósok közül a legtöbb mérkőzés. Benzema 2009-ben reményteljes fiatalként érkezett a sztárok közé, mostanra viszont kilépett az árnyékból, és bőségesen beváltotta az igazolásához fűzött reményeket.

2020. 12. 15. 7:45
Benzema, Karim
528 meccs alatt sok oka volt az örömre madridi mezben Fotó: Juanjo Martin Forrás: MTI/EPA-EFE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végi, Atlético Madrid elleni 2-0-s győzelem fontos volt a Real Madrid számára, hogy csökkentse hátrányát a bajnokságban a városi riválissal szemben. A mérkőzés fontos mérföldkő volt Karim Benzema pályafutásában is. A francia támadó több mint egy évtizede futballozik a Realban, de mivel Cristiano Ronaldóval egyszerre érkezett a spanyol fővárosba, sokáig esélye sem volt arra, hogy ő legyen a legnagyobb sztár. Benzema a portugál 2018-as távozása után kilépett az árnyékból, szombaton pedig a madridi klub történetének legfoglalkoztatottabb idegenlégiósa lett.

Benzema Lyonban született, algériai származású szülők gyermekeként. A kis Karim tízévesen már a helyi Olympique kötelékébe került, gyermekkori játékosideálját azonban nem a honfitársai közül választotta.

– Fiatalon a brazil Ronaldo játéka volt rám nagy hatással. Számomra ő minden idők legjobb csatára. Videókat néztem róla, és próbáltam ugyanúgy játszani, mint ő. Persze ez lényegében egyet jelentett a lehetetlennel – idézi fel Benzema.

Benzema kirobbanthatatlan volt a francia utánpótlás válogatottakból, 2004-ben U17-es Európa-bajnoki címet nyert. A felnőttek között viszont a legnagyobb sikerekről, a hazai Eb-döntőről és az oroszországi vb-aranyról lemaradt. 2015-ben máig elhúzódó zsarolási ügybe keveredett egyik csapattársával, Mathieu Valbuenával szemben, azóta nem számítanak Benzemára a nemzeti csapatban.

A támadó annak rendje és módja szerint vette a ranglétra fokait Lyonban, végül 2005 januárjában, 17 évesen mutatkozott be a felnőttek között, abban az időszakban, amikor a Lyon sorra nyerte a francia bajnoki címeket.

Évről évre nagyobb szerepet kapott Lyonban, majd a 2007/08-as idényben már házi gólkirály volt, minden sorozatot figyelembe véve 31 találattal. Bár a Manchester United ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében búcsúzott a Lyon, Sir Alex Ferguson dicsérete is jelezte, hogy Benzema aligha marad sokáig a francia bajnoknál. Olyannyira, hogy az OL elnöke, Jean-Michel Aulas meg is vádolta a skót edzőlegendát, hogy a nyilvános dicsérettel akarja javítani pozícióját a fiatal támadónál.

Végül nem a Manchester United, hanem a Real Madrid lett a következő állomás. 2009 nyarán igazi galaktikus bevásárlást tartott a királyi gárda, az érkezők sorában Benzema szinte elveszett. A megelőző két év aranylabdása, Kaká és Cristiano Ronaldo mellett a már Eb-aranyérmes és BL-győztes Xabi Alonso csillaga is fényesebben ragyogott akkor a francia csatárígéreténél.

Első madridi idényeiben sok kritikát kapott. Vezetőedzője, José Mourinho úgy fogalmazott, „Benzemának rá kell jönnie, hogy a tehetség nem elég”, és a francia válogatott szövetségi kapitánya, Laurent Blanc sem a támadó szorgalmáról zengett ódákat. Benzema azonban idejében észbe kapott, a tudatosabb készülést pedig stabilabb játék és az említett szakemberek dicsérete követte. Kilépett az árnyékból, nem akart örök tehetség maradni. 2013-ig Gonzalo Higuaín volt a posztriválisa Madridban, a mérleg nyelve pedig szezonról szezonra egyre inkább Benzema felé billent, ami az argentin távozásához vezetett.

Karim Benzemának 528 meccs alatt sok oka volt az örömre madridi mezben – Fotó: MTI/EPA-EFE/Juanjo Martin

Megalakult a BBC (Bale, Benzema, Cristiano), amely öt év alatt négy Bajnokok Ligája-sikerre vezette a Realt. A hármasból Benzema volt a legkevésbé látványosan ünnepelt labdarúgó, sőt, a számára gólszegény 2017/18-as idény után sokan elküldték volna Madridból, pedig szemfüles találata sokat ért a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőben. Mégis Cristiano Ronaldo távozott, Bale csillaga leáldozott, Benzema pedig végleg átvette a támadósor vezérszerepét: azóta mindkét idényben házi gólkirály volt, és eddig a mostani évadban is ő szerezte a legtöbb Real-gólt. Jelenlegi edzője, Zinédine Zidane már a tavalyi idényben is Ronaldóval egy szintre emelte.

Magyarok a Realban

Erre a szókapcsolatra a magyar futballrajongók álmukból felkeltve is rávágják Puskás Ferenc nevét, aki 1958 és 1966 között halmozta a gólokat és a trófeákat a spanyol fővárosban. Leghíresebb meccse az 1960-as BEK-döntő: azóta is Puskás az egyetlen, aki négy gólt lőtt az első számú európai kupasorozat döntőjében. Mellette még ketten léptek pályára tétmeccsen a királyi gárdában: Kiszel Gyula 1934 és 1936 között volt a Real Madrid kapusa, 1950-ben pedig Nemes Györgynek jutott tétmeccs hófehérben.

– A számai önmagukért beszélnek. Cristiano távozása óta még érettebb lett. Mindketten egyformán meghatározó játékosai a klub történetének.

Az említett számok között most már ott van az 528 – legalábbis a kedd esti, Bilbao elleni bajnoki meccsig –, amellyel a brazil Roberto Carlost lehagyva a Real Madrid történetének legtöbbet foglalkoztatott légiósa lett. Hamarosan Marcelo is utolérheti honfitársát (515-nél jár), de ő két évvel Benzema előtt érkezett Madridba, a tendencia alapján tehát nem fogja veszélyeztetni a francia első helyét.

A klub örök góllövőlistáján Benzema tavaly előzte meg Puskás Ferencet az ötödik helyért, és már 257 találatnál jár. Cristiano Ronaldo (450) befoghatatlannak tűnik, de Raúl (323), di Stefáno (308) és Santillana (290) sincs még nagyon közel. Ha azonban Benzema és a góllövő formája is kitart még néhány idényen keresztül, ezen a listán is feljebb kapaszkodhat.

A klubikoni státusz persze már nem múlik a végső helyezésen. Az már garantált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.