Fagyos hangulat: a versenyzőt kizárták, az edző lemondott

A sírepülés legendás helyszíne, a szlovéniai Planica ad otthont a hét végi világbajnokságnak. A hazaiak nem lehetnek büszkék eddigi szereplésükre, de az igazi botrány a húszéves Timi Zajc kifakadásával kezdődött.

2020. 12. 13. 9:40
NORDIC SKIING - Nordic Opening
Forrás: GEPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Timi Zajc csak két ugrást teljesíthetett a hazai sírepülő-világbajnokságon. A húszéves szlovén versenyző közösségi médiaoldalán fakadt ki a nemzeti csapat edzője, Gorazd Bertoncelj ellen.

– Egész nyáron edzettem, hogy minél messzebb repüljek, de minden összeomlott – írta Zajc, aki a pénteki két sorozat után 27. helyen állt a világbajnokság egyéni versenyében. – A felkészülés során sajnos pontosan úgy kellett edzeni, ahogy az edző előírta, különben kizártak volna a csapatból. Nem lehetett külön készülni, senkinek a munkáját nem segíthette magánedző. Ezek alapján most a szövetségi trénernek vállalnia kell a felelősséget a csapat gyenge eredményeiért.

Zajcot a kritikus poszt után kizárták a világbajnoki csapatból, de a megszólított edző, Bertoncelj sem vállalta a további szereplést, önként elhagyta a planicai buborékot, így szombaton már segítője, Robert Hrgota irányította a megmaradt három hazai ugrót, akik közül végül senki nem zárt az első tízben.

Zajc a kizárása után televíziós interjúban folytatta a kritikaáradatot, nekiment a korábbi szövetségi edzőnek, a világbajnokság jelenlegi versenyigazgatójának, Jelko Grosnak is, nemzeti csapatból való kizárását pedig nevetségesnek nevezte.

– Timi már két éve külön utakon akart járni, mi viszont nem szerettük volna, ha emiatt elkallódik egy tehetséges versenyző, ahogy az már többször előfordult. Tegnap az édesapja is hasonló kritikával esett nekem, ahelyett, hogy nyugtatta volna a fiát – mondta Gros.

Ugyanakkor Zajc sincs támogatók híján a csapatban. Két aktív ugró, Domen Prevc és Tilen Bartol is kedvelte a botrányt kirobbantó bejegyzést, ahogy a korábbi ugró, ma már tévés szakértőként dolgozó Jernej Damjan is. Igaz, utóbbi hozzátette, hogy talán nem a hazai világbajnokság kellős közepén kellett volna előállni a nyilvános kritikával.

Már csak azért sem, mert a bejegyzés eredményeként a hazai részvétel is veszélybe került a vasárnapi csapatversenyen. Az egyéni versenyt befejező Anže Lanišek, Domen Prevc, Bor Pavlovčič trió mellé ugyanis kellett egy negyedik csapattag. A két tartalék versenyzőt, Peter Prevcet és Žiga Jelart viszont leküldték az egyéni verseny előtt próbaugróként, amivel ők másik buborékba kerültek, így a koronavírus-járvány miatt megalkotott speciális szabályok fényében nem térhettek volna vissza a versenyzők szigorú buborékjába.

Végül az idősebbik Prevc és vele együtt a szlovén csapat megkapta az engedélyt a szereplésre. Az viszont meglepő lenne, ha a botrány közepette Szlovénia meg tudná ismételni a 2018-as ezüstérmét a világbajnoki csapatversenyben.

Fél pont döntött

Az egyéni versenyben a német Karl Geiger szerezte meg a világbajnoki címet, aki a négy ugrás összesített pontszámát tekintve mindössze fél ponttal előzte meg a síugró-világkupa éllovasát, a norvég Halvor Egner Granerudot. A harmadik helyen a nagysánc uralkodó világbajnoka, a szintén német Markus Eisenbichler zárt, aki a második sorozatban a viadal legnagyobb ugrását bemutatva 247 méterig repült.

Geiger győzelmével Németország a sírepülő-vb-k történetében csúcsnak számító öt egyéni aranyéremnél jár (a két keletnémet elsőséget nem számolva). Az egyéni szereplés alapján a vasárnapi csapatversenynek is a német válogatott a legnagyobb esélyese. Ebben a számban korábban még csak Ausztria és a jelenleg is címvédő Norvégia nyert aranyérmet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.